in

Βασίλης Ψαθάς: “Η Άρτα δεν είναι σε μειονεκτική θέση”

Ολοκληρώνεται σύντομα η μελέτη για τη διευθέτηση της κοίτης του Αράχθου

editor_image

Συνέντευξη στον Άρη Ραβανό


Για όλα μιλά στην «Δημοκρατική Φωνή» ο Βασίλης Ψαθάς και δίνει απαντήσεις για τα βασικά ζητήματα που αφορούν την δημόσια συζήτηση στην Αρτα και προκαλούν αντιπαραθέσεις. Στην αποκλειστική του συνέντευξη, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας, δίνει ειδήσεις, αποκαλύπτει και εξηγεί τι ακριβώς συμβαίνει με διάφορα έργα στην περιοχή του νομού της Αρτας. Παράλληλα, αναφέρεται και στα μελλοντικά του σχέδια.

•  Είμαστε στη μέση μιας ακόμα θητείας της περιφερειακής αρχής. Ο απολογισμός σας;
Ζήσαμε και ζούμε πρωτοφανείς καταστάσεις, σε μια περίοδο όπου τα πάντα καθορίζονται από την πορεία της πανδημίας, με ανατροπές στην καθημερινότητά μας, στην οικονομία, τη Διοίκηση. Αυτά τα δύο χρόνια έχουν περιοριστεί οι εισροές χρημάτων από το κεντρικό κράτος. Επίσης, έχει δοθεί μεγάλη βαρύτητα από την πλευρά μας, στη στήριξη των δομών Υγείας και παράλληλα στη στήριξη του κόσμου της παραγωγής, στην πραγματική οικονομία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η βοήθεια που δίνει απλόχερα η Περιφέρεια Ηπείρου σε 4.000 επιχειρήσεις της περιοχής. Αναφέρω τα παραπάνω για τον εξής απλό λόγο: μεγάλο μέρος των δυνάμεών μας και των πόρων μας, κατευθύνθηκαν στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Όμως πάραυτα, συνεχίζουμε να υλοποιούμε μεγάλο μέρος των προεκλογικών μας δεσμεύσεων και των υποχρεώσεων που είχαμε αναλάβει έναντι των Αρτινών πολιτών, όπως πχ.: η ανέγερση νέου Διοικητηρίου (βρισκόμαστε στη φάση υπογραφής των συμβολαίων), η οριοθέτηση της κοίτης του ρέματος Μπούση, η βελτίωση των διανομαρχιακών και διαδημοτικών οδικών συνδέσεων, η ανάδειξη του πολιτιστικού μας πλούτου (με την ολοκλήρωση της μελέτης για το Ιμαρέτ και της μελέτης για την Παρηγορήτισσα), η στήριξη του πρωτογενή τομέα (έργα υποδομής, ενδυνάμωση της εξωστρέφειας κλπ), η προστασία του περιβάλλοντος.

•  Ποια τα δυνατά και ποια τα αδύνατα σημεία σας; Ρωτώ γιατί πολλές φορές βλέπουμε το γραφειοκρατικό αθηνοκεντρικό Κράτος να βάζει εμπόδια.
Θεωρούμε πλεονέκτημά μας την κατανόηση και γνώση των προβλημάτων της περιοχής, την έλλειψη αδιαφορίας και την ταχεία επίλυση των ζητημάτων που προκύπτουν και αφορούν είτε θεσμικό επίπεδο είτε είναι προβλήματα της καθημερινότητας. Για τα παραπάνω υπάρχει αρκετές φορές ζήτημα συνεργασίας και κατανόησης από το κεντρικό Κράτος, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις στην επίλυση των προβλημάτων.

•  Παρατηρώ πολλά μικρά οδικά έργα σε εξέλιξη στο νομό Άρτας. Ο περαιτέρω σχεδιασμός ποιος είναι σε αυτό το πεδίο;
Βρίσκεται στην τελική φάση παράδοσης, το έργο της διαδημοτικής σύνδεσης Καστανιά – Τετράκωμο, όπου συνδέονται οι δύο ορεινοί όγκοι (Τζουμέρκα – Ραδοβύζια). Επίσης βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης το έργο της σύνδεσης της ΠΕ Άρτας με την ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, μέσω του δρόμου Μεσόπυργος – Αυλάκι. Τα δύο παραπάνω έργα, αποτελούν πάγια αιτήματα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Επίσης έχει δημοπρατηθεί ο νέος δρόμος Περάνθη – Κομπότι, προϋπολογισμού 1,2 εκ. €, με σκοπό τη σύνδεση της περιοχής του Δήμου Νικ. Σκουφά με την Ιονία Οδό.

Αντιλαμβάνεστε ότι τα παραπάνω έργα γίνονται με γνώμονα τη στρατηγική επιλογή μας για την ανάδειξη των περιοχών της ορεινής Άρτας και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών της περιοχής μας. Στο άμεσο μέλλον σχεδιάζουμε τη βελτίωση της πρόσβασης στα Τζουμέρκα. Επίσης, θα πρέπει να τονίσω τα μικρά και μεγάλα έργα που γίνονται καθημερινά για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών της ΠΕ Άρτας.

•  Γίνεται μεγάλη συζήτηση για την διευθέτηση της κοίτης του Αράχθου. Σε τι στάδιο βρισκόμαστε και τι προοπτικές υπάρχουν;
Για τη διευθέτηση της κοίτης του Αράχθου, ολοκληρώνεται σύντομα η σχετική μελέτη οριοθέτησής της, από το Υπουργείο Υποδομών. Κατόπιν θα κατατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για τη σχετική περιβαλλοντική αδειοδότηση. Αμέσως μετά θα γίνουν οι τεχνικές μελέτες, με βάση τις ανωτέρω μελέτες.

Τα ζητούμενα είναι:
Να μην καθυστερήσει η περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Να εξευρεθούν από τώρα οι κατάλληλοι πόροι, που θα απαιτηθούν για την κατασκευή των βασικών και συμπληρωματικών έργων υποδομής.

Είμαστε σε συνεχή επαφή και συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών, για την ολοκλήρωση της μελέτης. Είναι ένα έργο που όχι μόνο θ’ αλλάξει την οικιστική μορφή της Άρτας, αλλά θ’ αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα πλημμυρικών φαινομένων και θ’ αποτελέσει έναν άξονα ανάπτυξης.

•  Είστε νέος άνθρωπος και με τεχνοκρατικό προφίλ και ως εκ τούτου κατανοείτε τις ανάγκες της αγοράς. Τι μπορεί να γίνει στην Άρτα περισσότερο για να αποκτήσει άλλον αέρα και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης;
Για ν’ αποκτήσει παραγωγικά χαρακτηριστικά η ΠΕ Άρτας, θα πρέπει να εξειδικεύσουμε με περαιτέρω μέτρα τη στήριξή μας στον πρωτογενή τομέα, όπου για παράδειγμα, θα πρέπει να γαλουχήσουμε νέους επαγγελματίες αγρότες και κτηνοτρόφους. Επίσης να μορφοποιήσουμε τι ακριβώς εναλλακτικές μορφές τουρισμού μπορεί η Άρτα να προσφέρει. Στον τουρισμό θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, τόσο σε ότι έχει να κάνει με την προβολή, με τη συμμετοχή περισσότερων επαγγελματιών του χώρου σε διεθνείς εκθέσεις, όσο και στον τομέα των υποδομών, με τη δημιουργία νέων μονάδων φιλοξενίας. Η Άρτα διαθέτει τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να προσελκύσει τουρίστες που ενδιαφέρονται για καθαρό περιβάλλον και πλούσια ιστορία, είναι αναγκαία όμως η δυναμικότερη συμμετοχή των ιδιωτών. Όλα τ’ ανωτέρω, παράλληλα πάντα με τη συνεχή βελτίωση των βασικών υποδομών μας, καθώς η δημόσιες επενδύσεις αυξάνουν το τοπικό ΑΕΠ.

•  Μήπως είμαστε σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τα Ιωάννινα; Υπάρχει ένα κλίμα μεμψιμοιρίας και γκρίνιας στην Άρτα που πολλές φορές δεν έχει λογική.
Δεν είμαστε σε μειονεκτική θέση, όμως δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι τα Γιάννενα είναι ιστορικά η πρωτεύουσα της Ηπείρου, η έδρα της Περιφέρειας, η έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με Πανεπιστήμιο, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, στοιχεία που αναδεικνύουν τα ανωτέρω σε σχέση με τις άλλες πόλεις της Ηπείρου.

Ως Περιφερειακή Αρχή θέλουμε να αμβλυνθούν τυχόν ανισότητες που προϋπήρχαν και οι πολίτες της Ηπείρου ν’ αποκτήσουν περιφερειακή συνείδηση με τα διαφορετικά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε Περιφερειακής Ενότητας. Τα προβλήματα είναι κοινά για όλους, ο τόπος είναι μικρός και ασφαλώς θα πρέπει να ξεχάσουμε διάφορες τοπικιστικές συνήθειες του παρελθόντος. Το μέλλον απαιτεί περιφερειακή συνείδηση.

•  Υπάρχει προοπτική να δημιουργηθεί ενιαίο Αρτινό μέτωπο για όσα μας ενώνουν ή υπερτερεί ο κομματισμός;
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δημιουργηθεί Αρτινό μέτωπο είτε για θέματα που μας ενώνουν είτε για θέματα με διαφορετική προσέγγιση. Θεωρώ αυτονόητο ότι το σύνολο όσων ασχολούνται με τα κοινά της Άρτας (Βουλευτές, Αυτοδιοικητικοί κλπ), κατανοούν απόλυτα τα σοβαρά προβλήματα της περιοχής μας. Στα μεγάλα θέματα και προβλήματα της Άρτας, ήμασταν και παραμένουμε μια γροθιά όλοι μας.

Ναι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) – Όχι στην αυθαιρεσία
Κατακρίνουμε την απουσία προγραμματισμού

•  Ποια είναι η θέση σας για τα θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας; Βλέπουμε πολλές αιτήσεις στη ΡΑΕ για μικρά υδροηλεκτρικά φράγματα. Έχουμε κινήσεις για αιολικά πάρκα, το πλωτό φωτοβολταϊκό στη Λίμνη Πουρναρίου.

Πάγια θέση μου είναι ότι θα πρέπει να γίνει ένα ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην περιοχή μας. Η χρήση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας θα πρέπει να γίνει με ήπιες κατασκευές και με ήπιο τρόπο εκμετάλλευσης. Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τα δάση μας, τα ποτάμια και τις λίμνες μας, αλλά από την άλλη πλευρά θα πρέπει ν’ αποφασίσουμε για το ποια μορφή ενέργειας θέλουμε να έχουμε. Η απουσία ενός σύγχρονου, λειτουργικού χωροταξικού σχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχει ως αποτέλεσμα να τοποθετούνται με γνώμονα τα στενά επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι την καταλληλότητα των περιοχών και τη διαβούλευση με τους κατοίκους. Η πολιτεία θα πρέπει να κάνει οριοθετήσεις των περιοχών όπου μπορούν να χωροθετηθούν εγκαταστάσεις ΑΠΕ. Όλος ο προοδευτικός κόσμος είναι υπέρ των ΑΠΕ, ωστόσο είμαστε ενάντια στην αυθαιρεσία και κατακρίνουμε την απουσία προγραμματισμού.

Τί γίνεται με τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Άρτα και τί με το Αγροτοδιατροφικό Πάρκο

•  Υπάρχουν ορισμένα ανοικτά ζητήματα, όπως Τεχνολογικό Πάρκο, τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Άρτα, κ.α. Τι γίνεται με αυτά; Είμαστε ηττημένοι ως Άρτα;

Οι σαφείς διευκρινήσεις που έχει δώσει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Αλμπάνης, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας ως προς την πραγματικότητα, σύμφωνα με την οποία δεν υφίσταται κανένα απολύτως ζήτημα μεταφοράς Τμήματος στα Ιωάννινα.

Άλλωστε στο νόμο με τον οποίο ενσωματώθηκαν οι τέως σχολές του ΤΕΙ Ηπείρου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αναφέρεται ρητά ότι η έδρα της εν λόγω σχολής είναι η Άρτα. Οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς που ισχύει θα πρέπει να γίνει μετά από αλλαγή και του σχετικού νόμου, κάτι που δεν απορρέει από πουθενά στην παρούσα φάση.

Τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολές που έχουν έδρα την Άρτα είναι διαφορετικά και χρήζουν άμεσης επίλυσης ώστε να καταστούν βιώσιμες και ν’ αναπτυχθούν προς όφελος της Άρτας.

Το ζήτημα της στέγασης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και των κτιριακών υποδομών γενικότερα, έχει τεθεί από τη Διοίκηση του Τμήματος και θα πρέπει οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Υπουργείο Παιδείας να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για τη σωστή λειτουργία της Σχολής. Η Περιφέρεια Ηπείρου θα είναι αρωγός σε κάθε δυνατή προσπάθεια επίλυσης του στεγαστικού προβλήματος.

Συγχρόνως δεν θα πρέπει να παραβλέπεται το θέμα της μείωσης των εισακτέων φοιτητών – κυρίως στη Γεωπονική Σχολή – λόγω της κατώτερης βάσης εισαγωγής που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία. Θα πρέπει να προβληματιστούμε με το ενδεχόμενο η μείωση των φοιτητών σε βάθος χρόνου να φέρει το μαρασμό και στο τέλος την παύση λειτουργίας της Σχολής, η οποία αποτελούσε αίτημα δεκαετιών για την Άρτα. Η αντιμετώπιση όμως αυτού του πολύπλοκου ζητήματος απαιτεί τόσο την αναβάθμιση της ποιότητας σπουδών από τη Σχολή και το Πανεπιστήμιο γενικότερα, όσο και την δημιουργία ενός κλίματος και προϋποθέσεων στην πόλη της Άρτας, που θα αποτελέσουν πόλο έλξης για νέους ανθρώπους που θα επιθυμούν να σπουδάσουν. Μια μικρή επαρχιακή πόλη σαν την Άρτα θα πρέπει να βρει ή να δημιουργήσει εξ αρχής τη βάση που θα την καταστήσει όχι μόνο επισκέψιμη αλλά κυρίως τόπο για να ζεις, να σπουδάζεις και να δημιουργείς.

Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι θετική και θα στηρίξει τη σύσταση του Προτύπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου (Π.Α.ΤΕ.Π.Η.) στην Άρτα.

Η σύσταση Προτύπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου (Π.Α.ΤΕ.Π.Η.) στην Άρτα, ορίζεται στο νόμο 4559/2018 για την κατάργηση του ΤΕΙ Ηπείρου και την ένταξη των σχολών του στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Πλέον όλων αυτών, σύμφωνα με το νόμο, θα πρέπει να συγκροτηθεί και πενταμελής Επιστημονική Επιτροπή, η οποία θα εισηγείται διάφορα θέματα λειτουργίας του Πάρκου. Στην εν λόγω Επιτροπή, όπως και στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δεν συγκαταλέγεται μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου ή άλλο μέλος της Περιφέρειας Ηπείρου.

Συνεπώς, η πρωτοβουλία για τη σύσταση του Πάρκου, ανήκει αποκλειστικά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η Περιφέρεια Ηπείρου θα σταθεί αρωγός, μόλις δρομολογηθούν οι διαδικασίες που αναφέρθηκαν.

Όλα ανοιχτά για το μέλλον

•  Ποιά τα προσωπικά σχέδια του Βασίλη Ψαθά; Μια ακόμη θητεία;
Θεωρώ ότι είμαι πιο χρήσιμος και ωφέλιμος για τον τόπο και τους συμπολίτες μου, στη θέση που κατέχω τώρα, όπως και με την εμπλοκή και συμμετοχή μου στα δρώμενα της Περιφέρειας Ηπείρου. Όμως επειδή στο χώρο της πολιτικής αλλά και στη ζωή, πάντα υπάρχουν απρόβλεπτα και απρόοπτα, δεν αποκλείω την εμπλοκή μου σε κάποιον άλλον τομέα της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης ή την επιστροφή μου στον ιδιωτικό τομέα. Άλλωστε η αυτοδιοικητική μου εμπειρία είναι ταυτισμένη με το πρόσωπο του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *