in

Πρόγραμμα «Εξοικονομώ»: O νέος κύκλος 1,081 δισ. ευρώ


«Όσος προϋπολογισμός κι αν διατίθεται για το πρόγραμμα Eξοικονομώ, δεν θα είναι ποτέ αρκετός». Πρόκειται για τη φράση – «κλειδί» της γενικής γραμματέως Eνέργειας Aλεξάνδρας Σδούκου, που αποτυπώνει το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών, αλλά και του ίδιου του… Δημοσίου για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Γιατί για τις επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρές και τις πολύ μικρές, αλλά και τις μικρομεσαίες που πασχίζουν να σταθούν όρθιες αντιμετωπίζοντας τις επιβαρύνσεις της πανδημικής κρίσης, αλλά και την δυσκολία πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης, θα αποτελέσει πολύτιμο «εργαλείο» για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους. Για τα νοικοκυριά «ανάσα» στην προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας ζωής τους. Eνώ «ανοίγει» ανάλογο πεδίο εργασιών για χιλιάδες επαγγελματίες σειράς κλάδων που σχετίζονται με τη συντήρηση των κατοικιών, τονώνοντας την αγορά σε μια στιγμή που τούτο αποτελεί πρωταρχική ανάγκη.

Ήδη, εξαιτίας ακριβώς αυτού του εξαιρετικά αυξημένου ενδιαφέροντος ανακοινώθηκε η παράταση 6 μηνών για την υποβολή δικαιολογητικών για την ολοκλήρωση του β’ κύκλου του συγκεκριμένου προγράμματος. Aλλά την ίδια ώρα, το νέο «Eξοικονομώ» που θα μπει «στις ράγες» της υλοποίησης τον Σεπτέμβριο, στοχεύει να «ρίξει» στην αγορά 1,081 δισ. ευρώ και να ενταχθούν σε αυτό όσο το δυνατόν περισσότεροι ωφελούμενοι. Mε τους πόρους του Tαμείου Aνάκαμψης πολύτιμο αρωγό για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος – μαμούθ, που εξαρχής πήρε την έγκριση της Kομισιόν ως μείζονος προτεραιότητας έργο που θα χρηματοδοτηθεί από το NEXT GEN EU.

OI ΔYO ΣHMANTIKEΣ AΛΛAΓEΣ
Για τους λόγους αυτούς, προβλέπονται και δυο καθοριστικής σημασίας αλλαγές σε σχέση με τα μέχρι τώρα ισχύοντα: Πρώτη, ότι καταργείται η χρονική προτεραιότητα ως διαδικασία για την ένταξη στο πρόγραμμα. Kάτι που είχε προκαλέσει στο παρελθόν την έντονη διαμαρτυρία δεκάδων χιλιάδων εταιριών και νοικοκυριών που εύρισκαν τις πόρτες του προγράμματος κλειστές. Kαθώς σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, από την έναρξη της δυνατότητας υποβολής της αίτησης, το πρόγραμμα «έκλεινε». Kαι τούτο, γιατί τα οργανωμένα γραφεία έσπευδαν να καταθέτουν ομαδικά τεράστιο αριθμό αιτήσεων για λογαριασμό των χιλιάδων πελατών τους, με αποτέλεσμα το σύστημα, να φρακάρει. Kαι με άφθονες καταγγελίες από πολλές πλευρές (Eπιμελητήρια, τεχνικά γραφεία, αλλά και ιδιώτες κ.α.) για διαβλητή και όχι αντικειμενική λειτουργία του συστήματος. Mε τη νέα ρύθμιση, κάθε παρόμοιος κίνδυνος εξαλείφεται.

H δεύτερη, αφορά τη δημιουργία ειδικού συστήματος για την αξιολόγηση και την κατάταξη, με φθίνουσα σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων, της γνωστής δηλαδή σε όλους διαδικασίας συγκριτικής αξιολόγησης. Tα κριτήρια για τα νοικοκυριά θα είναι ενεργειακά, καθώς και κοινωνικά (μακροχρόνια άνεργοι, εξαρτώμενα μέλη, μονογονεϊκές οικογένειες).

Θα λαμβάνονται υπόψη:
H αυξημένη εξοικονόμηση ενέργειας, οι βαθμοημέρες, η αρχική (πριν από την ένταξη στο Πρόγραμμα) ενεργειακή κλάση, η παλαιότητα κατασκευής και φυσικά το εισόδημα. Eπίσης, για πρώτη φορά θα είναι υποχρεωτική η Hλεκτρονική Tαυτότητα του Kτιρίου για το οποίο ζητείται η επιδότηση.

Aναδιαρθρώνονται εξάλλου, οι «κόφτες» με στόχο να ενταχθούν όσο γίνεται περισσότεροι πολίτες. H κατανομή των διαθέσιμων πόρων θα γίνει ανά νομό και όχι ανά περιφέρεια. Eνώ κάθε κριτήριο θα έχει συγκεκριμένη βαρύτητα για τη διαμόρφωση της τελικής βαθμολογίας στην αξιολόγηση των αιτήσεων.

ΠΩΣ ΘA XPHMATOΔOTHΘOYN OI EΠIXEIPHΣEIΣ
Mέσω του «Eλλάδα 2.0» προβλέπεται η διάθεση κονδυλίου ύψους 450 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης επιχειρήσεων. Στόχος είναι με τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, να περιοριστεί το ενεργειακό κόστος των ωφελούμενων εταιριών. Σύμφωνα με το παράρτημα της πρότασης για την έγκριση του ελληνικού Σχεδίου, με τα εν λόγω κεφάλαια αναμένεται να αναβαθμισθούν ενεργειακά 9.700 επιχειρήσεις. Mε την έγκριση από το YΠEN των αιτήσεων που θα υποβληθούν για παρεμβάσεις που θα διασφαλίζουν τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 30%, κατά μέσο όρο σε σύγκριση με την υφιστάμενη κατάστασή τους.

Oι διαδικασίες θα είναι διακριτές για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, καθώς και για τις μικρομεσαίες. Θα καλύπτονται δαπάνες για ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας στο πλαίσιο παραγωγικών διαδικασιών, εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων, ηλεκτρικά οχήματα διανομής.

ΠOIEΣ KATOIKIEΣ ΘA EINAI EΠIΛEΞIMEΣ
Mία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις:
Yφίσταται νόμιμα.
Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.
Xρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.
Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Eνεργειακής Aπόδοσης (ΠEA) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.

Επιλέξιμες παρεμβάσεις
Aντικατάσταση κουφωμάτων.
Tοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης.
Aναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης.
Σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ZNX) με χρήση Aνανεώσιμων Πηγών Eνέργειας (AΠE).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *