in ,

«Στάγδην διάχυση πλούτου» | της Λουΐζας Σκούρα

Μέλους Πολιτικής Γραμματείας και Κεντρικής Επιτροπής ΜέΡΑ25.
Αγρονόμου και Τοπογράφου Μηχανικός ΜSc.
Υποψήφιας Διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής Σχολής Ε.Μ.Π..
ΠροέδρουΤοπικού Συλλόγου Εργαζομένων Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και πρώην υπηρεσιών Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.


Η λέξη «στάγδην», για να τιμούμε την γλώσσα μας, είναι επίρρημα στην αρχαία ελληνική και σημαίνει κατά σταγόνες, σταλαγματιά – σταλαγματιά.

Ο όρος «Trickle down economics», δηλαδή η θεωρία της κατά κάποιο τρόπο «στάγδην διάχυσης» του πλούτου, χρησιμοποιείται επικριτικά σε οικονομικές πολιτικές που ευνοούν τα ανώτερα εισοδηματικά κλιμάκια, τις επιχειρήσεις και τα άτομα με σημαντικό πλούτο ή κεφάλαιο.

Αυτή την μέθοδο χρησιμοποιεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. και αυτή την θεωρία υιοθετεί σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης της χώρας μας, διαχέοντας ένα μηδαμινό ποσοστό χρημάτων από τα ανώτερα οικονομικά στρώματα στα χαμηλότερα, ισχυριζόμενη ψευδώς, ότι περισσότερος διαθέσιμος πλούτος για την οικονομική ελίτ μέσω μειωμένης φορολογίας, οδηγεί νομοτελειακά σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης μέσω επενδύσεων.

Ωστόσο, οι φοροαπαλλαγές στους πλούσιους και τα λοιπά προνόμια προς τους ολιγάρχες, όχι μόνο δεν οδηγούν σε μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας, αλλά ωφελούν αποκλειστικά τον ίδιο τον μεγάλο πλούτο και οδηγούν σε περαιτέρω διεύρυνση των ανισοτήτων.

Για να προλάβω τα αρνητικά σχόλια αυτά δεν τα ισχυρίζονται τίποτα μαρξιστές οικονομολόγοι, αλλά καθηγητές του «London School of Economics»!

Το κατέδειξε έρευνα υπό τον τίτλο «The Economic Consequences of Major Tax Cuts for the Rich», η οποία δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο 2020 και οι καθηγητές που την διεξήγαγαν αφού μελέτησαν διεξοδικά τα στοιχεία 50 ετών (από το 1965 ως το 2015) από 18 χώρες του ΟΟΣΑ, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, απέδειξαν πέραν πάσης αμφιβολίας πόσο αβάσιμα είναι τα επιχειρήματα των «trickle-down economics», δηλαδή του δόγματος που ενστερνίζονται οι «άριστοι» της Μητσοτάκης ΑΕ.

Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για trickle down, αλλά για… trickle up, καθώς έτσι μεταφέρεται εισόδημα και πλούτος «από τα κάτω προς τα επάνω», δηλαδή από τις κατώτερες και μεσαίες τάξεις προς τους εύπορους.

Εφαρμογή αυτής της θεωρίας συνιστούν τα διάφορα «κουπόνια» που ανακοινώνει η Μητσοτάκης Α.Ε. τους τελευταίους μήνες. Μοιράζοντας κουπόνια φτώχειας και επινοώντας αγγλικούς όρους για να κρύψει την ουσία με αυτό το επικοινωνιακό τέχνασμα, επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών που πλήττονται από τη δυσβάσταχτη ακρίβεια, ενώ στην πραγματικότητα επιδοτεί τους ολιγάρχες. Έτσι, όπως βάπτισε «power pass» την επιδότηση του καρτέλ ενέργειας, όπως βάπτισε «fuel pass» την επιδότηση του καρτέλ πετρελαίου, έρχεται τώρα να μοιράσει το «food pass», επιδοτώντας ταυτόχρονα τόσο το καρτέλ των διυλιστηρίων (αφού αρνείται να φορολογήσει ουσιαστικά τα τεράστια υπερκέρδη τους που ξεπέρασαν τα 2 δις ευρώ, μόνο κατά το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2022), όσο και το καρτέλ των super markets (αφού σε αυτό θα κατευθυνθεί το μεγαλύτερο μέρος του ποσού από τα κουπόνια αγοράς τροφίμων).

Ο μόνος τρόπος για να ανασάνει η κοινωνική πλειοψηφία είναι η άμεση υιοθέτηση των μέτρων που έχει προτείνει το ΜέΡΑ25 και συγκεκριμένα:
1. Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή του Κατώτατου Μισθού, των Επιδομάτων που υπολογίζονται βάσει αυτού, με αναδρομική ισχύ από τις αρχές του 2021.
2. Μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ από 24% σε 15%, του μεσαίου από 13% σε 6% και για λιπάσματα, βιβλία και πολιτιστικά αγαθά από το 6% στο 0%.
3. Ακύρωση των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα. Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και κοινωνικοποίηση της ΔΕΗ.
4. Ουσιαστικός έλεγχος και επιβολή προστίμων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στο καρτέλ των super markets για το διαχρονικό άνοιγμα της ψαλίδας των τιμών.

Αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική λύση, η οποία απαιτεί τη ρήξη με την ολιγαρχία, μια ρήξη που μόνο το ΜέΡΑ25 προκρίνει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *