in

Σκηνικό Πολέμου | του Γιώργου Θεοδόση

Φοροτεχνικού – Λογιστή
Προέδρου Ένωσης Φοροτεχνικών Άρτας-Φιλιππιάδας
Μέλους του ΔΣ της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών ΠΟΦΕΕ


Αναρτήθηκαν επιτέλους την περασμένη εβδομάδα στην ΑΑΔΕ οι βεβαιώσεις του επιστρεπτέου μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής για την πλειονότητα των επιχειρήσεων. Μένει μόνο ένας μικρός αριθμός εταιριών οι οποίες θα περιμένουν λίγο ακόμα γιατί γίνεται επανέλεγχος.

Για να λέμε και τα καλά, οι βεβαιώσεις τις ΑΑΔΕ είναι πολύ αναλυτικές και δίνουν πληροφορίες για την κάθε επιστρεπτέα ξεχωριστά. Επίσης θετικό είναι το ότι η πληρωμή αφορά την κάθε επιστρεπτέα ξεχωριστά, καθώς έτσι μπορούν οι οφειλέτες να επιλέξουν ποια θέλουν (εφόσον μπορούν)  να εξοφλήσουν εφάπαξ, έτσι ώστε να κερδίσουν την επιπλέον έκπτωση του 15%. Για να ισχύσει αυτό η πληρωμή πρέπει να γίνει έως 29/07/2022.

Εδώ αξίζει να τονίσουμε κάτι σημαντικό που απασχολεί πολλές επιχειρήσεις που θέλουν να αποπληρώσουν τα επιστρεφόμενα ποσά με δόσεις. Δημοσιεύθηκε η απόφαση με την οποία καθορίζεται ότι οι μη ληξιπρόθεσμες δόσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής δεν συμψηφίζονται με επιστροφές φόρων και δεν εμποδίζουν τη χορήγηση ενημερότητας. Σημαντικό και χρειάζεται μεγάλη προσοχή έστω και αν τα ποσά των δόσεων είναι μικρά να μη ξεχαστούν και επειδή οι δόσεις είναι 96 καλό θα ήταν όποιος επιλέξει αυτό τον τρόπο αποπληρωμής να ορίσει, στο τραπεζικό ίδρυμα με τα όποιο συνεργάζεται, πάγια εντολή αποπληρωμής.

Και επειδή δεν έρχονται εκλογές, όπως ανέφερε σχετικά ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, ο ίδιος προανήγγειλε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Ενώ όμως στην αρχή το πήγε καλά, «Αυτή η κυβέρνηση από 1.1.2023 θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης για όλους», στη συνέχεια το χάλασε λίγο, «για συνταξιούχους και για δημοσίους υπαλλήλους».

Να θυμίσω ότι για το 2022 η εισφορά είναι καταργημένη μόνο για τα εισοδήματα από μισθωτές του ιδιωτικού τομέα. Για μερίσματα, τόκους, εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, κ.λ.π. ισχύει κανονικότατα. Συνεπώς μέχρι να δούμε τη διάταξη ας κρατάμε μικρό καλάθι.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι θα δοθεί η δυνατότητα για εξόφληση των ασφαλιστικών οφειλών σε περισσότερες δόσεις.

Πλησιάζουμε σιγά σιγά στην ημερομηνία λήξης της προθεσμίας των φορολογικών δηλώσεων, χωρίς να έχουν υποβληθεί περίπου 2 εκατομμύρια. Δηλώσεις που είναι και οι ποιο απαιτητικές όσον αφορά την υποβολή τους. Αίτημα για παράταση υπέβαλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών μετά από την εικόνα που μετέφεραν 51 Ενώσεις – Μέλη της Ομοσπονδίας για την καθημερινότητα των Λογιστών – Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών, που αγωνιούν να φέρουν εις πέρας την εργασία που τους έχει ανατεθεί. Η εικόνα θα μπορούσε χαρακτηριστεί ως «σκηνικό πολέμου».

Το σκηνικό αυτό διαμορφώθηκε έτσι από την αρχή της πανδημίας, με τις δεκάδες πλατφόρμες που δημιουργούνται κάθε μήνα με σκοπό τη μείωση των οικονομικών επιπτώσεων της στην κοινωνία και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με την ενεργειακή κρίση, ερχόμενο να προστεθεί στον ήδη επιβαρυμένο φόρτο εργασίας που έχουν να διεκπεραιώσουν τα λογιστικά γραφεία.

Οι φορολογικές δηλώσεις μπορεί να είναι ανοιχτές για υποβολή από τα τέλη Μαρτίου, αλλά στο ενδιάμεσο, έχουν προκύψει δεκάδες νέες υποχρεώσεις (επικαιροποίηση στοιχείων επικοινωνίας, fuel pass, power pass, αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών, κ.α.) που ενώ δεν είναι υποχρέωση του λογιστή, αρκετοί πολίτες που δεν είναι σε θέση να κάνουν μόνοι τους τις δηλώσεις αυτές στρέφονται στους λογιστές τους.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει παρατηρηθεί ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας. Ως επάγγελμα που έρχεται σε καθημερινή επαφή με πλήθος κόσμου, δεν έχουμε μείνει ανεπηρέαστοι. Οι αναφορές συναδέλφων ανά την Ελλάδα που νοσούν αυξάνονται καθημερινά με ανησυχητικούς ρυθμούς. Υπάρχουν γραφεία που έχουν αποδεκατιστεί από την ασθένεια. Γραφεία που έχουν αναγκαστεί να παραμείνουν κλειστά και όλες οι εργασίες αυτών των συναδέλφων δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν. Με το άρθρο 93 του Ν. 4764/2020, έχει προβλεφθεί η δυνατότητα παράτασης υποβολής των πάσης φύσης φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων του ιδίου και των εντολέων πελατών του Λογιστή – Φοροτεχνικού. Ακόμα όμως, και αυτή η ελλιπής διάταξη, δεν εφαρμόζεται στην πράξη, καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμα σχετική ΚΥΑ. Συνοψίζοντας, λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα συμβαίνουν στην καθημερινότητα του κλάδου των Λογιστών – Φοροτεχνικών, πρέπει να γίνει άμεσα η μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων στις 30/9. Ταυτόχρονη μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής στοιχείων στο myDATA μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.