in , ,

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: «Φέτος συμπληρώνονται είκοσι χρόνια. Ένα από τα μακροβιότερα φεστιβάλ Jazz σε όλη την Ελλάδα», Γιώργος Μήτσιος

Ο Καλλιτεχνικός διευθυντής του Preveza jazz festival κ. Γιώργος Μήτσιος μιλά στην “ΔΦ” και στον Χρήστο Τσούτση αναφορικά με το 20ο Φεστιβάλ, την πορεία και την ιστορία του, τις φετινές συμμετοχές αλλά και για τα σχέδια του Επόμενου διαστήματος.


Συμπληρώνονται είκοσι χρόνια παρουσίας του μεγάλου καλοκαιρινού μουσικού φεστιβάλ- Preveza Jazz festival. To Φεστιβάλ ξεκίνησε την Πέμπτη 26 και ολοκληρώνεται την Κυριακή 29 Μαΐου 2022. Τι αναμένετε από τη διοργάνωση του;
Ευχαριστούμε την «ΔΦ» για την αμέριστη συμπαράσταση και την στήριξη στο φεστιβάλ και στις εκδηλώσεις μας. Φέτος συμπληρώνονται είκοσι χρόνια. Ένα από τα μακροβιότερα φεστιβάλ Jazz σε όλη την Ελλάδα. Το άλλο μακροβιότερο είναι της Αθήνας – 21 χρόνια, με το οποίο υπάρχει σχέση και επικοινωνία. Μερικά σχήματα μάλιστα που παίζουν στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, με επιλογή και βοήθεια από την Τεχνόπολη έρχονται και στην Πρέβεζα. Ήδη φέτος είχαμε την Πέμπτη την Aveck που είναι μια νέα pop-folk Αυστριακή τραγουδίστρια . Μάλιστα την σημασία της υπογράμμισε η παρουσία της Πρέσβειρας της Αυστρίας. Με αυτή ξεκίνησε το πρόγραμμα. Ο Χώρος άλλαξε καθώς γίνονται οι εργασίες στο παραλιακό μέτωπο, έτσι μετατοπιστήκαμε στην πλατεία. Την Παρασκευή η ημέρα ήταν αφιερωμένη στο τοπικό υλικό που είναι συνδεμένο με το Φεστιβάλ. Φιλοξενήθηκε η Φιλαρμονική Ορφέας, που κάνει ένα δυναμικό ξεκίνημα και είχε ένα πρόγραμμα έκπληξη. Ήταν τα Κροταλάρτα από την Άρτα, τα οποία ήταν ένα μεγάλο σχήμα, το Μουσικό σχολείο με ένα jazz σύνολο τετραμελές, το οποίο έχει κάνει παρά πολύ δουλειά και έχει προσφέρει πάρα πολλά. Το μουσικό σχολείο πρέπει να βοηθηθεί και τα αιτήματα του πρέπει να γίνουν αποδεκτά από τους αρμόδιους φορείς. Επίσης η μουσική ομάδα «Ηχoτρόπιο», οι Noizy Few και Fridays. Το Σάββατο είναι οι Gypseons, που εκεί παίζει πιάνο ο Σπύρος ο Γάτος, ένας ταλαντούχος μουσικός που είχε παίξει στο jazz πριν χρόνια. Το παιδί αυτό σπουδάζει πλέον στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Είναι ένα σχήμα που συνδυάζει το πιάνο, το μπουζούκι με την κιθάρα. Επίσης από την Ολλανδία έχουμε την Kika Sprangers Quintet, μια σημαντική μουσικό. Οι Ολλανδοί είναι μόνιμοι «αιμοδότες» του Jazz Festival, με τις περισσότερες παρουσίες. Την Κυριακή θα έχουμε στο ξεκίνημα τους Karin Hammar Fab 4 από την Σουηδία με επικεφαλής την τρομπονίστα και συνθέτη Karin Hammar. Την εκδήλωση υποστηρίζει το Σουηδικό Ινστιτούτο στην Αθήνα και θα έχουμε την χαρά και την τιμή να υποδεχτούμε τον υποδιευθυντή του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών, Δρ. Frederick Whitling. Ενώ η αυλαία πέφτει με την μεγάλη συναυλία του Νίκου Πορτοκάλογλου. Ότι πιο καλό, πιο έμπειρο και πιο ώριμο. Με ένα εφταμελές σχήμα που βλέπουμε στο μουσικό κουτί.

Πολλά μεγάλα ονόματα έχουν φιλοξενηθεί όλα αυτά τα χρόνια στο φεστιβάλ, τι αποκομίζετε εσείς;
Εμείς σαν Preveza jazz Festival δημιουργηθήκαμε ως μη Κερδοσκοπικό Σωματείο ουσιαστικά όταν καταργήθηκαν τα Πνευματικά Κέντρα. Συνέχιζε ο Δήμος να συνδιοργανώνει αλλά πιστέψαμε ότι θα χρειαζότανε μια περισσότερη βοήθεια. Αυτό που είδαμε τα χρόνια αυτά ήταν ότι είχαμε μια αυξανόμενη δυναμική. Στην αρχή ξεκινήσαμε με λίγο κόσμο στην Θεοφάνειο ή στο στενό μπροστά στην Λαϊκή Αγορά. Βλέπαμε όμως με τα χρόνια ότι δεν χωρούσαμε, η Jazz πήρε άλλη διάσταση, ο κόσμος αγκάλιασε την προσπάθεια. Κάναμε βέβαια επιλογές ώστε να μην είναι ένα αμιγώς «ακαδημαϊκό» Jazz φεστιβάλ αλλά να φέρνουμε και άλλους καλλιτέχνες – πιο γνωστούς και από άλλα είδη παραπλήσια ή όχι. Το ότι ήρθε η «συμπατριώτισσα μας» η Δήμητρα Γαλάνη με ένα σχήμα που ήταν όλοι Jazz μουσικοί, ή η Ελευθερία Αρβανιτάκη το αποδεικνύει αυτό. Για μας είδαμε ότι έχει την αποδοχή από τον κόσμο. Φτιάχνονται και τοπικά σχήματα, έρχονται ακούνε παίζουν και αυτό μας γεμίζει χαρά επίσης. Ήταν πολύ σημαντικό ότι έγιναν σεμινάρια από εξαίρετους καθηγητές του Ιόνιου Πανεπιστημίου. Δεν είναι εύκολο και οικονομικά πάντα, αλλά θέλουμε να υποστηρίζουμε τέτοιες ενέργειες. Η Πρέβεζα πρέπει να είναι μια πόλη «συνεχούς» μάθησης. «Επιμένουμε» στον διεθνή χαρακτήρα.

Ποιοι στηρίζουν αυτή την προσπάθεια σας;
Συνδιοργανωτές είναι ο Δήμος Πρέβεζας και η Π.Ε Πρέβεζας, οι οποίοι ανεξαρτήτου αρχής εδώ και 20 χρόνια πάντα είναι πρόθυμοι να συμβάλουν και να στηρίξουν. Οι προτάσεις για την ενίσχυση περνάνε ομόφωνα. Τα δύο τελευταία χρόνια είναι σημαντική η ενίσχυση από το Υπουργείο Πολιτισμού και τέλος έχουμε ένα μεγάλο χορηγό, την Eurobank, ενώ παλιότερα είχαμε μια συνεργασία με το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Αυτά δεν γίνονται όμως τυχαία, υπάρχει μια γνώση για το τι πραγματοποιούμε. Ευχαριστούμε τους εθελοντές και όσους βοηθούν στο Preveza Jazz Festival. Χάσαμε τον Δημήτρη τον Παπαδήμο, αλλά πάντα θα τον θυμόμαστε και θα τον αγαπούμε. Πρόσφερε πολλά.
Σας περιμένουμε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *