in

Τα σκουπίδια μπαίνουν σε τάξη…

editor_image

Του Παναγιώτη Μπούρχα
• Δημοσιογράφος στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση Ιωαννίνων & Ειδησεογραφική Ιστοσελίδα www.pbnews.gr


Βρίσκει τα πατήματά του, έπειτα από ενάμιση χρόνο διαφωνιών, λαθών και αναζήτησης ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Ηπείρου.

Η πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση της Ηπείρου καλείται να διαχειριστεί το πιο σημαντικό ζήτημα για το σύνολο των Δήμων και των δημοτών, μιας και οι τελευταίοι είναι αυτοί που πληρώνουν μέσω των ανταποδοτικών τελών, την ακριβή ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων που έχει την τύχη η Ήπειρος να απολαμβάνει, χάριν κυρίως του περιβάλλοντος.

Η πρώτη απόφαση για την τιμολογιακή πολιτική του 2020 πέρασε από σαράντα κύματα. Εγέρθηκαν σοβαρές αντιδράσεις, στην πορεία κάποιοι απείλησαν με “αντάρτικο” σε σχέση με τη συμμετοχή τους στον πανηπειρωτικό Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων και ενάμιση περίπου χρόνο μετά τις εκλογές για την ανάδειξη της διοίκησης του ΑΣΔΣΑ, θα έλεγε κανείς κρίνοντας από την συνεδρίαση αυτής της Τρίτης για την έγκριση των τριών κεφαλαιωδών θεμάτων για το τεχνικό πρόγραμμα, την τιμολογιακή πολιτική και τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2021, πως έχει επιτευχθεί ένας μέγιστος βαθμός συναίνεσης και η αντίληψη πως τα σκουπίδια είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση που απαιτεί σοβαρή διαχείριση από την πλευρά των διοικούντων αλλά και επίμονος έλεγχος έναντι των πρώτων από μεριάς της διοίκησης, δηλαδή του 31μελούς Διοικητικού Συμβουλίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου, ενέκρινε τα τρία προαναφερθέντα θέματα το μεσημέρι της Τρίτης, στην διπλή τακτική του συνεδρίαση, και αν λάβουμε υπόψη πως προχωρά και η μίσθωση γραφείων για τον ΑΣΔΣΑ στην περιοχή του Ριζάρειου (Λιμνοπούλα), θα έλεγε κανείς πως ο Φορέας βρίσκει το δρόμο του, ενόσω μπροστά ανοίγονται τεράστιες προκλήσεις για την επωφελή υπέρ των δημοτών, διαχείριση των απορριμμάτων.

Το ερώτημα είναι αν αυτό θα το αντιληφθεί η διοίκηση του Φορέα και θα πράξει τα δέοντα, ή αν αντίθετα, θα μείνει σε μια μικροδιαχείριση που στο τέλος, είναι και η αιτία της γκρίνιας…

Η συνεδρίαση
Με μειοψηφήσαντα στα δύο πρώτα θέματα μόνο τον Δήμαρχο Ζίτσας, ο οποίος στην ειδική συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό αποχώρησε, η συζήτηση των τριών πολύ βασικών αυτών για τη λειτουργία του Φορέα θεμάτων, έλαβε χώρα χωρίς καθόλου εντάσεις και η κριτική του Δημάρχου Ζίτσας ακούστηκε ως η μόνη παραφωνία.

Τεχνικό πρόγραμμα και τιμολογιακή πολιτική για το 2021 ήρθαν στην πρώτη συνεδρίαση και η ουσιαστική διαφορά που διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα του λειτουργικού κόστους του Αναγκαστικού Συνδέσμου για το τρέχον έτος, αφορούσε τη μείωση του ποσού για τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων από το αρχικά προϋπολογιζόμενο ποσό των 928.061 ευρώ, στα 458.061 ευρώ (ποσό περικοπής 470.000 ευρώ). Μετά από αυτή την προσαρμογή που είχε εγκρίνει και το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων στην πρόσφατη συνεδρίασή του, το κόστος λειτουργιών του ΑΣΔΣΑ για το τρέχον έτος ανέρχεται στα 3.804.769 ευρώ και το κατασκευαστικό και επενδυτικό του πρόγραμμα στα 1.334.793 ευρώ, σύμφωνα με την ανάλυση της τιμολογιακής πολιτικής. 3.383.053 ευρώ είναι η εισφορά των 18 Δήμων της Ηπείρου που επιμερίζεται ανάλογα με τον όγκο των σκουπιδιών που παράγει ο καθένας και ασφαλώς ο Δήμος Ιωαννιτών βρίσκεται στην κορυφή με εισφορά ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.

Ο Δήμαρχος Ζίτσας διαφώνησε με την εισήγηση της διοίκησης του Φορέα και καταψήφισε το τεχνικό πρόγραμμα. Το ίδιο έπραξε και για την τιμολογιακή πολιτική, μετά την εισήγηση του προέδρου.

Ο πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνδέσμου Νίκος Καλαντζής ανέφερε πως οι εισφορές που καλούνται να πληρώσουν οι Δήμοι προκύπτουν με τη διαδικασία του απολογισμού από το οποίο βγαίνει το ανεκτέλεστο κόστος της προηγούμενης χρήσης και επιστρέφει στους Δήμους. Προβλέπεται ως γνωστόν αντισταθμιστικό όφελος για τους Δήμους που φιλοξενούν υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων και συγκεκριμένα οι Δήμοι Β. Τζουμέρκων, Άρτας, Σουλίου και Δωδώνης στους οποίους δίνεται ποσοστό 1% επί των εσόδων του Φορέα ήτοι για φέτος, 134.000 ευρώ στο σύνολο.

Η μεγαλύτερη δαπάνη για τον ΑΣΔΣΑ είναι οι λεγόμενες αμοιβές τρίτων, ήτοι το ποσό των 3,226 εκατ. ευρώ που αφορά τη λειτουργία των ΧΥΤΑ και τη μεταφορά των στραγγισμάτων, τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και τις αμοιβές τρίτων κτλ.

Το κατασκευαστικό και επενδυτικό πρόγραμμα ανέρχεται στα 1,334 εκατ. ευρώ και από το ποσό αυτό τα 910.786 ευρώ καλύπτονται από χρηματοδοτούμενα προγράμματα (ΕΣΠΑ κτλ.) και τα υπόλοιπα 424.006 ευρώ από ίδιους πόρους του Φορέα. Τα τελευταία χρήματα για φέτος καλύπτουν μελέτες, κατασκευή γραφείων, προμήθεια ηλεκτρομηχανολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού κτλ.

Ο Δήμαρχος Ζίτσας προέβαλε αντιρρήσεις για προϋπολογιζόμενα ποσά και κατέληξε στο συμπέρασμα πως το κόστος διαχείρισης ενός τόνου σκουπιδιών θα ανέλθει στο εξωπραγματικό ποσό των 200 ευρώ, εκτίμηση που διέψευσαν κατηγορηματικά, τόσο ο πρόεδρος του Φορέα όσο και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Συνδέσμου που ανέλυσαν τις προβλέψεις της τιμολογιακής πολιτικής.

Ο προϋπολογισμός
Στα 9,737 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός εσόδων και εξόδων του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων για το 2021.

Συζητήθηκαν κάποιες παρατηρήσεις του Οικονομικού Παρατηρητηρίου που ελέγχει τους προϋπολογισμούς των οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης και ο πρόεδρος του Φορέα κάλεσε τους εκπροσώπους των Δήμων να είναι τυπικοί στην πληρωμή των εισφορών.

Στη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού, ο Δήμαρχος Δωδώνης και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου Χρήστος Ντακαλέτσης τόνισε πως είναι απόλυτα νόμιμη η λειτουργία του ΑΣΔΣΑ, ενώ και η τιμολογιακή πολιτική εδράζεται σε νόμους του ελληνικού κράτους που επιδέχονται αμφισβήτησης. “Αν θέλουμε να το κάνουμε Κέρκυρα και να τα τινάξουμε όλα στον αέρα και να βάλλουμε το κράτος να πληρώσει το λογαριασμό, να το δούμε…” ανέφερε χαρακτηριστικά, αφήνοντας αιχμές για τη στάση του Δημάρχου Ζίτσας.

Τέλος, σε σχέση με την πρόβλεψη για διάθεση ποσού 257.000 ευρώ για την κατασκευή ΣΜΑ στην Πρέβεζα, παρ’ ότι υποτίθεται ότι δεν υπήρχε ανάγκη γι’ αυτό και δεν είχε προβλεφθεί αυτή η υποδομή στον ΠΕΣΔΑ, παρά μόνο η προμήθεια του εξοπλισμού του, ο Δήμαρχος Δωδώνης πρότεινε να γίνει το έργο από τον Φορέα αλλά να διεκδικηθεί το ποσό είτε από την Περιφέρεια Ηπείρου είτε από το κεντρικό κράτος και τη διαφορά από τη μείωση των εξόδων του ΦΟΔΣΑ να καρπωθούν οι πολίτες. Με την πρόταση συμφώνησε ο πρόεδρος του Φορέα που δεσμεύτηκε να απευθύνει σχετική επιστολή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *