in

Σπέρνοντας φωτοβολταϊκά θερίζεις… ακρίβεια

Του Χρήστου Μέγα
Δημοσιογράφος
Γραμματέας του Τομέα Εργασίας του ΚΙΝΑΛ


Με το που πηγαίναμε να σηκώσουμε κεφάλι από την 10ετή οικονομική κρίση (2008-2018), να την η πανδημία. Και όταν περάσει, με το καλό, και αυτό το κακό, θα είμαστε αντιμέτωποι με την ακρίβεια.

Παρά το γεγονός ότι το πετρέλαιο, σιγά-σιγά, αποσύρεται, χάνει το ρόλο που είχε στην οικονομία και στην διαμόρφωση υψηλών τιμών (σ.σ.: ακριβώς λόγω της «πράσινης ενέργειας» που προωθείται), ο πλάνητος φαίνεται ότι όδευε σε μια πρωτοφανή έλλειψη αγαθών και, συνακόλουθα, σε έκρηξη τιμών. Όχι (με κέρδος) παραγωγού, αλλά έκρηξη στο Σούπερ Μάρκετ, στο «καλάθι της νοικοκυράς». Έχουμε δηλαδή πρωτοφανή διόγκωση των μεσαζόντων-ολιγοπωλίων.

Και αυτό γιατί έπεσαν πολλά χρήματα (κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά και στη Ευρώπη) για την στηρίξει των οικονομιών μέσα και αμέσως μετά την πανδημία, οι μεταφορές έγιναν πιο ακριβές, πολλοί παραγωγοί αποσύρθηκαν (λόγω covid), στα χωράφια μας σπέρνουμε… φωτοβολταϊκά, όχι πια σιτάρι, σκόρδα ή, έστω, ζωοτροφές. Η τιμή του καλαμποκιού για τα ζώα διπλασιάστηκε, το σανό πήρε 50% πάνω. Ακόμη τα άλευρα για το ψωμί αυξήθηκαν πάνω από 15%.

Πρόκειται για την χειρότερη συγκυρία:
α/ Λουκέτα σε επιχειρήσεις (η εστίαση εδώ και ένα μήνα που «άνοιξε» δεν δουλεύει παρά Παρασκευή-Σάββατο), η καραντίνα άλλαξε συνήθειες, οι καταναλωτές φοβούνται (τόσο από την πανδημία όσο και από την αβεβαιότητα, την απουσία προοπτικής).
β/ Κλιμάκωση των πιέσεων και απειλές για απολύσεις (ήδη τον Μάιο είχαμε μια γενναία ανακύκλωση προσωπικού με σχεδόν 4.5000 απολύσεις την ημέρα).
γ/ «Πάγωμα» αποδοχών προκειμένου η ελληνική παραγωγή να «σταθεί» διεθνώς, ελλείψει επενδύσεων, τραπεζικού δανεισμού, αυτοματισμών και εκσυγχρονισμού. (Ήδη το ΙΟΒΕ προτείνει, αντί για αυξήσεις στο βασικό μισθό των 650 εύρο (μεικτά), να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Δηλαδή τις όποιες-έμμεσες «αυξήσεις» να τις χρεωθεί ο ΟΑΕΔ (ήδη μειώθηκαν οι εισφορές από τις αρχές του χρόνου κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες) και να καταστεί προβληματικό και το Ασφαλιστικό. Να τις πληρώσει δηλαδή ο άνεργος και ο συνταξιούχος…
δ/ Ναι μεν οι τράπεζες έχουν αποσείσει μεγάλος μέρος των «κόκκινων» (με υποθήκη σπιτιού) δανείων, αλλά αυτό το χρέος αφενός πληρώθηκε από τους φορολογούμενους (βλέπε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Πειραιώς κ.α.) και αφετέρου αυτό το ιδιωτικό χρέος τα fund το διεκδικούν στο ακέραιο από τους δανειολήπτες…

Η χώρα όχι μόνο επιχειρεί να βηματίσει χωρίς σχέδιο στην μετά- covid περίοδο, αλλά εντείνονται και οι ακραίες επιλογές, η καταστροφή της παραγωγικής βάσης.

Τρία παραδείγματα:
Ενώ πολλά φωτοβολταϊκά πάνελ θα γίνουν πλωτά, δεν έχουν εμπλακεί τα Ελληνικά Ναυπηγεία. Τα οποία, με το πρόσχημα ότι έλαβαν υψηλές κρατικές επιδοτήσεις, τους απαγορεύτηκε από τις Βρυξέλλες να ναυπηγούν, ενισχύοντας έτσι τα ναυπηγεία της Κίνας και της Ν.Κορέας. Πάνω από 50 δις έφυγαν για την Άπω Ανατολή και ένας παραγωγικός, και με υψηλή απασχόληση, κλάδος καταστρέφεται.
Στην καλλιεργήσιμη γη επιτρέπεται ακόμη να «φυτεύουν» ηλιακά πάνελ. Με αποτέλεσμα (σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες), η ακρίβεια στις ζωοτροφές, τα κηπευτικά…
Στην «πράσινη ενέργεια» έχουν ενταχθεί οι ανεμογεννήτριες και τα ηλιακά πάνελ, αλλά όχι τη Γεωθερμία. Ακούσατε κανένα «αρμόδιο» να πει κάτι για τη Γεωθερμία των Συκιών, που θα μπορούσε να κάνει τον κάμπο της Άρτας οικολογικό θερμοκήπιο και να ζεσταίνει την πόλη;

Η λύσει είναι απλή: Ας βάλουμε τα φωτοβολταϊκά στις στέγες ώστε να διαχυθεί το όφελος στους κατοίκους, να φυτέψουμε ραπανάκια στο χωράφι, τις ανεμογεννήτριες στη θάλασσα (όπου ο θεός Αίολος κάνει μέρα-νυκτία τη δουλειά του και όχι στις απάτητες βουνοκορφές μας) και ας επιμείνουμε όλοι για το εμβληματικό, περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό έργο των Συκιών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *