Τα αρχαία και βυζαντινά μνημεία της Άρτας, το αρχαιολογικό μουσείο και το ξακουστό γεφύρι, τις ομορφιές της φύσης, τα μονοπάτια των Πιστιανών και της Βίδρας, το μαγευτικό τοπίο της λίμνης Πουρναρίου, τον θεοπόταμο Άραχθο, την πλατεία της Ροδαυγής και το λαογραφικό της μουσείο, τα σοκάκια της πόλης, την Κορωνησία και το γαλάζιο του Αμβρακικού «ανακάλυψε» Ομάδα δημοσιογράφων από την Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που επισκέφθηκαν την περιοχή, προσκεκλημένοι του Δήμου Αρταίων, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα την θερμή φιλοξενία των ντόπιων και την τοπική γαστρονομία.
Οι περισσότεροι από αυτούς δεν περίμεναν ότι η Άρτα «κρύβει» τόσους θησαυρούς και έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις, δίνοντας την υπόσχεση ότι θα επιστρέψουν.
Τo ταξίδι εξοικείωσης για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, που διοργάνωσε η Δ/νση Τουρισμού του Δήμου Αρταίων είχε διάρκεια τριών ημερών.
Την πρώτη ημέρα, οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το ιστορικό γεφύρι και να ενημερωθούν για τους θρύλους που το ζώνουν, τον επιβλητικό ναό της Παναγίας Παρηγορήτισσας, την βυζαντινή μητρόπολη της Αγίας Θεοδώρας, το μεσαιωνικό κάστρο, τον Πύργο του ρολογιού και το μνημείο των Αρτινών Εβραίων, την δυτική νεκρόπολη και φυσικά το κόσμημα της Άρτας, το αρχαιολογικό Μουσείο της, που αν και μικρό είναι άριστα δομημένο και θεματικό και τους ταξίδεψε στην «Αρχαία Αμβρακία»! Στη διάρκεια της ημέρας δοκίμασαν τοπικές γεύσεις, με το ξακουστό «τσουμπλέκι» της Βαγγελιώς να κλέβει τις εντυπώσεις, ενώ απόλαυσαν το τσίπουρο του «Γάτσιου» και απολαυστικά εδέσματα στα μεζεδοπωλεία του πεζόδρομου της Άρτας.
Περιήγηση στο Ξηροβούνι και τους ημιορεινούς οικισμούς με πεζοπορία στα μονοπάτια και κολύμπι στον Άραχθο
Την δεύτερη ημέρα το πρόγραμμα περιελάμβανε εξόρμηση στη φύση, με πεζοπορία στο παραποτάμιο μονοπάτι των Πιστιανών με την άγρια ομορφιά, όπου μαγεύτηκαν από τη θέα και τα φιόρδ που σχηματίζονται, στην τεχνητή λίμνη Πουρναρίου, αποτυπώνοντας τις εικόνες στις κάμερες και τις φωτογραφικές τους μηχανές και ρωτώντας τους εθελοντές του Ορειβατικού Φυσιολατρικού Συλλόγου Ξηροβουνίου Αράχθου, που τους συνόδευαν, αν επιτρέπονται οι δραστηριότητες μέσα στη λίμνη κι αν υπάρχουν ίχνη του βυθισμένου οικισμού. Αμέσως μετά, περπάτησαν στο Σκουπιώτικο τμήμα του σηματοδοτημένου μονοπατιού της Βίδρας, πλάι στον Άραχθο ποταμό και κολύμπησαν στα νερά του, σε μια από τις φυσικές παραλίες που σχηματίζονται. Κάποιοι μάλιστα έκαναν και αργιλοθεραπεία.
Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την πλατεία της Ροδαυγής, όπου ξεναγήθηκαν στον Ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής, κτίσμα του 1804, που δεσπόζει στο κέντρο του χωριού, αλλά και στο λαογραφικό μουσείο, που περιλαμβάνει εργαλεία, που συνδέονται με τις τοπικές ασχολίες των κατοίκων και δημιουργήθηκε χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες του Ροδαυγιώτη καθηγητή Βασίλη Τάσσιου και τις προσφορές των κατοίκων. Ενημερώθηκαν για την λειτουργία τριών ξενώνων στο χωριό και στάθηκαν για μια αναμνηστική φωτογραφία με φόντο τα Τζουμέρκα. Στη συνέχεια επέστρεψαν στα Πιστιανά, για να δοκιμάσουν παραδοσιακές συνταγές στο ταβερνάκι της Σοφίας, κάτω από τη σκιά των φλαμουριών και των πλατάνων, στο κέντρο του χωριού. Απόλαυσαν προβατίνα και χοιρινό στη σούβλα και αγριογούρουνο με δαμάσκηνα, δοκίμασαν μοσχαράκι με κάστανο και παραδοσιακές πίτες. Αφού ξεναγήθηκαν στο ναό της Παναγίας, μνημείο του 17ου αιώνα, επέστρεψαν στην Άρτα για ξεκούραση.
Αμβρακικός Κόλπος – Κορωνησία
Την Τρίτη ημέρα το πρόγραμμα είχε θάλασσα. Κρουαζιέρα στον Αμβρακικό κόλπο με την συνοδεία των ρινοδέλφινων, που χόρευαν δίπλα από καΐκι «Κατερίνα» του καπετάν Μιχάλη, λες και πόζαραν στις κάμερες, που απαθανάτιζαν τις στιγμές, και στάση για κολύμπι στην Παναγιά Αιτωλοακαρνανίας.
Αμέσως μετά, περιηγήθηκαν στο γραφικό ψαροχώρι της Κορωνησίας, ξεναγήθηκαν στον βυζαντινό ναό της Παναγίας της Κορωνησίας και ξωκκλήσι του Όσιου Ονούφριου, περπάτησαν στο λιμάνι και έφαγαν κέφαλο πετάλι, γαρίδες Αμβρακικού και άλλα θαλασσινά στην ταβέρνα «Μυρταριά». Δοκίμασαν επίσης, χέλι καπνιστό από την επιχείρηση «Γείτονας» και χαβιάρι της επιχείρησης Thesauri της οικογένειας Παπαγιάννη.
Το απόγευμα ορισμένοι επισκέφθηκαν το τζαμί του Φαϊκ πασά- Ιμαρέτ, ενώ κάποιοι άλλοι απόλαυσαν τον καφέ τους στον πεζόδρομο της πόλης. Μια παρεξήγηση στάθηκε η αφορμή για να μην απαθανατίσουν εικόνες από τα λουτρά Χανόπουλου.
Το αποχαιρετιστήριο δείπνο έγινε στον Πρωτομάστορα, δίπλα στον αιωνόβιο πλάτανο, παρουσία του Δημάρχου Χρήστου Τσιρογιάννη, του αντιδημάρχου Τουρισμού Κώστα Χαρακλιά και του Προϊσταμένου της Δ/νσης Τουρισμού Θανάση Αρκουμάνη, που μαζί με το μέλος της Επιτροπής Τουρισμού Χάρη Βαδιβούλη και τον «πρόσκοπο» Γιώργο Τάτση συνόδεψαν τους φιλοξενούμενους και τις τρεις ημέρες. Οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ ενημερώθηκαν για τις ενέργειες, που γίνονται από πλευράς του Δήμου για την ανάδειξη της περιοχής, τις πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις στη διάρκεια του έτους και συμφώνησαν πως η Άρτα προσφέρεται για τουρισμό όλες τις εποχές του χρόνου.
Ήδη, οι περισσότεροι από αυτούς έχουν δημοσιεύσει ρεπορτάζ και οδοιπορικά από την Άρτα, που ελπίζουμε να έχουν θετικό αντίκτυπο και να προσελκύσουν επισκέπτες στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμος Αρταίων προγραμματίζει και δεύτερο presstrip το Φθινόπωρο για τον θρησκευτικό τουρισμό.