in

ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ | H Ήπειρος δεν είναι επαίτης και ζητά το δίκιο της!


Η Δημοκρατική Φωνή παραχωρεί σήμερα την στήλη Στίγμα στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος που διεκδικεί για την Ήπειρο και ετοιμάζει μια δυναμική κινητοποίηση την προσεχή Τετάρτη στην Αθήνα.

«Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, οι Ομοσπονδίες Καλαμά, Κόνιτσας, Μουργκάνας, Ροδοβιζινών Άρτας, Τζουμέρκων και οι σύλλογοι των απόδημων Ηπειρωτών, βιώνοντας την κατάσταση που επικρατεί στην ιδιαίτερη πατρίδα μας, την Ήπειρο, που τη συνθέτουν τα συσσωρευμένα προβλήματα, η ερημοποίηση των χωριών, το αυξημένο κόστος διαβίωσης, οι ανύπαρκτες υποδομές και πλείστα άλλα που καθιστούν δύσκολη την επιβίωση των συμπατριωτών μας στη γενέτειρα, αλλά -περισσότερο- αδύνατη την επισκεψιμότητα των αποδήμων, διεκδικεί δυναμικά την επίλυσή τους.

Η Ήπειρος, η πατρίδα των αγωνιστών της αντίστασης, των γραμμάτων και των τεχνών, των μεγάλων ευεργετών, που τόσα προσέφερε στην Ελλάδα μας με την κτηνοτροφία της, το εμπόριο, τις τέχνες και τον ιδιαίτερο πολιτισμό της, σήμερα βάλλεται από τα πολλά προβλήματα.

Ο πληθυσμός της μειώνεται συνεχώς, όπως άλλωστε το πιστοποίησε και η πρόσφατη απογραφή. Οι νέοι «ψάχνουν» τρόπο να μεταναστεύσουν και τα χωριά πλέον κατοικούνται στη συντριπτική τους πλειοψηφία από υπερήλικες που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα διαμονής από την αδυναμία της πολιτείας να τους στηρίξει. Η παραγωγική βάση στον πρωτογενή τομέα διαρκώς συρρικνώνεται.

Οι υπηρεσίες υγείας και ειδικά η πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη συνεχώς υποβαθμίζεται. Δεν υφίσταται επαρκές δίκτυο Κέντρων Υγείας και Σταθμών Πρώτων Βοηθειών. Τα ασθενοφόρα είναι σε έλλειψη και υποστελεχωμένα.

Μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου παραμένει απαρχαιωμένο και ασυντήρητο. Ολόκληρες περιοχές περιμένουν ακόμα την οδική σύνδεσή τους με τα κεντρικά οδικά δίκτυα, αυτά της Εγνατίας Οδού και της Ιόνιας Οδού, κάτι που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξή τους και εντείνει την απομόνωσή τους.

Οι συγκοινωνίες μεταξύ των χωριών και των πόλεων είναι ανεπαρκείς.

Στον τομέα της εκπαίδευσης, παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα με το κλείσιμο σχολείων και την έλλειψη εκπαιδευτικών.

Οι συχνές διακοπές στο ηλεκτρικό ρεύμα και την ύδρευση δυσκολεύουν την ζωή των κατοίκων και επιφέρουν πολλά προβλήματα στις παραγωγικές μονάδες.

Εγκαταστάσεις ΑΠΕ, που συνεχώς στήνονται στην Ήπειρο άνευ σχεδιασμού, χωρίς καν την σύμφωνη γνώμη των κατοίκων που διαμένουν εκεί και την διαφορετική άποψη των αυτοδιοίκητων αρχών της περιοχής, βιάζουν το φυσικό περιβάλλον.

Το ταξίδι προς την Ήπειρο, ημών των αποδήμων, είναι ακριβή υπόθεση έως απαγορευτική με τα διόδια που πληρώνουμε.

Το ενεργειακό κόστος και οι ανατιμήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος κάνουν την ζωή των κατοίκων εκεί δύσκολη.

 

ΟΙ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ και ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ

για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων όπως:

1. Την θεσμοθέτηση εξειδικευμένης κρατικής πολιτικής για την εφαρμογή ενός συνολικού σχεδίου στοχευμένων μεταρρυθμίσεων , με ισχυρά κίνητρα και υπερβατικές δημόσιες επενδύσεις για ουσιαστική και μετρήσιμη ανάπτυξη όλων των περιοχών, που ερημώνουν με σκοπό την αναγέννησή τους και την ανατροπή των συνθηκών, που οδήγησαν στην εγκατάλειψή τους.

2. Την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και ειδικά της πρωτοβάθμιας με την ανάπτυξη του δικτύου των Κέντρων Υγείας και Σταθμών Πρώτων Βοηθειών, πλήρως εξοπλισμένων και στελεχωμένων.

3. Την ανάπτυξη επαρκούς δικτύου συγκοινωνιών, που θα συνδέουν τα χωριά μεταξύ τους, τις κωμοπόλεις και τις πόλεις.

4. Την μείωση της τιμής των διοδίων και των τελών διέλευσης των γεφυρών Ρίου -Αντιρρίου και Άκτιου-Πρέβεζας.

5. Την επανεξέταση του ανταποδοτικού χαρακτήρα των υπηρεσιών καθαριότητας και του σχεδιασμού διαχείρισης των αποβλήτων προς όφελος των πολιτών.

6. Την αναστολή όλων των διαδικασιών αδειοδότησης και υλοποίησης υποδομών ΑΠΕ, μέχρι την ολοκλήρωση του Ενεργειακού Περιφερειακού Σχεδιασμού, με κριτήριο την αντιμετώπιση του περιβάλλοντος ως πηγή ζωής και όχι ως εμπόρευμα. Καθορισμός του ενεργειακού μείγματος που πρέπει να επιλεγεί, ορισμός περιοχών αποκλεισμού χωροθέτησης ΑΠΕ, καθορισμός της φέρουσας ικανότητας στα υδροηλεκτρικά έργα, εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης για την προστασία των πηγών ύδατος, εφαρμογή έμπρακτων κανόνων αειφορίας για κάθε επίπτωση κάθε έργου.

7. Την μείωση της εισφοράς ΕΤΜΕΑΡ, που επιβαρύνει τους λογαριασμούς ρεύματος.

8. Την βελτίωση των υποδομών και των δικτύων ενέργειας και τηλεπικοινωνιών. Πλήρη ανάπτυξη των ευρυζωνικών υπηρεσιών σε κάθε χωριό.

9. Την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα και ειδικά των κτηνοτρόφων, προς όφελος των ιδίων, αλλά και των καταναλωτών.

10. Να μην προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας.

11. Να προσφέρονται τραπεζικές υπηρεσίες με ΑΤΜ σε κάθε χωριό με ευθύνη και δαπάνες της πολιτείας.

12. Να προωθηθεί η οδική διασύνδεση της Ηπείρου με την Θεσσαλία και των περιοχών της Ηπείρου με την Ιόνια Οδό και την Εγνατία Οδό, με δρόμους σύγχρονων προδιαγραφών, καθώς σήμερα οι υφιστάμενοι δρόμοι είναι αδιάβατοι για μεγάλο χρονικό διάστημα του χρόνου, λόγω παλαιότητας και ελλιπούς συντήρησης. Να βελτιωθεί, συντηρηθεί και αναπτυχθεί το οδικό δίκτυο που συνδέει τα χωριά μας μεταξύ τους και τα χωριά με τις πόλεις.

13. Να ληφθούν σοβαρά μέτρα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος από κάθε είδους ανεξέλεγκτες παρεμβάσεις.

14. Να αναληφθούν ενέργειες και εφαρμοστούν μέτρα πρόληψης της κλιματικής αλλαγής.

15. Να αναληφθούν μέτρα αντιμετώπισης της λειψυδρίας, με την θεσμοθέτηση κανόνων αξιοποίησης των πηγών και με την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων δικτύων ύδρευσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *