in

Το κυβερνητικό σχέδιο για την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της Ηπείρου


Στο επίκεντρο βρέθηκε το Σάββατο 5 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η Ήπειρος, καθώς από τις παρυφές της Τύμφης και το Μικρό Πάπιγκο, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς και η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, παρουσίασαν τo κυβερνητικό σχέδιο για την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, ως «οχήματος» για μια πράσινη ανάπτυξη που προωθεί τις ήπιες μορφές τουρισμού.

Τους δύο υφυπουργούς συνόδευσαν στον νομό Ιωαννίνων η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, o γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, η πρόεδρος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), Μαρία Παπαδοπούλου και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΦΥΠΕΚΑ, Κώστας Τριάντης. Στο επίκεντρο της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης της χώρας βρίσκονται οι προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000, με την προώθηση του οικοτουρισμού και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Στόχος του σχεδίου της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση της σχεδιαζόμενης και εφαρμοζόμενης δημόσιας πολιτικής, με επιστημονική τεκμηρίωση και υποστήριξη, καθώς οι προστατευόμενες περιοχές τα τελευταία έτη, με την άνοδο των εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως οικοτουρισμού, τουρισμού υπαίθρου, τουρισμού περιπέτειας, αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών από την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Για τον σκοπό αυτό υπεγράφη το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του υπουργείου Τουρισμού, της διαΝΕΟσις και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για τη διαμόρφωση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οργάνωσης και Ανάπτυξης του Τουρισμού στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 και τον σχεδιασμό σειράς δράσεων που αποσκοπούν στην ανάδειξή τους.

Η έρευνα θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από πόρους της διαΝΕΟσις και τα αποτελέσματά της θα αξιοποιηθούν και θα ενσωματωθούν στις δημόσιες πολιτικές και τις επιχειρησιακές δράσεις των αρμόδιων υπουργείων και του ΟΦΥΠΕΚΑ. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης της δημιουργίας εθνικού δικτύου με μονοπάτια και διαδρομές πεζοπορίας σε ολόκληρη τη χώρα, της αποκατάστασης αναβαθμίδων (ξερολιθιές), της δημιουργίας και αναβάθμισης μουσειακών χώρων για τη φυσική ιστορία της Ελλάδας, της ψηφιοποίησης συλλογών, καθώς και της δημιουργίας εθνικού συστήματος παρακολούθησης ειδών, βιοτόπων και προστατευόμενων περιοχών, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ.

Για πρώτη φορά, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μαζί με τον ΟΦΥΠΕΚΑ αναλαμβάνουν την προστασία και την οικονομική υποστήριξη των πέντε αναγνωρισμένων Ελληνικών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO, την προώθηση των δράσεων τους και την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, με στόχο την κάλυψη των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη διεθνή αναγνώριση των Γεωπάρκων.

Τα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» αποτελούν την τρίτη κατηγορία περιοχών που απολαμβάνουν αναγνώρισης από την UNESCO, μετά τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και τα Αποθέματα της Βιόσφαιρας. Μέχρι και το 2020 έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» 161 περιοχές από 44 χώρες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται πέντε περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν και να προβληθούν διεθνώς ως περιοχές διεθνούς σημασίας για τη γεωλογική και φυσική τους κληρονομιά, καθώς και να αποτελέσουν προορισμούς βιώσιμης ανάπτυξης.
Οι περιοχές αυτές είναι: Η περιοχή του Βίκου – Αώου με τμήμα του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου, τα μοναδικά αλπικά τοπία της Τύμφης και του Σμόλικα, το μεγάλο πλήθος καρστικών και τεκτονικών δομών, τους Πύργους της Αστράκας, τα εντυπωσιακά φαράγγια του Βίκου και του Αώου με τη μοναδική γεωαρχαιολογική αξία και την εξαιρετική παραδοσιακή αρχιτεκτονική με πλήθος παραδοσιακών οικισμών. Η Νήσος Λέσβος, στην οποία βρίσκεται το Απολιθωμένο Δάσος, ένα απολιθωμένο δασικό οικοσύστημα, εξαίρετο δείγμα της βιοποικιλότητας της Ελλάδας κατά το Μειόκαινο (πριν 20 εκατ. χρόνια), με εντυπωσιακές ηφαιστειογενείς δομές, σχηματισμούς και τοπία.

Φορέας λειτουργίας είναι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Η περιοχή του Ψηλορείτη στην Κρήτη, εξαίρετο δείγμα της γένεσης των οροσειρών και ανύψωσης της Κρήτης εξαιτίας της υποβύθισης της αφρικανικής λιθοσφαιρικής πλάκας κάτω από την ευρασιατική, η οποία χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακά και αρχαιολογικής σημασίας σπήλαια, όπως το Ιδαίο ‘Αντρο, σπηλαιοβάραθρα και άλλες καρστικές δομές. Η περιοχή του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού, σημαντικό παράδειγμα της ενεργούς τεκτονικής ανύψωσης της βόρειας Πελοποννήσου, με τη δημιουργία του φαραγγιού του Βουραϊκού, των κροκαλοπαγών σχηματισμών του Μεγάλου Σπηλαίου, του Σπηλαίου των Λιμνών και των πηγών της Στυγός. Η περιοχή της Σητείας, με τις εντυπωσιακές παλαιοακτές, τα σπήλαια και τα φαράγγια, που τεκμηριώνουν την πρόσφατη ανύψωση της Κρήτης και τα σπουδαία παλαιοντολογικά ευρήματα Δεινοθηρίων και Πλειστοκαινικών θηλαστικών.

Η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, δήλωσε: «Η προστασία του περιβαλλοντικού πλούτου και του φυσικού τοπίου της χώρας μας αποτελούν προτεραιότητα για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η ανάδειξη των ιδιαίτερων φυσικών χαρακτηριστικών κάθε περιοχής, όπως τα ξεχωριστά βουνά μας και τα μονοπάτια, σε συνδυασμό με ήπιες και βιώσιμες μορφές ανάπτυξης, βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία».

Από την πλευρά του γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, αναφέρθηκε στη σημασία των Γεωπάρκων: «Η ένταξη στο Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO πέντε περιοχών της χώρας μας αποτελεί μεγάλη επιτυχία, διότι δίνει ώθηση στην επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης των περιοχών με φιλικές προς το περιβάλλον παραγωγικές δραστηριότητες».

Η πρόεδρος του ΟΦΥΠΕΚΑ, Μαρία Παπαδοπούλου, σημείωσε: «Ο εορτασμός της φετινής Ημέρας Περιβάλλοντος μας βρίσκει στα πανέμορφα Ζαγόρια και συνδέεται με την έναρξη υλοποίησης δύο εξαιρετικά σημαντικών δράσεων για την προστασία και βιώσιμη ανάπτυξη των προστατευόμενων περιοχών της χώρας», ενώ ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του, ανέφερε ότι «ο οικοτουρισμός και η βιώσιμη ανάπτυξη θα επιτευχθεί με φρέσκες ιδέες και συνεργασία».

Τέλος, ο δήμαρχος Ζαγορίου, Γιώργος Σουκουβέλος, επικρότησε τη συντήρηση και ανάδειξη των μονοπατιών: «Το Ζαγόρι είναι γεμάτο μονοπάτια, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοι μας για να μεταφέρονται από χωριό σε χωριό και ήρθε η ώρα να αξιοποιηθούν τουριστικά».

Τα Μνημόνια Συνεργασίας
Δύο μνημόνια συνεργασίας με το υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε σήμερα από το Μικρό Πάπιγκο Ζαγορίου ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, όπου περιοδεύει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

«Σήμερα σας ανακοινώνουμε δύο σημαντικά μνημόνια συνεργασίας. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και το υπουργείο Τουρισμού αποφασίσαμε να ενώσουμε δυνάμεις για ένα κομμάτι θεματικού τουρισμού, τον οικοτουρισμό. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, αναπτύσσονται μορφές οικοτουρισμού όμως δεν υπήρχε εθνικό σχέδιο, ένας οδικός χάρτης για το πώς θα αναπτυχθεί ο οικοτουρισμός, με ποιές προϋποθέσεις, ποιές χρηματοδοτήσεις, ποιές θα είναι οι συνέπειες στο οικοσύστημα και πως θα αποφύγουμε όσες δεν μας ευχαριστούν».

Το 1ο Μνημόνιο υπεγράφη μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος, του υπουργείο Τουρισμού, του Οργανισμού για το Φυσικό Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή (ΟΦΥΠΕΚΑ) και του Οργανισμού Έρευνας και Ανάπτυξης διαΝΕΟσις. Μεταξύ άλλων ο κ. Αμυράς υπογράμμισε πως το μνημόνιο είναι χρήσιμο και ένα άκρως απαραίτητο εργαλείο, για το πώς θα γίνει η ανάπτυξη του οικοτουρισμού δημιουργώντας προστιθέμενη αξία στις τοπικές κοινωνίες, θέσεις εργασίας, ενδυνάμωση της προστασίας της φυσικού περιβαλλοντος.

Το 2ο Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη, ανάμεσα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το υπουργείο Τουρισμού, τον ΟΦΥΠΕΚΑ και το Ελληνικό Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Στόχος αυτού του μνημονίου είναι, όπως είπε ο υφυπουργός, η ένωση δυνάμεων, η εξεύρεση χρηματοδότησης για την προστασία και την δυναμική ανάπτυξης, αλλά και η βοήθεια σε άλλες περιοχές της Ελλάδας να ενταχθούν σε αυτό το Δίκτυο. Είναι μια μεγάλη τουριστική προώθηση, σημείωσε.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος τόνισε ακόμη πως «βούληση είναι η προστασία των φυσικών μας τοπίων, του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και παράλληλα το άνοιγμα δρόμων στις τοπικές κοινωνίες για να αναπτύξουν, να μεταβούν στην πράσινη οικονομία, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, σε αρμονία με την βιοποικιλότητα».

«Δουλεύουμε αποδοτικά με το ΟΦΥΠΕΚΑ στην κατεύθυνσης της πράσινης μετάβασης στην οικονομία, που είναι καθαρή για να ετοιμάσουμε και να δυναμώσουμε στα εσωτερικά ύδατα, το λεγόμενο flyfishing, δηλαδή το ψάρεμα με το μικρό ομοίωμα της μύγας και την απελευθέρωση των ψαριών», ενώ πρόσθεσε πως θα προωθηθεί και η ιδιαίτερη φυσιογνωμία των πόλεων όπως για παράδειγμα τα Ιωάννινα, ως «πόλη της πέστροφας».

Ο Γιώργος Αμυράς απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το πώς συνδυάζεται ο οικοτουρισμός με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων ανέφερε ότι η κυβέρνηση θέλει «καθαρή ενέργεια, βιώσιμη ανάπτυξη … Η παγκόσμια οικονομία η ελληνική οικονομία, αποανθρακοποιείται και πηγαίνει σε πράσινη μορφή».

Πολύ σημαντικά χαρακτήρισε τα δύο μνημόνια η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, η οποία τόνισε πως αυτή η συνεργασία είναι ουσιαστική για το «προϊόν Ελλάδα», το οποίο ως υπουργείο Τουρισμού θέλουμε να αναδείξουμε.

Η κ. Ζαχαράκη, η οποία επισκέπτεται το Ζαγόρι μαζί με τον κ. Αμυρά, είπε ότι είναι η αρχή συνεργασίας, για την χάραξη στρατηγικής μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης με την βοήθεια της διαΝΕΟσις, που έχει κάνει σημαντικές μελέτες και έχει προσφέρει στην Ελλάδα για την ανάπτυξη των ήπιων μορφών φιλοξενίας. Επιπλέον η υφυπουργός υπογράμμισε, πως σε κάθε μέρος θα στηριχθούν πρωτοβουλίες σχετικές με εκπαιδευτικές εκδρομές καθώς τα παιδιά θα κτίζουν εμπειρία με το περιβάλλον και τα γεωπάρκα. Μάλιστα ανέφερε πως εντάχθηκε στον προϋπολογισμό του υπουργείου, η χάραξη, η σηματοδότηση μονοπατιών και η πρόνοια για τον ορεινό τουρισμό, τα χιονοδρομικά κέντρα, τα καταφύγια.

Επίσης, επισήμανε πως όταν συζητάμε για Τουρισμό, μιλάμε για τον άνθρωπο και γι’ αυτό τόνισε, πως έχει μεγάλη βαρύτητα η εκπαίδευση και η επικαιροποίηση των δεξιοτήτων για τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες που οι ίδιοι τρέχουν τις επιχειρήσεις τους και πρόσθεσε:

«Ανακοινώνω σήμερα, ότι στο Νέο Ταμείο Ανάκαμψης, εμπροσθοβαρώς από το τέλος του 2021 θα αρχίσουν να εκπαιδεύονται και να επιμορφώνονται 20 χιλιάδες άνεργοι και εποχιακά εργαζόμενοι, σε θεματικές ενότητες του τουρισμού που ανάμεσα σε αυτές θα είναι και ο οικοτουρισμός» .

Η Σοφία Ζαχαράκη, ανέφερε πως έχει γίνει πρόταση προς το Ταμείο Ανάκαμψης, για τη δημιουργία ενός θεματικού Οργανισμού Διαχείρησης Προορισμού, με το σκεπτικό πως είναι σημαντική η συνολική εμπειρία που μπορεί να έχει ο κάθε ταξιδιώτης στην κάθε ελληνική περιοχή .

Στο Ζαγόρι υποδέχτηκε τους δύο υπουργούς ο δήμαρχος Γιώργος Σουκουβέλος, ενώ μαζί τους ήταν οι δύο γενικοί γραμματείς του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο περιφερειάρχης Ηπείρου και βουλευτές της Ν.Δ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *