in

Το Θέμα: Ακρίβεια και Πανδημία οδηγούν σε Εκλογές

Πως διαμορφώνονται οι πολιτικοί συσχετισμοί στην Ήπειρο

editor_image

•  Του Χρήστου Τσούτση


Θα σημάνει το 2022 το τέλος της πανδημίας; Θα γίνουν εκλογές; Θα φθαρεί και άλλο ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Θα μπορέσει να ανακάμψει ο Αλέξης Τσίπρας; Μπορεί, πράγματι, ο Νίκος Ανδρουλάκης να αναστήσει το ΠΑΣΟΚ;

Γύρω από αυτά τα ερωτήματα περιστρέφονται οι συζητήσεις για το πολιτικό 2022, για το οποίο οι περισσότεροι στοιχηματίζουν ότι θα είναι έτος εκλογών.

Καταρχήν είναι η πανδημία. Από την εξέλιξή της θα κριθούν πολλά. Είναι το μέτωπο που έδωσε πόντους στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και τώρα την απειλεί με αποκαθήλωση. Οι παλινωδίες, η πολυφωνία των υπουργών, η αναποφασιστικότητα του τελευταίου τριμήνου, φαίνεται να έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση στον, αναπόφευκτο κύκλο φθοράς της. Η σημαία της αποτελεσματικότητας, την οποία ύψωσε η κυβέρνηση κατά την πρώτη φάση της έχει υποσταλεί. Στη θέση της έχει υψωθεί, αυτή τη φορά από τους πολίτες, η σημαία της αμφισβήτησης των δυνατοτήτων της. Φαίνεται αυτό σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Η πλειοψηφία πιστεύει ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση και δηλώνει δυσαρεστημένη από το κυβερνητικό έργο.

Μέσα σε αυτό το κεντρικό πολιτικό σκηνικό που «διαμορφώνεται», η κατάσταση περιπλέκεται και στην Ήπειρο και στην εξίσωση μπαίνουν τόσο οι Αυτοδιοικητικές εκλογές του 23’ όσο και οι αλλαγές λόγω πιθανής διαφοροποίησης εδρών στην Περιφέρεια μας, ελέω «απογραφής».

Θα σημάνει το 2022 το τέλος της πανδημίας; Θα γίνουν εκλογές; Θα φθαρεί και άλλο ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Θα μπορέσει να ανακάμψει ο Αλέξης Τσίπρας; Μπορεί, πράγματι, ο Νίκος Ανδρουλάκης να αναστήσει το ΠΑΣΟΚ; Γύρω από αυτά τα ερωτήματα περιστρέφονται οι συζητήσεις για το πολιτικό 2022, για το οποίο οι περισσότεροι στοιχηματίζουν ότι θα είναι έτος εκλογών.

Φαίνεται ότι η Θεσπρωτία επιστρέφει στον πολιτικό χάρτη ως μονοεδρική εκλογική Περιφέρεια. Η Ν.Δ παρόλα τα κυβερνητικά λάθη διαθέτει συσπειρωμένες δυνάμεις και πολιτική παράδοση στον ακριτικό νομό της Ηπείρου με αποτέλεσμα να έχει ‘το πάνω χέρι’ σε μια πιθανή εκλογή ενός Βουλευτή, αν φυσικά χρηστεί ως το πρώτο κόμμα στο νομό. Όμως τα πράγματα γίνονται πιο σύνθετα διότι κομβικά κεντρικά προβλήματα όπως η υγειονομική κρίση ή ακρίβεια μπορούν και στην Επαρχία να αλλάξουν τα δεδομένα. Επιπρόσθετα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαθέτει στο συγκεκριμένο νομό έναν αρκετά δραστήριο Βουλευτή τον κ. Κάτση ο οποίος πέραν της Κοινοβουλευτικής δουλειάς και παρουσίας φαίνεται ότι έχει αποκτήσει εμπειρία και δεσμούς με αρκετούς συμπολίτες του. Η καθημερινή προβολή δε στα κεντρικά ΜΜΕ είναι ένα ακόμα «ατού» , διότι ενισχύει την αναγνωρισιμότητα του. Οι λάθος κυβερνητικοί χειρισμοί στο θέμα του παραλιακού μετώπου και η καθυστέρηση στην επένδυση για το Λιμένα είναι επιπλέον αρνητικά δεδομένα για την κυβερνώσα παράταξη. Επομένως, η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα δώσει μάχη στην περιοχή. Ενισχυτικό στοιχείο σε αυτή την κατεύθυνση είναι το γεγονός ότι επειδή ο κ. Κάτσης ήδη είναι επτά χρόνια Βουλευτής να βρεθούν και άλλοι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι θα «αγωνιστούν» φέρνοντας πολυπόθητους σταυρούς στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Η Δεύτερη Εκλογική Περιφέρεια στην Ήπειρο που ενδεχομένως μπορεί να χάσει έδρα είναι η Άρτα, από τριεδρική δηλαδή να γίνει διεδρική. Έτσι παρόλη την αξιόλογη παρουσία του Χρήστου Γκόκα- ενός από τους πιο δραστήριους Βουλευτές της περιοχής μας- και την πρόθεση τόσο του Χρήστου Μέγα εκ νέου όσο και του έμπειρου «αυτοδιοικητικού» Γιάννη Παππαλέξη να κατέλθουν, διεκδικώντας την μέχρι πρότινος έδρα του ΚΙΝΑΛ από το σημερινό Βουλευτή, ενδεχομένως να δούμε ένα σενάριο στο μέλλον όπου τόσο ο κ. Παπαλέξης να μείνει στα αυτοδιοικητικά όσο και ο Χρήστος Γκόκας να κάνει και αυτός την εμφάνιση του εκεί . Και αυτό διότι το ΚΙΝΑΛ αν και έχει σαφείς τάσεις ανόδου και συσπείρωσης πανελλαδικά λόγω της εκλογής νέου Αρχηγού και παράδοση και δυναμική στην Άρτα είναι αρκετά δύσκολο να αμφισβητήσει τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την Ν.Δ στο νομό. Ο μεν πρώτος ακόμα και στα χειρότερα του- εκλογές 2019- κατάφερε να βγει πρώτος στο νομό. Επίσης η σημερινή Βουλευτής του κ. Γεροβασίλη πέραν της εμπειρίας και των κεντρικών θέσεων που έχει αναλάβει στο παρελθόν (Υπουργός) , διαθέτει ιδιαίτερα ισχυρές δυνάμεις. Η δε Ν.Δ διαθέτει ένα δραστήριο νυν Βουλευτή που είναι και Υφυπουργός και προφανώς είναι και Κυβερνόν Κόμμα.

Το παράδειγμα της Πρέβεζας μας δείχνει την μεγάλη εικόνα στην Κεντροαριστερά- την συζήτηση που αναγκαστικά θα ανοίξει δηλαδή περί συγκλίσεων σε κεντρικό επίπεδο και θα συμπαρασύρει ή ακόμα θα δρομολογήσει και τοπικά εξελίξεις. Τα αυτοδιοικητικά θα κριθούν εάν υπάρξουν συμμαχίες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ σε κεντρικό επίπεδο. Αν δηλαδή έχουμε μια κεντροαριστερή επόμενη Κυβέρνηση συνεργασίας τότε και στον Δήμο δεν αποκλείεται να δούμε ένα τέτοιο ψηφοδέλτιο ακόμα και με δυνάμεις και πρόσωπα που είναι σήμερα μέλη διαφορετικών δημοτικών παρατάξεων. Η διαλυμένη εικόνα της παράταξης Γεωργάκου και οι φωνές για δεύτερο κεντροδεξιό ψηφοδέλτιο ενισχύουν αυτή τη συλλογιστική. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Δήμος Πρέβεζας παραδοσιακά είναι ένας προοδευτικός Δήμος. Όσον αφορά τις Βουλευτικές εκλογές προφανώς τον πρώτο λόγο τον έχουν οι νυν Βουλευτές . Τόσο ο Στέργιος Γιαννάκης όσο και ο Κώστας Μπάρκας – πιο ενισχυμένος ο δεύτερος και με μεγάλη εμπειρία πλέον- φαίνονται κυρίαρχοι . Μένει να δούμε πως θα κλείσουν όμως τα ψηφοδέλτια αν προκηρυχτούν πρόωρες εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν, όπως όλα δείχνουν, το Μάρτιο. Ένα είναι βέβαιο , ότι η Αυτοδυναμία της Ν.Δ θεωρείται σήμερα «άπιαστος στόχος».

Τα Ιωάννινα τέλος, ο μεγαλύτερος νομός άρα και η μεγαλύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων είναι η πιο περίπλοκη περίπτωση. Σε επίπεδο Δήμου η ΝΔ φαίνεται ως Κυβέρνηση να έχει άριστες σχέσεις με την σημερινή Δημοτική Αρχή αν και δεν ήταν η αρχική της επιλογή. Θα είναι όμως ξανά υποψήφιος ο κ. Ελισάφ; Θα στηριχτεί κεντρικά από τη Ν.Δ; Σε αυτά τα ερωτήματα κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά. Και ο Δήμος Ιωαννιτών όμως έχει παράδοση στον «κεντροαριστερό» χώρο. Τι θα κάνει ο κ. Μπέγκας; Στον Πρώην Δήμαρχο κανείς δεν μπορεί να προσάψει ότι έμεινε σιωπηλός. Πιστός στις αρχές του δούλεψε με την παράταξη του , άσκησε και ασκεί καθημερινή κριτική στην Δημοτική Αρχή με επιχειρήματα , ορθό πολιτικό λόγο και πολιτική οξυδέρκεια. Η «συμμαχία» με το Νίκο Καλαντζή και τους Υπόλοιπους Αυτοδιοικητικούς στον «ΦΟΣΔΑ» είναι κίνηση που έδωσε θετικά στοιχεία για το πώς μπορούν να διαμορφωθούν συγκλίσεις και συνεργασίες – μπορεί δηλαδή μέσα από εκεί να δούμε μια συμμαχία να γεννιέται με προοδευτικό πρόσημο για την Περιφέρεια ; Υπόψην ότι ο κ. Μπέγκας στις εσωκομματικές του ΚΙΝΑΛ στήριξε τον κ. Ανδρουλάκη αλλά ως άτομο με βαθιά πορεία στα αυτοδιοικητικά είναι υπέρ της σύγκλισης του Προοδευτικού Χώρου. Για την Περιφέρεια Ηπείρου πάντως έχουμε την βέβαιη εκ νέου υποψηφιότητα του κ. Ριζόπουλου ο οποίος φαίνεται καλύτερα οργανωμένος και έτοιμος να δώσει εκ νέου την μάχη σε ένα αρκετά δύσκολο τοπίο λόγω της δυναμικής παρουσίας και εμπειρίας του Αλέκου Καχριμάνη. Στον ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ φαίνεται να υπάρχουν αρκετές διαθεσιμότητες για υποψηφιότητες σε επίπεδο Βουλευτικών εκλογών-τελευταία ακούστηκε και το όνομα του Έμπειρου και χαμηλών τόνων αυτοδιοικητικού Γιώργου Ζάψα- αν εκμεταλλευτεί η Κουμουνδούρου αυτή την «πλειάδα» στελεχών, που διαθέτει, ενδεχομένως να έχει θετικά αποτελέσματα. Τα Γιάννενα πάντως δύσκολα δεν θα «γίνουν» μπλε και στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση( Μόνη εξαίρεση στις μάχες μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ο Γενάρης του 2015), όλα όμως θα κριθούν από τις κεντρικές εξελίξεις. Στο Νομό Ιωαννίνων προβλήματα όπως η ανεργία αλλά και η πανδημία φαίνονται πιο έντονα ως το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Περιφέρειας.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν, όπως όλα δείχνουν, το Μάρτιο. Τότε θα έχει διαπιστωθεί αν η κυβέρνηση είναι σε θέση να διαχειριστεί τη «ζημιά» του τελευταίου διαστήματος. Είναι βέβαιο ότι -η άνοδος του ΠΑΣΟΚ ακόμα και στο επίπεδο του 15% δεν επηρεάζει δραματικά τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον αυτά που έδειχναν οι, προ Ανδρουλάκη, δημοκοπήσεις. Αντιθέτως επηρεάζει τα ποσοστά της ΝΔ από την οποία προέρχονται (μαζί με τους αναποφάσιστους) οι διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι άσχετες με το δεδομένο αυτό, οι πληροφορίες που φέρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιλέγει να είναι υποψήφιος και στο Ηράκλειο προκειμένου να αναχαιτιστούν οι απώλειες προς τον Ανδρουλάκη.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν, όπως όλα δείχνουν, το Μάρτιο. Ένα είναι βέβαιο, ότι η Αυτοδυναμία της Ν.Δ θεωρείται σήμερα «άπιαστος στόχος».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *