in

ΤΟ ΘΕΜΑ | Και τώρα αυτοδιοικητικές εκλογές στη σκιά της νίκης της Ν.Δ. και της παραίτησης Τσίπρα

Τα ονόματα που ακούγονται στην Ήπειρο.

editor_image

Του Χρήστου Τσούτση


Λίγοι μήνες έχουν μείνει έως τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Με διαφορετική στρατηγική από το παρελθόν και με άλλη στόχευση φαίνεται ότι θα πάει η Νέα Δημοκρατία στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Οι περιφερειακές εκλογές και οι δημοτικές –για τους μεγάλους τουλάχιστον δήμους- μπαίνουν ήδη στο μικροσκόπιο των στελεχών του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συσκέψεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ξεκίνησαν με την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης καθώς «η Νέα Δημοκρατία θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι πάντες και τα πάντα θα περάσουν από… κόσκινο. Για τη Νέα Δημοκρατία δεν αρκεί η παράσταση νίκης που μπορεί να έχει ένας επικεφαλής ή ένας συνδυασμός αλλά μετράει καθοριστικά η δυνατότητά του να ταυτιστεί με τα δεδομένα και τις απαιτήσεις της εποχής και να κινείται στην λογική της κυβέρνησης και τις νέες προτεραιότητες που θέτει.

Έτσι μέσα στις επόμενες δύο με τρεις βδομάδες θα έχουν αξιολογηθεί οι πάντες και τα πάντα και για τις 13 Περιφέρειας και θα έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις, που μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να συνοδεύονται και με ρίξεις.

Από κει και πέρα η Νέα Δημοκρατία θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της ως προς τους μεγάλους Δήμους της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό είναι πολύ πιθανό να παρέμβει καταλυτικά και «χειρουργικά» εκεί όπου καταγράφεται πολυδιάσπαση ή όπου δεν έχει ισχυρές υποψηφιότητες.

Ο Πρωθυπουργός από το βράδυ της Κυριακής και απευθυνόμενος στους οπαδούς του έκανε σαφές ότι οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές δεν θα αφεθούν στην… τύχη τους.

«Για όσους έχετε «σύνδρομο στέρησης» από την εκλογική διαδικασία, σας θυμίζω ότι σε λίγους μήνες έχουμε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και σε έναν χρόνο ευρωεκλογές» ανέφερε.

Η φράση αυτή έδωσε και το σύνθημα στους συνεργάτες του και τα κομματικά στελέχη να ανοίξουν άμεσα τον κύκλο των συζητήσεων ο οποίος θα κλείσει και γρήγορα. Ως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου οι αποφάσεις θα έχουν ληφθεί αφού μέχρι το τέλος Αυγούστου θα πρέπει να έχουν κατατεθεί ψηφοδέλτια.

Στην κεντροαριστερά τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα αλλάζει άρδην το σκηνικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ήδη “αποδυναμωμένος” στην τοπική αυτοδιοίκηση και πριν την ήττα στις εθνικές εκλογές.

Το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει να στηρίξει όσο τον δυνατόν περισσότερους δικούς του υποψήφιους αλλά η “ευκαιριακή” προσέγγιση για να “χτυπήσει” και άλλο τον λαβωμένο ΣΥΡΙΖΑ ίσως ενισχύσει περαιτέρω τους υποψηφίους του Κ. Μητσοτάκη σε πανελλαδικό επίπεδο.

Η εσωτερική συζήτηση που ξεκίνησε για την διαδοχή στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γεννήσει μεγάλη εσωστρέφεια η οποία να μην βοηθήσει σε καμία των περιπτώσεων.

Στην Ήπειρο τα πράγματα είναι ξεκάθαρα σ’ ένα βαθμό. Εκ νέου Υποψήφιοι θα είναι οι νυν Δήμαρχοι Ηγουμενίτσας, Πρέβεζας, Πάργας, Άρτας, Ζηρού, Δωδώνης.

Επίσης εκ νέου υποψηφιότητα και ιδιαίτερη κινητικότητα αναδεικνύουν οι κ.κ. Μπέγκας και Νίτσας σε Γιάννενα και Πρέβεζα και η κα. Ταπραντζή στην Άρτα.

Ερωτηματικό αν τελικά υπάρξει άλλο ψηφοδέλτιο από την κεντροαριστερά ή τον ΣΥΡΙΖΑ στην Πρέβεζα. Ήδη τα ονόματα των κ.κ. Ιωάννου, Σιόρεντα και Κορωναίου Θοδωρή έχουν φύγει από το προσκήνιο.

Το ΚΚΕ είναι έτοιμο και τις επόμενες ημέρες θα γνωρίζουμε τους υποψηφίους του. Τόσο στην Πρέβεζα όσο και στην Άρτα θα είναι ενισχυμένο και με τον πήχη να μπαίνει αρκετά ψηλά.

Γίνεται κατανοητό πάντως ότι το επόμενο διάστημα από όλες τις απόψεις θα είναι κρίσιμο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον, με τη Ν.Δ να προσπαθήσει να ηγεμονεύσει και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Στον ΣΥΡΙΖΑ συμβαίνει ότι έχει συμβεί στα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας, άνοδος, ύφεση, πτώση. Και οι τρεις φάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ προκλήθηκαν από συγκεκριμένες πολιτικές και κοινωνικές καταστάσεις με διάρκεια χρόνων στις οποίες ο Αρχηγός του κόμματος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο ίσως από τους πιο καθοριστικούς. Για αυτό πολλοί μίλησαν για τραγικό πρόσωπο αλλά και για την ιστορία που ενδεχομένως εκδικείται. Ο Τσίπρας που δεν ήταν σε καμία των περιπτώσεων Αντρέας, αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο λίγοι την τελευταία δεκαετία. Έτσι συμβαίνει όμως με τους ηγέτες. Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε μια απόφαση αυτονόητη λοιπόν σήμερα το πρωί μετά από διαδοχικές ήττες απέναντι στην πιο ισχυρή συντηρητική παράταξη, όχι μόνο εκλογικά. Δεν τον “καρατόμησε” κάποιο όργανο, δεν έχασε από κάποιον εσωκομματικό αντίπαλο. Παραιτήθηκε ο ίδιος γιατί αυτό όφειλε να κάνει καθώς το πολιτικό σχέδιο και αφήγημα του ηττήθηκε με κρότο κλείνοντας ένας σημαντικός ιστορικός πολιτικός κύκλος. Το μέλλον του κόμματος του πλέον είναι στα χέρια των μελών και των ψηφοφόρων του. Η ιστορία θα τον κρίνει για το 2015, το όχι που έγινε ναι, τους συμβιβασμούς, τα λάθη του και τις προσωπικές του επιλογές είτε ως Πρωθυπουργού ή ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Οι πολίτες τον έκριναν δις πριν λίγες μέρες και αυτό είχε την καθοριστική σημασία στην απόφαση που έλαβε. Διατέλεσε άλλωστε 15 χρόνια Πρόεδρος, τέσσερα χρόνια Πρωθυπουργός, 7 χρόνια Αρχηγός Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Τεράστιες ευθύνες για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, την μετεξέλιξη του και την σημερινή εικόνα, σπουδαίες και ιστορικές νίκες με την προσωπική του συμβολή και σφραγίδα,οι αντιφάσεις ή οι δύο όψεις του πρώτου Ηπειρώτη Πρωθυπουργού. Ένας χαρισματικός πολιτικός, αρκετά ευκαιριακος σε συμμαχίες πολλές φορές ετερόκλητες, εγκλωβισμένος στις δικές του επιλογές, τις δικές του αυταπάτες και αμαρτίες. Δεν νομίζω ότι θα απομακρυνθεί από την πολιτική ζωή με την ευρύτερη έννοια ή από τον χώρο του. Τον γνώρισα πρώτη φορά το 2008. Άνθρωπος που δεν πλούτισε από την Πολιτική, ούτε ήταν γόνος κάποιας γνωστής πολιτικής οικογένειας. Στοιχεία που του τα αναγνωρίζουν και πολιτικοί αντίπαλοι.
Σεβασμό όμως παρά τις επιμέρους διαφωνίες σε όσους δεν πηδούν τώρα από την βάρκα και αγωνίζονται για την επόμενη ημέρα του χώρου τους. Αν έχει μέλλον ο ΣΥΡΙΖΑ θα φανεί, σίγουρα είναι με την πλάτη στον τοίχο ακόμη περισσότερο.