in

Σωκράτης Φάμελλος: “Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μας οδηγεί στις χειρότερες ημέρες και δεσμεύσεις των Μνημονίων”

Συνέντευξη στον Χρήστο Τσούτση

Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και πρώην Υπουργός Σωκράτης Φάμελλος μιλά στην Δημοκρατική Φωνή για τα συμπεράσματα της Συνδιάσκεψης του κόμματος της αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τις ευθύνες της Κυβέρνησης στην διαχείριση της πανδημίας, την πρόθεση για ιδιωτικοποίηση του Νερού αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στην Ήπειρο με τις ΑΠΕ.


•  Τι συμπεράσματα βγήκανε από την πρόσφατη Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ; Ποιος θεωρείτε, εν μέσω αυτής της πολυδιάστατης κρίσης που διανύουμε , είναι ο στόχος σε πολιτικό επίπεδο και ποια πρέπει να η σχέση του κόμματος με την κοινωνία;
Σε μια περίοδο ανατροπών και αβεβαιότητας ο ΣΥΡΙΖΑ τολμά. Με καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία, με ανοιχτή δημόσια συζήτηση και ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας, ολοκληρώσαμε ένα καινοτόμο πρόγραμμα με κεντρικά θέματα την Πράσινη μετάβαση, την μείωση των ανισοτήτων και την ενίσχυση της Δημοκρατίας. Ένα πρόγραμμα που δίνει απαντήσεις για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, όλες τις ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες και ταυτόχρονα, και ενσωματώνει καινοτόμες προτάσεις της πολιτικής και της επιστήμης παγκόσμια. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως το μεγαλύτερο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη, συμβάλει, μέσα από τη συμμαχία των Πράσινων, των Σοσιαλιστών και των Αριστερών να διατυπωθεί ένας νέος προοδευτικός λόγος παγκόσμια. Η συμμετοχή και οι τοποθετήσεις των στελεχών στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη, η υποστήριξη του προγράμματος με συντριπτική πλειοψηφία αποδεικνύουν την ενότητα και τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Διαμορφώσαμε μία πρόταση που δίνει λύσεις για όλες τις κοινωνικές ομάδες και ενισχύει τη χώρα μας.

Μέσα από τη Συνδιάσκεψη προέκυψε και ο πολιτικός στόχος αλλά και η πολιτική αναγκαιότητα για την επόμενη περίοδο που δεν είναι άλλος από το να ηττηθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη που, κάθε μέρα, αποδεικνύεται επικίνδυνη για τα συμφέροντα της χώρας και της κοινωνίας και να πάρει τη θέση της μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ και με ένα πρόγραμμα προοδευτικής και δημοκρατικής διακυβέρνησης.

•  Διανύουμε τον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού με τον Τουρισμό να αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, τα κρούσματα της covid να αυξάνονται και το πρόγραμμα εμβολιασμού στην κοινότητα να παραμένει χαμηλό. Ποιες οι ευθύνες της κυβέρνησης και τι πρέπει να συμβεί άμεσα έτσι ώστε να αλλάξει η κατάσταση;
Η κυβέρνηση ΝΔ έφτασε πρόσφατα να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να κρύψει τη δική της ανεπάρκεια και τις δικές τις ευθύνες να δημιουργήσει υγειονομικό τείχος προστασίας για την Ελλάδα, ενώ βάλαμε πλάτη από την πρώτη μέρα, κάτι που οδήγησε στην επιτυχία της πρώτης φάσης της πανδημίας. Η κυβέρνηση ΝΔ δε στήριξε όμως το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) με προσλήψεις και νέες μονάδες ΜΕΘ, δεν ήταν δηλαδή συνεπής στις δικές της υποχρεώσεις ενώ ο «ανέμελος» Πρωθυπουργός δεν τηρούσε τα μέτρα προστασίας και ενώ τα εκατομμύρια που δόθηκαν στα ΜΜΕ δεν αξιοποιήθηκαν για ενημέρωση αλλά για να φιλοτεχνήσουν την εικόνα του Πρωθυπουργού Μωυσή. Να προσθέσω και τα αλαλούμ με τους στόχους εμβολιασμού, τις λαϊκές αγορές, τις εκκλησίες και το μπρος πίσω με το εμβόλιο AstraZeneca. Χρειάζεται σοβαρότητα και δουλειά για αναστραφεί το κλίμα αναξιοπιστίας που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση στην κοινωνία και αυτό δε βελτιώνεται με τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι έχουμε περισσότερα νοσοκομεία από όσα χρειαζόμαστε. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της εδώ και τώρα. Να δημιουργήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο ιχνηλάτησης των κρουσμάτων με δημόσιο συνταγογραφημένο και αξιόπιστο σύστημα αναλύσεων, να οργανώσει μία θετική καμπάνια για τα εμβόλια ώστε να εμψυχώσει τους πολίτες, να οργανώσει συνεργεία εμβολιασμού για ειδικές ομάδες στόχου όπως ηλικιωμένα άτομα, με κινητικά προβλήματα, ιδρύματα, χώρους φιλοξενίας προσφύγων και φυσικά να στηρίξει την οικονομία και να μην την απειλεί με χρεωκοπία.

Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0 προβλέπεται η σύσταση Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων για να ελέγχει προφανώς ιδιωτικούς φορείς παροχής ύδατος. Αποκαλύπτονται κυβερνητικά σχέδια για τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ.

 
•  Το τελευταίο διάστημα διεξάγεται μεγάλη συζήτηση για το νερό και για μια πιθανή λογική ιδιωτικοποίησης εκ μέρους της Κυβέρνησης. Τι επιπτώσεις θα είχε μια τέτοια κίνηση;
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μάς οδηγεί ολοταχώς στις χειρότερες ημέρες και δεσμεύσεις των Μνημονίων, υλοποιώντας ένα εκτεταμένο σχέδιο ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας και κοινωνικών αγαθών. Στο νερό και στην ενέργεια έχουμε τα πιο επικίνδυνα και κρίσιμα παραδείγματα. Εκτός από την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για την ιδιωτικοποίηση του εξωτερικού υδραγωγείου της ΕΥΔΑΠ, στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο για την περίοδο 2022-2025, περιλαμβάνονται οι ιδιωτικοποιήσεις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0 προβλέπεται η σύσταση Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων για να ελέγχει προφανώς ιδιωτικούς φορείς παροχής ύδατος, ενώ τρέχει ένα παράλληλο σχέδιο υλοποίησης υδατικών έργων με ΣΔΙΤ, και αποκαλύπτονται κυβερνητικά σχέδια για τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ.

Η ΝΔ θα στερήσει από την Πολιτεία και από τους ΟΤΑ τη διαχείριση ενός δημόσιου και κοινωνικού αγαθού, για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει συνταγματική κατοχύρωση το 2019 χωρίς φυσικά να το αποδεχθεί η ΝΔ ως κυβέρνηση. Στο τέλος, από τη μία θα έχουμε αυξήσεις και περιορισμό της πρόσβασης των πολιτών σε ένα αγαθό απαραίτητο για τη ζωή και την οικονομία και από την άλλη εξάρτηση των τοπικών κοινωνιών από τη μονοπωλιακή διαχείριση ενός φυσικού αγαθού, με ελάχιστα περιθώρια ελέγχου από την Πολιτεία.

•  Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας απασχολούν ως κεντρικό θέμα συζήτησης τις τοπικές κοινωνίες στην Ήπειρο. Παρατηρούνται αυξημένες αδειοδοτήσεις από την RAE. Πού πρέπει να παρέμβει το Υπουργείο και σε ποιο μοντέλο θεωρείται ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να οδηγηθούμε;
Όπως καταθέσαμε και με τις προγραμματικές μας θέσεις στη συνδιάσκεψη που ολοκληρώθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, εμείς θέλουμε η Πράσινη Μετάβαση να γίνει από τους πολλούς για τους πολλούς και όχι για λίγους μόνο μεγάλους «παίκτες», όπως προωθεί η ΝΔ. Προτείνουμε σε αυτήν την κατεύθυνση το 50% των νέων αδειών παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) να δοθεί στις Ενεργειακές Κοινότητες, το αναπτυξιακό αυτό «εργαλείο» τομή που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018 που δίνει τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες, στην αυτοδιοίκηση και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εμπλακούν ενεργά στην παραγωγή ΑΠΕ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με πρόφαση τη δήθεν απλοποίηση της αδειοδότησης έργων ΑΠΕ, με τον ν. 4685, έχει δημιουργήσει υπερθέρμανση και μπάχαλο στην αγορά παραγωγής ΑΠΕ, κάτι που έχει ανοίξει την πόρτα σε επενδυτές που «είδαν φως και μπήκαν». Κρατάει ακόμη στον «πάγο» την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ και τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις Προστατευόμενες Περιοχές που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές του 2019, ενώ ο κ. Γεωργιάδης με δικός του νόμο άνοιξε «παραθυράκια» για οχλούσες δραστηριότητες σε περιοχές Natura 2000. Χρειαζόμαστε διαφανείς και συγκεκριμένους κανόνες για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, καθώς και τη συμμετοχή της κοινωνίας και αυτή είναι η δική μας πρόταση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *