in

Το Θέμα: Το φάντασμα των υδρογονανθράκων πλανάται πάνω από την Ήπειρο

Απόφαση της Κυβέρνησης για ολοκλήρωση των ερευνών μέχρι το τέλος του 2023

editor_image

Του Χρήστου Τσούτση


Το κρίσιμο θέμα των εξορύξεων υδρογονανθράκων που απασχόλησε τις τοπικές κοινωνίες της Ηπείρου, κινητοποίησε ενεργούς πολίτες απέναντι στο ενδεχόμενο υλοποίησης τους αλλά και ενεργοποίησε την τοπική αυτοδιοίκηση σε αυτή την κατεύθυνση, φαίνεται να ξαναέρχεται στο προσκήνιο σε μια δύσκολη συγκυρία σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο.

Την αναβάθμιση των ερευνών υδρογονανθράκων σε έργα εθνικής σημασίας ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ο Πρωθυπουργός, θέτοντας επίσης ως στόχο την αποσαφήνιση της εικόνας για την ύπαρξη πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα έως το τέλος του 2023.

Μετά από σύσκεψη στα γραφεία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων υπό τον Πρωθυπουργό και τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας της ΕΔΕΥ και της διοίκησης των Ελληνικών Πετρελαίων με αντικείμενο την έρευνα και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, έγινε επανασχεδιασμός και πλέον είναι πάλι στο επίκεντρο η Ήπειρος.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έστειλε τα ακόλουθα μηνύματα για την επανεκκίνηση των ερευνών ενόψει των αναγκών για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας που έχει πυροδοτήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία:
1. Επιταχύνουμε το πρόγραμμα για την έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων.
2. Αναβαθμίζουμε το έργα για την έρευνα υδρογονανθράκων σε έργα εθνικής σημασίας.
3. Θέλουμε έως το τέλος του 2023 να έχουμε σαφή εικόνα για τα αποθέματα φυσικού αερίου και εάν μπορούν να αξιοποιηθούν.

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, παρουσία του οποίου έγιναν οι σχετικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, ανήγγειλε τις ακόλουθες άμεσες πρωτοβουλίες:
1. Θα συσταθεί μια νέα task force που θα παρακολουθεί την εξέλιξη των ερευνών.
2. Το υπουργείο θα αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη σύντμηση των χρόνων των ερευνών.
3. Θα σταλεί επιστολή στους παραχωρησιούχους από την ΕΔΕΥ που θα τους ενημερώνει για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Το θέμα των ερευνών και των πιθανών εξορύξεων υδρογονανθράκων που αφορά άμεσα την περιοχή μας είχε «ανοίξει» την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τα τελευταία χρόνια όμως όσο αφορά το πετρέλαιο οι ίδιες οι εταιρείες που είχαν εκφράσει ενδιαφέρον το είχαν αποσύρει σχετικά νωρίς. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τα χαμηλής σε ποσότητες κοιτάσματα τα οποία εντοπίστηκαν, σε συνδυασμό με την ολοένα και αυξανόμενη «στροφή» των ιδιωτικών εταιριών προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το «Χρηματιστήριο Ενέργειας» και το κλείσιμο των λιγνητικών μονάδων οδήγησαν το σχεδιασμών των συγκεκριμένων εταιρειών προς τις ΑΠΕ.

Την αναβάθμιση των ερευνών υδρογονανθράκων σε έργα εθνικής σημασίας ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ο Πρωθυπουργός, θέτοντας επίσης ως στόχο την αποσαφήνιση της εικόνας για την ύπαρξη πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα έως το τέλος του 2023.

Σήμερα ύστερα και από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού μιλάμε για κάτι διαφορετικό μιας και ο λόγος γίνεται καθαρά για έρευνα και εξόρυξη φυσικού αερίου. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι για άλλη μια φορά οι πολίτες της Ηπείρου μετατρέπονται σε «απλοί θεατές» χωρίς να ερωτηθούν για το συγκεκριμένο σχεδιασμό.

Μάλιστα όσο αφορά την Ήπειρο μιλάμε για περιοχές με σπάνιο ανάγλυφο, περιοχές προστατευόμενες (NATURA), με ξεχωριστή χλωρίδα και πανίδα με ανεπτυγμένη τουριστική επισκεψιμότητα, αλλά και αγροτοκτηνοτροφικό χαρακτήρα. Όλα τα παραπάνω δεν φαίνονται να συγκινούν ιδιαίτερα για «άλλη μια φορά».

Ο Σχεδιασμός της Κυβέρνησης αναφέρει ότι σε πέντε θαλάσσιες και μια χερσαία περιοχή που είχαν παραχωρηθεί στο παρελθόν για έρευνες υδρογονανθράκων θα προχωρήσουν με ταχύτερο ρυθμό οι διεργασίες για τη διερεύνηση της ύπαρξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Πρόκειται για τις περιοχές βορειοδυτικά της Κέρκυρας, Ιόνιο, Κυπαρισσιακός κόλπος, θαλάσσιες περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς και τα Ιωάννινα.

Στο Ιόνιο υπεύθυνη εταιρεία είναι τα ΕΛΠΕ και στα Ιωάννινα η Energean.

Οι λοιπές χερσαίες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα που είχαν παραχωρηθεί για έρευνα (Αιτωλοακαρνανία, Άρτα – Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησος) επεστράφησαν στο ελληνικό Δημόσιο ενώ στην ίδια κατεύθυνση προσανατολίζονται οι εξελίξεις και για την θαλάσσια περιοχή του δυτικού Πατραϊκού κόλπου όπου οι ενδείξεις από τις έρευνες που προηγήθηκαν οδηγούν στο συμπέρασμα για ύπαρξη πετρελαίου και όχι φυσικού αερίου.

Στην ουσία με επικοινωνιακή διαχείριση και στρατηγικές εξαγγελίες για έργα που μπορεί να αποδώσουν καρπούς μετά από πολλές κυβερνητικές θητείες, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης προσπαθεί να βρει διέξοδο από την ασφυκτική πίεση που ασκεί στην κυβέρνησή του το χάος που επικρατεί στην ενεργειακή αγορά με τους φουσκωμένους λογαριασμούς και τις καταγγελίες για επικράτηση καρτέλ και κερδοσκόπων.

Την ώρα που η χονδρική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα σημειώνει σήμερα νέα αύξηση και φτάνει στα 276,62 ευρώ ανά μεγαβατώρα (64,43% ακριβότερα από την Κυριακή 10/4/22) και η Ελλάδα ανεβαίνει και πάλι στην πρώτη θέση ακρίβειας στην Ευρώπη, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε με υποσχέσεις για εξορύξεις υδρογονανθράκων. Χθες επισκέφθηκε την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), φορέα που τελούσε εν υπνώσει από το 2019 όταν επικράτησαν τα «πράσινα οράματα» που είχαν ως βάση τους το φτηνό φυσικό αέριο.

Όπως συνέβη και με την επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων που εξαγγέλθηκε προχείρως, έτσι και τώρα ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε «επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου». «Γνωρίζουμε ότι η χώρα μας είναι πιθανό -το τονίζω, δεν είμαστε βέβαιοι- είναι πιθανό να διαθέτει σημαντικές ποσότητες με βάση τις προκαταρκτικές μελέτες, τόσο στον ηπειρωτικό όσο και στον θαλάσσιο χώρο», είπε ο πρωθυπουργός δηλώνοντας «χαρούμενος» για τις ενδείξεις «που μας κάνουν συγκρατημένα αισιόδοξους».

Το θέμα είναι όμως ότι οι τοπικές κοινωνίες αλλά και ο Α’ και Β’ βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης δεν στήριξαν στο πρόσφατο παρελθόν τα έργα που αφορούσαν ΑΠΕ χωρίς σχεδιασμό και έγκριση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τέλος δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός των παραπάνω αντιδράσεων το οποίο δεν ξέρουμε αν θα κάνει την εμφάνιση του και εδώ.