Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, στην Ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης», σημείωσε ότι η Κυβέρνηση παρουσιάζει ένα φιλόδοξο σχέδιο νόμου για την απλούστευση και την ασφάλεια στη λειτουργία του Κτηματολογίου, όμως υπάρχουν ήδη προς διαχείριση, πολύπλοκα νομικά και τεχνικά ζητήματα, αλλά και πλήθος εκκρεμών έργων, και η μεταφορά της αρμοδιότητας του Κτηματολογίου στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που δεν μπορεί να έχει αυτές τις δυνατότητες, δεν εγγυάται, την αποτελεσματική και χωρίς προβλήματα για τους πολίτες λειτουργία στην πράξη.
Αναλυτικά ανέφερε, ότι η κορυφαία αυτή μεταρρύθμιση, το Κτηματολόγιο, ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του 90, αν και υπήρχαν καθυστερήσεις, όμως εκτός από την κριτική χρειάζεται και η αυτοκριτική απ’ όλους, και από την αξιωματική αντιπολίτευση και προηγούμενη Κυβέρνηση, που αυτό το αγνοεί.
Στη συνέχεια σημείωσε ότι είναι γνωστή η φιλοσοφία της Κυβέρνησης για γρήγορη απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά το Κίνημα Αλλαγής αναφέρεται στην αξιοποίηση των πόρων που θα στηρίξουν τη βιώσιμη Ανάκαμψη και θα δίνουν προστιθέμενη αξία. Είναι ανάγκη, επίσης, να απαντηθεί το ερώτημα, για το κόστος της ψηφιοποίησης των αρχείων για τα 390 Υποθηκοφυλακεία που ανέρχεται σήμερα σε 242 εκατ. ευρώ, από 90 εκατ. το 2016.
Στάθηκε σε ορισμένα σημεία και έθεσε εύλογα ερωτήματα για τον τρόπο που μπορεί να επιτευχθεί η επιτάχυνση και η εξασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών, ενώ δεν έχουν εκδοθεί αποφάσεις επιτροπών, για το πως θα κλείσουν περιοχές υπό κτηματογράφηση χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες των ενστάσεων και επιπλέον πως θα διασφαλιστούν οι πολίτες όταν οι δασικοί χάρτες δεν έχουν διορθωθεί και αναρτηθεί, αλλά ούτε έχει ολοκληρωθεί η επανεξέταση αιτήσεων από πολίτες.
Επίσης επεσήμανε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Άρτας από την ανάρτηση των δασικών χαρτών και την προανάρτηση του Κτηματολογίου, με διαφορετικά και αντίθετα δεδομένα, με χρήση στοιχείων διαφορετικών περιόδων, όπως αεροφωτογραφιών, και χωρίς συσχέτιση μεταξύ των δύο διαδικασιών. Με αποτέλεσμα την απίστευτη ταλαιπωρία των πολιτών. Πρέπει όμως, σ’ αυτό το χάος, να δοθούν λύσεις που να μην ταλαιπωρούν και να μην επιβαρύνουν τους ήδη εξασθενημένους οικονομικά από την υπερδεκαετή κρίση, κατόχους ακινήτων συμπολίτες μας.
Αναφέρθηκε σε μία σειρά προβλημάτων που ακόμα δεν έχουν διευθετηθεί, όπως το αδιευκρίνιστο ιδιοκτησιακό καθεστώς πολιτών, και την πιθανότητα που υπάρχει να χρειαστεί να διεκδικήσουν σε δικαστικές αίθουσες τα δικαιώματά τους, με επιπλέον καθυστερήσεις και οικονομικό κόστος. Ενώ σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρο 13, για τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» οι ασφυκτικές προθεσμίες και η μετατόπιση του βάρους απόδειξης της κυριότητας στο Δημόσιο, δεν παρέχει τα απαιτούμενα εχέγγυα για τη διαδικασία αυτή, ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί και αναρτηθεί οι Δασικοί Χάρτες. Τέτοια προβλήματα και διαδικασίες επιλύει η σχετική Τροπολογία Βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής, με διαφανή και ασφαλή διαδικασία και μικρότερη επιβάρυνση για τους πολίτες.
Επιπρόσθετα τόνισε την παράλειψη του Νομοσχεδίου για την ειδικότητα των Πτυχιούχων Μηχανικών ΤΕ – Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας, στους οποίους δεν δίνεται η δυνατότητα αξιολόγησης για τη διαπίστευση μηχανικού κτηματολογίου, αν και έχουν επαγγελματικά δικαιώματα που αφορούν στο έργο της κτηματογράφησης. Μετά από τις παρεμβάσεις, ο αρμόδιος Υπουργός ανακοίνωσε ότι θα γίνει η απαραίτητη διόρθωση.
Για τις διατάξεις για τις νέες Ψηφιακές Υπηρεσίες, ανέφερε, ότι είναι θετικές, υπάρχουν όμως θέματα, σχετικά με το κόστος χρήσης και τη λειτουργία του Διαδικτύου. Όπως και η διάταξη για τον ηλεκτρονικό φάκελο ακινήτων, που είναι σε θετική κατεύθυνση, αλλά θα πρέπει να καθοριστούν με σαφήνεια τα απαιτούμενα πιστοποιητικά και να μειωθούν τα σχετικά δικαιολογητικά, για να είναι εύχρηστη στην πράξη αυτή η εφαρμογή.
Επίσης, ο κ. Γκόκας επεσήμανε ως το αποκορύφωμα κακής νομοθέτησης, τον τρόπο εισαγωγής των Τροπολογιών, με πολλά άρθρα που ψηφίζονται όλα μαζί, και χωρίς χρόνο για συζήτηση. Ενώ αναφερόμενος στην Τροπολογία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσε τη σύμφωνη γνώμη του για την απόδοση των αδιάθετων πόρων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας από το 2016 έως το 2019, απαραίτητων για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και στο άρθρο της Τροπολογίας για την παράταση ισχύος των εργοληπτικών και μελετητικών πτυχίων. Όμως, σημείωσε ότι κάποια στιγμή πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία του Προεδρικού Διατάγματος και της χορήγησης νέων πτυχίων.
Κλείνοντας, τόνισε, ότι πέρα από την όποια πρόθεση για την προώθηση και ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου έργου για τη χώρα μας, του κτηματολογίου, η λογική της επίσπευσης με στόχο την απορρόφηση των πόρων, συνοδεύεται, και από κενά στη λειτουργία του συστήματος και από μετάθεση στο μέλλον αρκετών προβλημάτων για τους πολίτες, ενώ αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν στον παρόντα χρόνο.
in Άρτα