in

ΤΟ ΘΕΜΑ | DEBATE: Ένας ο “χαμένος” πολλοί οι κερδισμένοι

Λίγο πριν τις κάλπες οι πολιτικοί αρχηγοί στον αέρα και ο λαός δεν έγινε σοφότερος

editor_image

Του Χρήστου Τσούτση


Μια τηλεμαχία «σούπα» η οποία έγινε κάτω από τα δρακόντεια μέτρα και την επιτήρηση που επέβαλε η διακομματική. Μια τηλεμαχία με νίκες στα «σημεία» λίγο μετά τον ερχομό των πολιτικών αρχηγών στην Ήπειρο και μια εβδομάδα πριν τις κάλπες.

Οι πολιτικοί αρχηγοί κατάφεραν να επικοινωνήσουν στο κοινό τους και ενδεχομένως και ευρύτερα, τα βασικά τους πολιτικά μηνύματα, ευελπιστώντας να διευρύνουν την επιρροή τους, με εξαίρεση τον Κυριάκο Μητσοτάκη που εμφανίστηκε απολογητικός, αμήχανος ορισμένες φορές και σαφώς αμυνόμενος, με έκδηλη την αγωνία να μην υποπέσει σε λάθη.

Κομβικό ρόλο στην αμηχανία του Πρωθυπουργού το γεγονός της ερώτησης της Ράνιας Τζίμα για τις υποκλοπές. Η κεντρική δημοσιογράφος του MEGA Channel δεν χαρίστηκε ούτε στους Νίκο Ανδρουλάκη και Αλέξη Τσίπρα. Παρόλαυτα η αμηχανία του πρωθυπουργού και οι αντιφάσεις στον λόγο του από εκεί και πέρα ήταν έκδηλες.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος-παρόλες τις ακρότητες που διέπουν το κόμμα του φάνηκε να έχει μια άνεση στο γυαλί κάνοντας από τα «(ακρο)δεξιά» κριτική στην Κυβέρνηση, ενώ η αρχή του κ. Βαρουφάκη ήταν καλή και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επίσης καλός στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του.

Το ζουμί πάντως βρίσκεται αλλού και εν προκειμένω στις συνεργασίες της επόμενης ημέρας. Ο Αλέξης Τσίπρας σταθερά έτεινε χέρι συνεργασίας προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με συνεχείς αναφορές προς τον κ. Ανδρουλάκη.

Το ερώτημα είναι αν μπορεί να δημιουργηθεί μια τέτοιου είδους συγκυβέρνηση.

Όπως εύστοχα τονίζει ο Τάσος Παππάς στην Εφημερίδα των Συντακτών.. «Ποια κόμματα πιστεύουν ότι οι εκλογές της 21ης Μαΐου θα βγάλουν κυβέρνηση; Ο ΣΥΡΙΖΑ -το λέει συνεχώς ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας- και το ΠΑΣΟΚ – το είπε ο Μιχάλης Κατρίνης στη συνέντευξή του στο TVXS: Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι μπορεί να προκύψει κυβέρνηση από τις εκλογές της 21ης Μαΐου».

Ο κ. Τσίπρας επιμένει ότι αυτό μπορεί να γίνει είτε αν έρθει πρώτο το κόμμα του είτε αν τερματίσει πρώτη η Νέα Δημοκρατία.

 

Επιστρέφοντας όμως στο DΕBATE οφείλουμε να πούμε ότι η κύρια εντύπωση είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν κατάφερε να δείξει και να πείσει ότι έχει την πολιτική υπεροχή, που του δίνουν τα γκάλοπ, ούτε κατάφερε να περιγράψει επαρκώς τους λόγους που θέλει άλλη μία λαϊκή εντολή. Ενδεχομένως εκεί να βρίσκεται το πιο σημαντικό σημείο.

 

Στην πρώτη περίπτωση θα επιχειρήσει να συνεννοηθεί με τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενδεχομένως και με τον Γ. Βαρουφάκη, στη δεύτερη περίπτωση εκτιμά ότι ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει τα πάντα προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλεί «κυβέρνηση-κουρελού».

Μπορούν να συμφωνήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και να σχηματίσουν κυβέρνηση αν βεβαίως βγαίνουν τα νούμερα; Διαβάζοντας τις 11 θέσεις που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας στο Λαύριο (ο αριθμός 11 μάλλον παραπέμπει σε ποδοσφαιρική ομάδα) και τις 12 θέσεις που ανακοίνωσε το ΠΑΣΟΚ (δώδεκα Ευαγγέλια, δώδεκα Απόστολοι), βρίσκεις πολλά κοινά σημεία. Οπότε με καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές είναι δυνατόν να υπάρξει προγραμματική συμφωνία.

Υπάρχουν όμως δύο σοβαρά προβλήματα τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε ναυάγιο. Το πρώτο είναι οι συσχετισμοί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Είναι υπολογίσιμη στο επίπεδο των στελεχών η δύναμη της πτέρυγας που δεν θέλει σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και το εκλογικό ακροατήριο του κόμματος, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, είναι διχασμένο στο επίμαχο ζήτημα.

Είναι εύκολο να ξεπεραστεί και να βγει το ΠΑΣΟΚ αλώβητο; Καθόλου εύκολο. Η σύγκρουση δεν θα είναι αναίμακτη. Το άλλο πρόβλημα συνδέεται με το προηγούμενο και είναι εξαιρετικά σοβαρό. Ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει ότι ο όρος που βάζει για να συμμετάσχει το ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση συνεργασίας (όχι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος) δεν θα αποσυρθεί. Το λέει όπου βρεθεί κι όπου σταθεί, το λένε και τα στελέχη του κόμματος στις δημόσιες εμφανίσεις τους.

Επιστρέφοντας όμως στο DEBATE οφείλουμε να πούμε ότι η κύρια εντύπωση είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν κατάφερε να δείξει και να πείσει ότι έχει την πολιτική υπεροχή που του δίνουν τα γκάλοπ, ούτε κατάφερε να περιγράψει επαρκώς τους λόγους που θέλει άλλη μία λαϊκή εντολή. Ενδεχομένως εκεί να βρίσκεται το πιο σημαντικό σημείο.

Η έντονη κριτική αλλά και οι αναφορές σε «Τέμπη», «Πανδημία» και «Υποκλοπές» τον απομόνωσαν.

Είναι αλήθεια ότι ούτε οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί εντυπωσίασαν στο DEBATE και ενδεχομένως να παίξει το μικρότερο ρόλο στην τελική απόφαση των ψηφοφόρων. Όμως σε συνδυασμό με το «βουβό» κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία οι εκλογές της απλής αναλογικής ίσως να είναι τελικά από τις πιο αμφίρροπες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *