in

Το Κτηματολόγιο στις ράγες


Του Γιώργου Στύλιου
Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης & Βουλευτής Ν.Δ. Άρτας

Η κτηματογράφηση της χώρας είναι ένα δύσκολο και πολύπλοκο εγχείρημα. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί το Κτηματολόγιο για το 33% των δικαιωμάτων της χώρας, ενώ είναι σε διαδικασία κτηματογράφησης το 60% των δικαιωμάτων. Για το υπολειπόμενο 7% προβλέπεται η ανάθεση του έργου κτηματογράφησης το επόμενο διάστημα.

Στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί το έργο το συντομότερο. Και αυτό θα το πετύχουμε πρώτον με την επιτάχυνση της Κτηματογράφησης μέσω της ενημέρωσης των πολιτών για τα οφέλη του έργου ( για παράδειγμα ξεκινά άμεσα η κτηματογράφηση σε Κυκλάδες, Ρέθυμνο και Κέρκυρα), και την άμεση αντιμετώπιση των εκκρεμών ενστάσεων που έχουν μπλοκάρει τη διαδικασία. Δεύτερον με την μετατροπή των παλιών Υποθηκοφυλακείων σε σύγχρονα Κτηματολογικά Γραφεία. Μέχρι σήμερα έχουν ανοίξει 6 από τα 17 Κτηματολογικά Γραφεία και 15 από τα 75 Υποκαταστήματα τους και αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες να εγκαινιάσουμε και άλλα στο λεκανοπέδιο και στην περιφέρεια. Και τρίτον με την μετάβαση σε ένα «ψηφιακό Κτηματολόγιο».

Για το πρόβλημα των 60.000 ενστάσεων που μπλοκάρουν την εξέλιξη του έργου προχωρούμε σε νομοθετική πρωτοβουλία στη Βουλή με την οποία θα ψηφιοποιούμε όλα τα στάδια της διαδικασίας ενστάσεων και της αξιολόγησής τους, μειώνοντας έτσι τον χρόνο των ηλεκτρονικών συνεδριάσεων των Επιτροπών. Επίσης προβλέπουμε να γίνεται ένα πρώτο ηλεκτρονικό ξεκαθάρισμα έτσι ώστε να μην φτάνουν στις Επιτροπές οι «συναινετικές» υποθέσεις αλλά μόνο αυτές όπου υπάρχει αντιδικία, μειώνοντας τις ενστάσεις στο μισό ( από τις 60.000 στις 30.000). Με αυτό τον τρόπο δεν θα επιταχύνουμε μόνο την κτηματογράφηση, αλλά θα αποφύγουμε και συμπληρωματικές εργασίες, μειώνοντας το κόστος του έργου κατά 8.000.0000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή προχωράμε άμεσα στο μεγαλύτερο έργο ψηφιοποίησης αρχείων που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα στη χώρα μας. Στη ψηφιοποίησης του Αρχείου των Υποθηκοφυλακείων, το οποίο κατά προσέγγιση φτάνει τις 600.000.000 σελίδες. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, το οποίο θα απαλλάξει το ελληνικό Δημόσιο από τόνους χαρτιού και από την ανάγκη ύπαρξης μεγάλων αποθηκευτικών χώρων, καθώς όλα τα αρχεία θα αποκτήσουν ψηφιακή μορφή.

Παράλληλα μέσα στο 2021, μεταβαίνουμε σε ένα «ψηφιακό Κτηματολόγιο». Μία σειρά από υπηρεσίες και δεδομένα θα ψηφιοποιηθούν (γεωχωρικά δεδομένα Κτηματολογίου, δυνατότητα έρευνας στα στοιχεία του Κτηματολογίου ηλεκτρονικά για δικηγόρους, μηχανικούς, συμβολαιογράφους και δικαστικούς επιμελητές ηλεκτρονική διάθεση αεροφωτογραφιών, έκδοση και διάθεση πιστοποιητικών κλπ) τους επόμενους μήνες. Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή των πολιτών και επαγγελματιών που έρχονται σε επαφή με το Κτηματολόγιο καλύτερη και ευκολότερη έτσι ώστε να ολοκληρώνουν τις εργασίες τους γρηγορότερα και με μικρότερο κόστος.

Το Κτηματολόγιο αποτελεί το μεγαλύτερο εν εξελίξει διοικητικό Project της χώρας καθώς αφορά πάνω από 40 εκατομμύρια ιδιοκτησίες, το σύνολο του ενεργού πληθυσμού και ακουμπά κάθε πτυχή της ελληνικής επικράτειας. Συνδέεται δε με κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας όπως η χωροταξία, οι χρήσεις γης, το Περιβάλλον, η ακίνητη ιδιοκτησία και η προσέλκυση επενδύσεων. Η ολοκλήρωσή του είναι ένα εθνικό στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *