Ο Olivier Clerc, Γάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος, με απλά λόγια δημιούργησε μια ιστορία-παραμύθι σχετικά με το σύνδρομο του βραστού βατράχου. Η ιστορία του βασίζεται στον εξής φυσικό νόμο «αν ο ρυθμός θέρμανσης του νερού είναι 0,02 βαθμούς Κελσίου ανά λεπτό, ο βάτραχος θα παραμείνει ακίνητος και θα πεθάνει μόλις ζεσταθεί πολύ. Οποιαδήποτε άλλη ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτή, θα κάνει το βάτραχο να πηδήξει έξω και να το σκάσει». Σύμφωνα με τον συγγραφέα, «αν βάλετε ένα βάτραχο σε μια κατσαρόλα με νερό και αρχίσετε να το θερμαίνετε αργά, ο βάτραχος σταδιακά θα προσαρμόζει τη θερμοκρασία του σώματός του με αυτή του νερού.
Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, δε θα μπορεί πλέον να προσαρμόσει τη θερμοκρασία του και θα προσπαθήσει να πηδήξει έξω από την κατσαρόλα. Όμως δυστυχώς, σε αυτό το σημείο είναι αδύνατο να το σκάσει επειδή έχει ήδη σπαταλήσει όλη την ενέργειά του προσαρμόζοντας τηΟ θερμοκρασία του και πλέον δεν έχει τη δύναμη να αποδράσει. Συνεπώς, ο βάτραχος βράζει μέχρι που πεθαίνει και δεν έχει τη δύναμη να πηδήξει έξω από την κατσαρόλα για να σωθεί.
Κι εδώ δημιουργείται το εξής ερώτημα: Τι ήταν αυτό που σκότωσε το βάτραχο; Ήταν το βραστό νερό ή η ανικανότητά του να αποφασίσει ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να πηδήξει; Αν τον είχατε βυθίσει σε μια κατσαρόλα με νερό στους 50 βαθμούς Κελσίου, θα πηδούσε απευθείας έξω από την κατσαρόλα για να σωθεί. Ωστόσο, όση ώρα προσπαθούσε να ανεχτεί τη σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας, δε συνειδητοποίησε πως θα μπορούσε και θα έπρεπε να είχε πηδήξει έξω.
Αν στη θέση του βατράχου βάλουμε τον πολίτη, τότε ενδεχομένως θα δούμε σ΄αυτό το μικρό παραμύθι τον εαυτό μας, καθώς και την όλη κατάσταση που βιώνουμε. Ας αναλογιστούμε λοιπόν κι ας βρούμε δύναμη μέσα μας ώστε να αλλάξουμε πράγματα και καταστάσεις.
Ο Φλεβάρης και αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει και μαζί με αυτόν ας έρθει και η ελπίδα, όχι αυτή που μας επισκέφτηκε τελευταία, αλλά η ελπίδα για επαναφορά στην ομαλότητα, «μα αν τύχει και θυμώσει, μες στο χιόνι θα μας χώσει», για αυτό κάθε απόφαση και κίνηση θέλει μεγάλη προσοχή.
Δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ οι αποφάσεις για την τροποποίηση των πλαισίων της επιστρεπτέας προκαταβολής, όπως είχε ήδη εξαγγελθεί από τον Υπ. Οικονομικών. Με τις τροποποιήσεις παρατείνεται η περίοδος χάριτος, με την πρώτη δόση να καθίσταται πληρωτέα την 30η Ιουνίου 2022, (περίοδος χάριτος έως την 31η Μαΐου), ενώ παρατείνεται και η περίοδος κατά την οποία είναι η δυνατή η εφάπαξ καταβολή του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού, ως και την 31η Μαρτίου 2022.
Τέθηκε σε λειτουργία η εφαρμογή myΘέρμανση για την υποβολή νέων αιτήσεων μέχρι 15/2.
Από τη Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου και ώρα 13:00 ξεκίνησε η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων επιχειρήσεων για τον Γ’ κύκλο του προγράμματος δημιουργίας 7.000 νέων θέσεων εργασίας για ανέργους 30 ετών και άνω στις λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες της χώρας (Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας), με έμφαση σε μακροχρόνια ανέργους και ανέργους 50 ετών και άνω. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, η διάρκεια της επιδότησης είναι 12 μήνες και τα ποσά της μηνιαίας επιχορήγησης μισθού και ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη ανέργων σε νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης.
Ελπίζω οι ανάδοχοι επιστήμονες την επόμενη καταιγίδα να την ονοματίσουν σωστά χωρίς να μας τρολάρουν. Ακούς εκεί «Ελπίδα» δεν είχαν ακούσει ποτέ το άσμα που αναφέρει «είσαι η Ελπίδα μας πηδά…πήδα.. πήδα μας». Την επομένη ας την ονομάσουν 112 να τελειώνουμε!