in

Τζένη Ταπραντζή: “Η Διοίκηση Τσιρογιάννη κινείται με τον κανόνα του «φαίνεσθαι»”

«Η Δημοτική Αναγέννηση ήρθε για να μείνει»

editor_image

Συνέντευξη στη Σοφία Αναγνωστάκη


 Δυο χρόνια μετά την εκλογή της παράταξής της και με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, η επικεφαλής της παράταξης του Δήμου Αρταίων «Δημοτική Αναγέννηση» κα Τζένη Ταπραντζή, μιλά πια, στην «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΦΩΝΗ», για υπερκομματική αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα για «τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς χρώματα», με τη συμμετοχή ανθρώπων που αγαπούν τον τόπο τους, συνεργάζονται και διεκδικούν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Δηλώνει πως η «Δημοτική Αναγέννηση» θα είναι παρούσα και στις επόμενες εκλογές διεκδικώντας, «ενάντια σε διοικήσεις, απέναντι σε μηχανισμούς, που επικοινωνώντας ως συγκοινωνούντα δοχεία προσπαθούν να εξουσιάζουν», έτσι ώστε να κατακτήσει ο Δήμος Αρταίων την θέση που του αξίζει.

Κατηγορεί τον κ. Τσιρογιάννη για έλλειψη οράματος και μη διεκδίκηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων, κάνει λόγο για ενός ανδρός αρχή και έργα που σχεδιάζονται επιφανειακά για το «φαίνεσθαι» και όχι για το «είναι» και για αποφάσεις, που λαμβάνονται στις Επιτροπές, όπου ο Δήμαρχος έχει πλειοψηφία και όχι στα Δημοτικά Συμβούλια.

Τάσσεται υπέρ της αξιοποίησης της λίμνης Πουρναρίου και κατά της εγκατάστασης πλωτών φωτοβολταϊκών, ενώ σε ότι αφορά τις ανεμογεννήτριες επισημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός και να μην μπαίνουν οπουδήποτε, με μόνο όφελος το κέρδος των εταιρειών. Σε ότι αφορά την τουριστική ανάπτυξη τονίζει ότι απαιτείται σωστός σχεδιασμός.

 

•  Δύο χρόνια μετά την εκλογή σας στο Δημοτικό Συμβούλιο, τι έχετε εισπράξει μέχρι στιγμής από την ενασχόλησή σας με τα κοινά; Έχετε χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες;
Αυτό που έχουμε εισπράξει από τους συνδημότες μας, δυο χρόνια μετά, είναι ότι έχουμε καταφέρει να είμαστε το «αντίπαλο δέος». Καθημερινά δεχόμαστε αιτήματα, παράπονα από τους συνδημότες μας, γιατί πλέον ξέρουν ότι και θα απαιτήσουμε και θα τα διεκδικήσουμε!

•  Ποια είναι τα σημεία, στα οποία έχετε δώσει ιδιαίτερο βάρος ως «Δημοτική Αναγέννηση»;
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ πέρα από τα θέματα της καθημερινότητας του πολίτη δίνει βάρος στα μεγάλα αναπτυξιακά σχέδια, που θα δώσουν μια ταυτότητα στο Δήμο μας.

Δυστυχώς, ό,τι γίνεται σχεδιάζεται επιφανειακά χωρίς πλάνο για το μέλλον, χωρίς πραγματικά να αισθάνεται ο Αρτινός ότι επιτέλους κάτι αλλάζει.

Ζούμε σε μια πόλη που εδώ και πολλά χρόνια είναι η ίδια. Περπατάμε στη Σκουφά και είναι η ίδια, χωρίς παρεμβάσεις απλές, που θα άλλαζαν, έστω την ψυχολογία μας. Τα αυτονόητα έγιναν ζητούμενα πλέον! Και αυτό που αντιλαμβανόμαστε είναι ότι η ΑΡΤΑ μένει τραγικά πίσω από τις άλλες πόλεις της Ηπείρου. Αν και έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα μένει πίσω.

•  Η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, και των Επιτροπών είναι εποικοδομητική; Ενημερώνεστε για τα μεγάλα θέματα του Δήμου πριν έρθουν προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο; Λαμβάνονται υπόψη οι προτάσεις τη αντιπολίτευσης;
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ενώ εκλεγήκαμε με τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ η διοίκηση γίνεται με άλλο σύστημα. Ο Θεοδωρικάκος το άλλαξε και οι σημαντικές αποφάσεις δεν παίρνονται στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά στις Επιτροπές, εκεί δηλαδή που ο Δήμαρχος έχει πλειοψηφίες.

Ήρθε και η πανδημία, οπότε δεν υπάρχουν τα «διά ζώσης» συμβούλια και αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν υπαρκτές δυσκολίες, από την πλευρά μας, να έχουμε πλήρη γνώση στις αποφάσεις που παίρνονται.

•  Ποια η γνώμη σας για την δημοτική αρχή. Πως αξιολογείται την δράση της; Έχουν δρομολογηθεί μεγάλα έργα στον Δήμο; Προχωρούν με τους απαιτούμενους ρυθμούς έργα όπως το Ξενία, το Open Mall, η διευθέτηση κοίτης Αράχθου για τα οποία έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση;
Η Δημοτική αρχή έχει πλέον 7 χρόνια διοίκησης κι αν βγεις μια βόλτα από το ένα άκρο του Δήμου έως το άλλο, δεν υπάρχει ένα έργο ανάπτυξης, ένα έργο που θα άλλαζε την μορφή αυτού του Δήμου.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν έρχονται μεγάλα θέματα. Έρχονται κυρίως τα υπηρεσιακά και η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να εκφράσουμε άποψη. Η νυν δημοτική αρχή, κατά την προσωπική μου άποψη, δεν ενδιαφέρεται να ακούσει ή να συζητήσει άλλες απόψεις.

Διαφωνήσαμε και στην κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος και στον προϋπολογισμό. Και αυτό, όχι γιατί μας αρέσει η στείρα αντιπολίτευση, αλλά θεωρούμε ότι η διοίκηση πρέπει να έχει ένα πλάνο. Να θέσει προτεραιότητες, να βάλει στόχους να διεκδικήσει έργα ανάπτυξης, έτσι ώστε να έρθει και η εισροή χρήματος στο Δήμο, αυτή που θα δώσει και νέες θέσεις εργασίας και θα παράξει και κοινωνική πολιτική.

Άρα αντιλαμβάνεστε ότι η δική μας φιλοσοφία διοίκησης είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τη διοίκηση Τσιρογιάννη. Π.χ. βάζουμε κολωνάκια σ’ όλη την πόλη, στήνουμε μέχρι και ποδηλατόδρομους με κολωνάκια… και ακόμη μέχρι σήμερα δεν έχουμε μια μελέτη συγκοινωνιολόγου, που θα βοηθούσε και στο πρόβλημα parking που υπάρχει στην πόλη μας, αλλά και στην ασφάλεια των συνδημοτών μας (δυστυχήματα στην περιφερειακή οδό).

Κι ας μας πει η δημοτική αρχή των 7 πλέον χρόνων, ποιο είναι το μεγάλο έργο που διεκδίκησε και απαίτησε. Ξέρουμε ότι τα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, όπως το open mall, το Ξενία δεν αποτελούσαν δικές της προτάσεις. Όσο για τη διευθέτηση της κοίτης ακόμη βρισκόμαστε σε φάση μελέτης, δεν έχουν πληρωθεί ακόμη οι απαλλοτριώσεις, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.

Και ενώ ζούμε σε ένα απέραντο κάμπο και θα έπρεπε να δώσουμε πολλά στον πρωτογενή μας τομέα, όπως άρδευση του κάμπου με κλειστό αγωγό μειώνοντας έτσι το κόστος παραγωγής και βοηθώντας το περιβάλλον πείτε μου που ακριβώς βρισκόμαστε; Στα λόγια…

Ακόμη και η ύδρευση θα μπορούσε να γίνει από το φράγμα του Πουρναρίου, μειώνοντας το κόστος των συμπολιτών μας.

•  Είναι εφικτή η αξιοποίηση της λίμνης Πουρναρίου και ποιες ενέργειες απαιτούνται;
Η λίμνη Πουρναρίου βεβαίως και θα έπρεπε να είχε αξιοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό. Συμμετείχαμε σε μια σύσκεψη φορέων εδώ και μήνες ειπώθηκαν πολλά περιμένουμε να αρχίσουν να γίνονται πράξη. Ξέρετε σε κάποια πράγματα πρέπει να υπάρχει το όραμα και το όνειρο για να μπορείς να πιστέψεις σε αυτά και να τα αλλάξεις.

•  Ποια η θέση της παράταξής σας για τα πλωτά φωτοβολταϊκά στο Πουρνάρι και ποια για τις ανεμογεννήτριες στο Ξηροβούνι;
Η θέση της παράταξής μας για τα πλωτά φωτοβολταϊκά είναι αρνητική, θέλουμε την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας, σεβόμενοι το περιβάλλον και την ομορφιά του προς όφελος των συνδημοτών μας.

Επίσης, για τις ανεμογεννήτριες έχουμε εκφράσει την άποψη μας. Δεν μπορούν να μπαίνουν οπουδήποτε χωρίς σχέδιο, με μόνο όφελος το κέρδος των εταιριών.

•  Μπορεί να αναπτυχθεί τουριστικά η Άρτα; Ποιες κινήσεις απαιτούνται;
Όσον αφορά την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας και εδώ μείναμε τραγικά πίσω. Στο πρόγραμμά μας μιλούσαμε για τμήμα marketing, που θα λειτουργούσε στη δική μας διοίκηση. Ένα τμήμα με νέα παιδιά από την ΑΡΤΑ, που θα αναλάμβαναν την τουριστική προβολή του Δήμου μας.

Τι είδους τουρισμό θέλουμε; Θρησκευτικό; Εναλλακτικό; Δεν γίνεται τίποτα με προχειρότητα και αποφάσεις στιγμής. Τα πάντα χρειάζονται ένα σχέδιο δράσης, ένα πλάνο και πάνω σε αυτό να βαδίζεις και να αποφασίζεις. Π.χ. παλαιότερα είχε γίνει το art festival στο παραλίμνιο. Αν αυτό είχε παραμείνει πλέον θα είχε γίνει θεσμός στην Άρτα, θα είχε εξελιχθεί και πλέον όλη η ευρύτερη περιοχή θα συμμετείχε! Δυστυχώς ό,τι γίνεται, αποφασίζεται με τον κανόνα του «φαίνεσθαι» και τίποτε άλλο.

•  Εκλεγήκατε με το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ. Είχατε την στήριξη του κόμματος ως Δημοτική παράταξη;
Στοίχημα πλέον αποτελεί για εμάς να υπάρξει για το μέλλον αυτής της πόλης αυτού του Δήμου μια άλλη πρόταση διοίκησης σε όλα τα επίπεδα. Γιατί στη δική μας φιλοσοφία η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει χρώματα. Θέλει ανθρώπους που αγαπούν και σέβονται τον τόπο τους, μπορούν να συνεργαστούν, μπορούν να διεκδικήσουν μπορούν να απαιτήσουν για το καλό της κοινωνίας!

•  Θα είστε υποψήφια στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές;

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ήρθε για να μείνει! Αποτελεί το όραμα του απλού Αρτινού είναι και θα είναι η ΕΛΠΙΔΑ αυτών, που δεν έπαψαν να θέλουν την πόλη μας, το Δήμο μας στη θέση, που της αξίζει. Ενάντια σε διοικήσεις, απέναντι σε μηχανισμούς που επικοινωνώντας ως συγκοινωνούντα δοχεία προσπαθούν να εξουσιάζουν.

Και όλα αυτά έχουν αξία γιατί δεν τα λέμε εμείς, αλλά οι ίδιοι οι συνδημότες μας, που σε κάθε θέμα τους μας καλούν δίπλα τους.

Γιατί ξέρουν… Ότι ΕΜΕΙΣ θα είμαστε ΕΚΕΙ! Γιατί ξέρουν… Ότι εμείς και θα αντισταθούμε και θα διεκδικήσουμε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *