in

ΤΟ ΘΕΜΑ | Οι αγρότες στο δρόμο της διεκδίκησης

Μπλόκα αγροτών σε Άρτα και Πρέβεζα

editor_image

Του Χρήστου Τσούτση


Στους δρόμους βγήκαν οι αγρότες της Άρτας με τα τρακτέρ τους την Τρίτη 7 Φλεβάρη, μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Άρτας, για να διεκδικήσουν το δίκιο τους και την επιβίωσή τους.

«Αγωνιζόμαστε για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για τη χρονιά που πέρασε και κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής μας, θα μας εξασφαλίζουν ένα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στην κατανάλωση. Αγροτικό πετρέλαιο και πλαφόν 0,07 ευρώ /kw στο αγροτικό ρεύμα. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ για να αποζημιώνει στο 100% απ’ τις φυσικές καταστροφές άμεσα και δίκαια.

Όλοι στον δρόμο – όλοι στον αγώνα», σημείωσε στο κάλεσμά της η Ομοσπονδία.

Ταυτόχρονα εκφράζει την αλληλεγγύη της στον αγώνα που δίνουν οι αγρότες και σε άλλα μέρη της χώρας.

«Καταγγέλλουμε την κρατική καταστολή που με περισσή αυστηρότητα εφάρμοσε η κυβέρνηση, εναντίον των αγροτών του θεσσαλικού κάμπου.

Με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι κλιμακώνοντας τον αγώνα επιβίωσης, στην προσπάθειά τους να στήσουν μπλόκο έξω απ’ την Καρδίτσα, αντιμετώπισαν την αγριότητα ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που έκαναν χρήση χημικών και γκλομπς.

Η επιχείρηση τρομοκράτησης δεν είχε καμία τύχη. Τα τρακτέρ παραμένουν στο μπλόκο που έχει στηθεί κάτω απ’ τον Ε65, στην παλιά Εθνική Οδό Καρδίτσας – Αθήνας. Παράλληλα καθημερινά θα γίνονται αποκλεισμοί του Ε65 ενώ σε νέες Γενικές Συνελεύσεις θα καθοριστούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα.

Οι αγώνες των συναδέλφων στη Θεσσαλία αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα θα ενισχυθούν με κινητοποιήσεις και στο νομό μας», τονίζει η Ομοσπονδία.

Συμβολική κινητοποίηση για την αύξηση του κόστους παραγωγής πραγματοποίησαν εκτός από τους αγρότες στην Άρτα την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου και οι μελισσοκόμοι.

Εκπρόσωποι των μελισσοκόμων τόνισαν σε δηλώσεις τους ότι απαξιώνεται ο κλάδος αν και οι μελισσοκόμοι Άρτας είναι πρώτη σε παραγωγή Βασιλικού πολτού και 2 με 3 στην παραγωγή μελιού πανελλαδικά.

Οι παραπάνω κινητοποιήσεις στην Άρτα έρχονται να προστεθούν σε αυτές που λαμβάνουν ήδη χώρα και στην Πρέβεζα.

Μάλιστα στο νομό της Πρέβεζας μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο μπλόκα με το ένα να βρίσκεται στο Λούρο και το δεύτερο στην περιοχή του Φαναρίου.

Στο μπλόκο που έστησαν οι αγρότες του Φαναρίου- Πάργας στη γέφυρα Βουβοποτάμου- Γλυκής βρέθηκε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας μαζί με τον Συντονιστή της Οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία του Δήμου Πάργας, Σάκη Παππά.

 

Η Κυβέρνηση άμεσα πρέπει να αφουγκραστεί τα δίκαια αιτήματα του κόσμου του πρωτογενή τομέα. Δεν χωρούν πια άλλες καθυστερήσεις και δικαιολογίες.

 

Σε δηλώσεις του ο κ. Μπάρκας τόνισε: «Κατά τη διάρκεια των πολλών κρίσεων των τελευταίων ετών, η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν προχώρησε σε ουσιαστικά μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα, αλλά δεν κατάφερε να κάνει και κανονικές πληρωμές των επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τη στήριξη του εισοδήματος των ανθρώπων της αγροτικής παραγωγής.

Η έκρηξη της ακρίβειας στα τιμολόγια ενέργειας, στο πετρέλαιο κίνησης, στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα και στα αγροεφόδια εκτινάσσει το κόστος παραγωγής με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η βιωσιμότητα των αγροτικών επιχειρήσεων και να υπάρχει πλέον ορατός κίνδυνος εγκατάλειψης του αγροτικού επαγγέλματος. Το πρόβλημα επιβίωσης αγροτών και κτηνοτρόφων έχει ως αποτέλεσμα τις αυξημένες τιμές στα βασικά προϊόντα κατανάλωσης και τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία έχει συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις για την προστασία και ενίσχυση του αγροτικού παραγωγικού μοντέλου.

Στα πρώτα μέτρα για όσο διαρκεί η κρίση, συγκαταλέγονται, πρώτον, η πλήρης κατάργηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής χαμηλής τάσης και 80% για παροχές μεσαίας και υψηλής τάσης. Να σημειωθεί, ότι τα ποσά στα τιμολόγια έχουν τριπλασιαστεί τόσο για μεμονωμένους αγρότες όσο και για τους ΤΟΕΒ.»

Η κατάσταση δεν «αποκλιμακώνεται» και σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εκ νέου κινητοποιήσεις.

Την περασμένη Τρίτη εκτός από την Άρτα κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας.

Τα τρία βασικά προβλήματα εντοπίζονται στα εξής ζητήματα:
1) Υψηλό κόστος παραγωγής
2) Πρόβλημα στην ζήτηση
3) Πόλεμος Ουκρανία

Ειδικά για το υψηλό κόστος παραγωγής οι αγρότες ασκούν κριτική στην Κυβέρνηση ότι δεν έπραξε τίποτα καθώς το ενεργειακό πρόβλημα και οι υψηλές τιμές παραμένουν.

Έκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας σε δηλώσεις του τόνισε:

«Βγήκαμε στο δρόμο για να διεκδικήσουμε την επιβίωσή μας. Τα προβλήματα του μικρομεσαίου αγρότη αλλά και του μεγαλύτερου, είναι τεράστια. Λειτούργησαν έτσι ώστε να βγούμε από τα χωράφια και τις καλλιέργειές μας και να γίνουμε και εμείς άνεργοι. Δε συμβιβαζόμαστε με αυτό και συντονισμένοι με τους υπόλοιπους αγρότες της χώρας βγήκαμε στο δρόμο. Δε βλέπουμε το πρόβλημα να λύνεται. Προχθές συναντήθηκε ο υπουργός με τους αγρότες της Θεσσαλίας για όλα τα προϊόντα που έχουν πληγεί λόγω πολέμου και πολιτικής. Εμείς απαιτούμε –γιατί δε φταίμε μιας και κάνουμε τη δουλειά μας σωστά και καλλιεργούμε– να αναπληρωθεί το εισόδημα που έχουμε χάσει, να επιστραφεί ο φόρος πετρελαίου, να μειωθεί το κόστος παραγωγής κι άλλα. Εκεί που έδωσαν για ψηφοθηρικούς λόγους 72 €/στρέμμα επιλεκτικά σε κάποιους αγρότες, είχαν στόχο να μας χωρίσουν, να μας διχάσουν, να μας φέρουν απέναντι και δεν έδωσαν σε όλους όσους έχουν πληγεί. Απαιτούμε αυτή τη στιγμή να το διορθώσουν».

Στην ίδια κατάσταση απόγνωσης και οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος των υψηλών τιμών στις ζωοτροφές.

Η Κυβέρνηση άμεσα πρέπει να αφουγκραστεί τα δίκαια αιτήματα του κόσμου του πρωτογενή τομέα. Δεν χωρούν πια άλλες καθυστερήσεις και δικαιολογίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *