in

ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ | Να ακούν την κοινωνία οι πολιτικοί, είτε σε κεντρικό είτε σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο

editor_image

Του Άρη Ραβανού


Ένα από τα συμπεράσματα των εκλογών είναι η αναγκαιότητα να ακούν οι πολιτικοί την κοινωνία. Να πιάνουν τον σφυγμό της και με βάση τις ανάγκες της να διαμορφώνουν πολιτική πρόταση.

Εάν δεν αναστοχαστείς για οτιδήποτε έκανες ή δεν έκανες αδυνατείς να κατανοήσεις τι συνέβη. Ο αναστοχασμός σε όλες τις περιόδους της ζωής μας είναι αναγκαία συνθήκη επιβίωσης, πόσο μάλλον μετά από μια εκλογική αναμέτρηση. Και είναι αναγκαία και για νικητές και πολύ περισσότερο για ηττημένους.

Εάν δεν αποκωδικοποιήσεις σωστά τι συνέβη δεν μπορείς να χαράξεις σωστή στρατηγική για το μέλλον. Η αυτογνωσία επίσης είναι σημαντικός παράγοντας για να κατανοήσεις και εάν τα μηνύματα που έστελνες ως πολιτικός αρχηγός ή το κόμμα σου ως συλλογικό υποκείμενο γινόταν αποδεκτά ή άφηναν παγερά αδιάφορους πολλούς.

Γιατί; Ίσως ήταν εκτός των πραγματικών ενδιαφερόντων τους. Ίσως γιατί δεν ήταν ελκυστικό το πολιτικό προϊόν σου ή δεν είχες εναλλακτική αξιόπιστη πρόταση βασισμένη στις νέες συνθήκες και στα νέα δεδομένα.

Πολλά θα ειπωθούν – ήδη έχουν διατυπωθεί αρκετά – για τους παράγοντες που οδήγησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην εκλογική του νίκη, αλλά και στα αιτία της συντριπτικής στρατηγικής σημασίας ήττας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Ένα από τα συμπεράσματα των εκλογών είναι η αναγκαιότητα να ακούν οι πολιτικοί την κοινωνία. Να πιάνουν τον σφυγμό της και με βάση τις ανάγκες της να διαμορφώνουν πολιτική πρόταση. Να υπάρχει αμφίδρομη επικοινωνία και μέσω αυτής να αναπροσαρμόζουν την στρατηγική τους.

Εάν παραμένεις προσκολλημένος στο χθες και σε θεωρίες που δεν έχουν απήχηση στην κοινωνία λόγω της θεώρησής σου περί ιδεολογικής καθαρότητας έχεις χάσει.

Πχ τι προτείνεις στα παιδιά του μνημονίου; Σε ανθρώπους που βίωσαν την μνημονιακή Οδύσσεια της χώρας; Είχες πλήρη εικόνα τι συμβαίνει στην κοινωνία; Είχες πληροφορηθεί και αποκωδικοποιήσει τις κοινωνικές διεργασίες σε όλα τα επίπεδα;

Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα των πολιτικών κομμάτων: δεν ακούν πολλές φορές την κοινωνία. Και αυτό είναι πολλές φορές οδυνηρό.

Άρα οφείλουν όλοι να ακούν την κοινωνία. Να πιάνουν τον σφυγμό της. Να αντιλαμβάνονται τις κοινωνικές διεργασίες. Και αυτό δεν αφορά μόνο τους πολιτικούς σε κεντρικό επίπεδο, αλλά και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Ο κύκλος των βουλευτικών εκλογών έκλεισε και ανοίγει ο άλλος κύκλος των αυτοδιοικητικών εκλογών τον προσεχή Οκτώβριο. Πέρα από ονοματολογία υπάρχει αυτή τη στιγμή ουσιαστική συζήτηση για το τι πρέπει να γίνει σε δήμους και περιφέρειες; Π.χ. δείτε και στην Ήπειρο. Όλο ονόματα ακούμε και βλέπουμε συναντήσεις για να ανακοινωθούν υποψηφιότητες.

Δεν θα ήταν καλό όλοι οι υποψήφιοι να μας θέσουν στο δημόσιο διάλογο και ζητήματα που αφορούν το αύριο της περιοχής μας που έχει πολλά προβλήματα; Πως αντιλαμβάνονται την Ήπειρο και τις περιοχές τους τα επόμενα πέντε χρόνια.

Είναι κρίμα να πάμε σε μια εκλογική αναμέτρηση τον προσεχή Οκτώβριο με όρους…τοπικής και περιφερειακής πασαρέλας δηλ. με έμφαση μόνο στα ονόματα και όχι στην ουσία που είναι οι προτάσεις για το αύριο.

Η εποχή θέλει λύσεις, θέλει απαντήσεις, θέλει σχέδιο και δράση με βάση τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Και δεν υπάρχει χρόνος να περιμένουμε.

Τέλος εποχής για τον Ηπειρώτη Αλέξη Τσίπρα

Τέλος εποχής με την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία την περασμένη Πέμπτη. Ήταν μια απόφαση που αιφνιδίασε σχεδόν όλους εκτός από δυο πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του και βέβαια της συντρόφου του κας Μπέτυς Μπαζιάνα. Από το Ζάππειο Μέγαρο, όπου έχει συνδεθεί με παρόμοιες κινήσεις στο διάβα της μεταπολιτευτικής πολιτικής ιστορίας, ο Αλ. Τσίπρας έκλεισε έναν ιστορικό κύκλο.

Πολλά μεσολάβησαν από το βράδυ της Τετάρτης έως το πρωί της Πέμπτης και την ώρα έναρξης της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου. Και αυτό διότι, είχαν γίνει στοχευμένες διαρροές για επανεκκίνηση με τον ίδιο στο προσκήνιο έως και αλλαγή ονόματος που δεν έδειχναν τον Αλ. Τσίπρα εκτός κάδρου.

Η δήλωσή του όμως πάγωσε τους πάντες για πολύ συγκριμένους λόγους: τόσο τους προεδρικούς που πρέπει να ανασυνταχθούν άμεσα και να προτείνουν πρόσωπο που θα είναι υποψήφιος όσο και την αριστερή τάση της Ομπρέλας που δεν ήθελε να προχωρήσουν τόσο γρήγορα οι διαδικασίες και μάλιστα τόνιζε την ανάγκη να γίνουν όλα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Από εδώ και πέρα θα προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες όπως ορίζει το καταστατικό με την σύγκληση των οργάνων και τελικό σταθμό την Κεντρική Επιτροπή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ εισήλθε σε μια μεγάλη διαδικασία που θα έχει εντάσεις, όπως είναι λογικό, και μένει να φανεί πόσο θα υπάρξει συντροφικότητα σε αυτή την προσπάθεια βαθιάς ανανέωσης και επανίδρυσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *