Σε τροχιά εκλογών κινείται η χώρα και, παρά τα όσα επίσημα λέγονται από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη περί εξάντλησης της τετραετίας, όλα τα επιτελεία των κομμάτων εργάζονται με ορίζοντα το φθινόπωρο. Συγκεκριμένα, όπως πληροφορείται η στήλη από έγκυρες πηγές, αυτή τη στιγμή στο Μέγαρο Μαξίμου είναι «κυκλωμένες» στο ημερολόγιο δυο ημερομηνίες, η Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου και η Κυριακή 2 Οκτωβρίου.
Μόλις προ ημερών ο πολύπειρος Νικήτας Κακλαμάνης που ξέρει όσο λίγοι το παρασκήνιο και πάντα λειτουργεί και ως προπομπός των όσων θα γίνουν, είπε (ΟΝΕ channel, στην εκπομπή One talk), ότι εάν ήταν Πρωθυπουργός θα έκανε εκλογές στις 2 Οκτωβρίου. Και όμως αυτή είναι η πιθανή ημερομηνία των εκλογών και ακόμα και εδώ στους νομούς της Ηπείρου, αρκετοί εκ των ενδιαφερομένων που θα συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια ως υποψήφιοι (σ.σ. αναλυτικό ρεπορτάζ σε επόμενο φύλλο) έχουν ήδη λάβει σήμα και ετοιμάζονται.
Η βαριά σκιά που ρίχνει πάνω από την οικονομία το ουκρανικό ζήτημα με ό,τι αυτό σημαίνει για τις οικονομικές αβεβαιότητες και με την ανεργία να καλπάζει, ενίσχυσε την απόφαση για εκλογές.
Παράλληλα, εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα, οι περισσότεροι υπουργοί, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η ΔΦ, προεξοφλούν πως η χώρα έχει τεθεί σε εκλογική τροχιά και προς αυτή την κατεύθυνση όλοι κάνουν την προεργασία τους με συνεχείς επαφές, περιοδείες, συναντήσεις, συνεντεύξεις, κ.α.
Και όχι μόνο στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αλλά και στις τάξεις της αντιπολίτευσης και σε διάφορα κέντρα η εκλογολογία αποτελεί κεντρικό θέμα συζήτησης και έχει ζητηθεί να είναι όλοι σε κατάσταση εκλογικού συναγερμού. Δεν είναι τυχαίες και οι συνεχείς περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα, του Νίκου Ανδρουλάκη, του Δημήτρη Κουτσούμπα και των υπολοίπων αρχηγών. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζήτησε να είναι έτοιμος ο βασικός κορμός των ψηφοδελτίων έως τα μέσα περίπου Ιουλίου, ενώ για το ΠΑΣΟΚ ο Βαγγέλης Αργύρης που είναι υπεύθυνος για τις λίστες κλείνει σιγά – σιγά το παζλ σε πολλούς νομούς.
Η περίφημη πρωθυπουργική ρήση, «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας» μπαίνει στο συρτάρι, καθώς λόγω της μεγάλης πίεσης στην οικονομία, στο κυβερνητικό στρατόπεδο πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν τις κάλπες μονόδρομο.
Οι βουλευτές της ΝΔ βλέπουν την πίεση που ασκείται σε μεγάλο βαθμό σε κοινωνικές ομάδες που τους στηρίζουν με το μείζον πρόβλημα της ακρίβειας και συνολικά της οικονομίας, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου, να κυριαρχεί.
Είναι ενδεικτικό ότι υπάρχει πλέον παγιωμένη η εικόνα περί μειωμένης αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης που «σώζεται» μέχρι στιγμής από την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να καταγράψει δυναμική, αν και πλέον πιέζεται και από το ΠΑΣΟΚ.
Σε αυτό το κλίμα, η μάχη του σταυρού ξεκίνησε και στο παρασκήνιο οι συγκρούσεις είναι πολλές και μαίνεται κυριολεκτικά πόλεμος. Δεν είναι τυχαίο, ότι οι εκλεκτοί του συστήματος Μητσοτάκη αρχίζουν σιγά-σιγά να ανεβάζουν στροφές (σ.σ. ήδη στα μέσα της εβδομάδας ανακοινώθηκαν άλλες τέσσερις, αυτή τη φορά, γυναικείες υποψηφιότητες, της Δόμνας Μιχαηλίδου, της Σοφίας Ζαχαράκη, της Μαρίας Συρεγγέλα και της Σοφίας Νικολάου) και τρέχουν για τον προεκλογικό τους αγώνα.
Παράλληλα, έχει αρχίσει το «σαφάρι» υποψηφίων και στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού συναντούν στελέχη της ΝΔ από όλους τους χώρους (π.χ. αυτοδιοίκηση) και εξετάζουν προθέσεις για συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια.
Επί της ουσίας οι συζητήσεις αφορούν τις κάλπες σε περίπου 100 μέρες από σήμερα. Αιφνιδιασμός δεν υπάρχει για κανένα. Οι πρόωρες εκλογές αποδεικνύονται μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. «Βαίνομενς προς εκλογάς» όπως έλεγε ο Βύρωνας Πάλλης στο Ντίνο Ηλιόπουλο στην εξαιρετική ταινία (1954), «Θανασάκης ο πολιτευόμενος».
Επί του πιεστηρίου
Οι πολίτες θέλουν λύσεις και σεβασμό
«Δεν έχουμε από τα ακριβότερα καύσιμα. Αν βγάλετε τους φόρους είμαστε κάτω απ’ την 10η θέση, νομίζω στην 12η, 13η θέση». Αυτή η φράση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και δικαίως.
Σε μια περίοδο που τα ελληνικά νοικοκυριά, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μικρομεσαίοι, οι επιχειρήσεις, κ.α. αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα λόγω της ακρίβειας, της ανόδου των τιμών των πρώτων υλών, της αλματώδους αύξησης της ενέργειας, κ.α. εν μέσω πολέμου, δεν αποτελεί επιχείρημα να αφαιρέσουμε τους φόρους θεωρητικά για να αισθανθούμε καλύτερα.
Η αφαίρεση των φόρων, με στοχευμένες κινήσεις, και όχι στα λόγια, είναι στην αρμοδιότητα της εκάστοτε κυβέρνησης και άρα και της παρούσας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και η κυβέρνηση είχε και έχει ακόμα την χρυσή ευκαιρία να προχωρήσει σε γενναίες μειώσεις και της φορολογίας στα καύσιμα με έμφαση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Εξάλλου ακόμα και τα κείμενα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν το δρόμο και η κυβέρνηση, μέσα σε αυτό το κλίμα της δημοσιονομικής χαλαρότητας εκ μέρους της Ε.Ε. οφείλει να κάνει πιο στοχευμένες κινήσεις.
Η οικονομία δεν μπορεί να είναι εγκαταλειμμένη, όπως ένας κήπος ή ένα κτήμα, αλλά θέλει παρεμβάσεις όπου και όταν χρειάζεται και εν μέσω κρίσεων, δεν πρέπει να κινείται ανεξέλεγκτα και να αυτορυθμίζεται.
Οι εποχές έχουν αλλάξει δραματικά και απαιτείται και φορολογική δικαιοσύνη για την άμβλυνση των ανισοτήτων αλλά και για τα δημόσια έσοδα, ώστε να μπορεί να υπάρξει ο αναδιανεμητικός ρόλος του Κράτους στο πλαίσιο της κοινωνικής δικαιοσύνης. Πέρα από αυτό όμως οι πολίτες πέρα από τα μέτρα αξίζουν και σεβασμό.
Οδηγός από το χθες…
Ο Μακιαβέλι έγραψε, «ο καθένας βλέπει αυτό που φαίνεσαι και λίγοι καταλαβαίνουν αυτό που είσαι», ενώ ο Γουλιέλμος του Οκαμ σημείωσε: «Η απλούστερη λύση είναι συνήθως και η σωστή».