in

Ανδρέας Καραμάνης: “Να δυναμώσει ο αγωνιστικός παλμός των αυτοαπασχολούμενων σε μια αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση”

Συνέντευξη στον Χρήστο Τσούτση

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πρέβεζας κ. Ανδρέας Καραμάνης μιλά στην Δημοκρατική Φωνή για την κατάσταση που επικρατεί στον εμπορικό κλάδο της πόλης, τα συνεχιζόμενα προβλήματα αλλά και την επόμενη ημέρα.


•  Η κυβέρνηση νομοθετεί συγκεκριμένα μέτρα για τους Ελεύθερους Επαγγελματίες και τους εργαζόμενους. Μέτρα τα οποία δεν έχουν τα ανάλογα αποτελέσματα και δεν βοηθούν. Τί βιώνετε ως εμπορικός κόσμος την σημερινή περίοδο, με ανοιχτά τα καταστήματα αλλά με αυξημένα κρούσματα;
Αντικειμενικά το ζήτημα της υγείας μπαίνει σε πρώτο πλάνο και μας ενδιαφέρει. Από εκεί πέρα ξεκινάνε οι αιτήσεις μας και οι διεκδικήσεις μας. Και για την πόλη μας όπου θέλουμε το νοσοκομείο να είναι πλήρως στελεχωμένο και σύγχρονο, έλεγχοι και τεστ σε μεγάλους εργασιακούς χώρους. Όλα τα μέτρα που πρέπει να παρθούν δηλαδή για την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας. Η κατεύθυνση που έχει δώσει η Κυβέρνηση και το «ρίξιμο» στην ατομική ευθύνη μας βρίσκει αντίθετους. Το ξαναβλέπουμε πάλι με τις μεταλλάξεις που έχουμε, οι επιπτώσεις στο εμπόριο ήταν αρκετές από την πανδημία και θα φανούν το επόμενο διάστημα και στους εμπόρους της περιοχής μας. Διεκδικούμε αιτήματα που έχουν σχέση και με τους εμπόρους και τους αυτοαπασχολούμενους, όπως η επαναφορά στο αφορολόγητο, διεκδικούμε επομένως αιτήματα άμεσα και πιο μακροπρόθεσμα.

Ένα αίτημα άμεσο είναι να μετατραπούν οι επιστρεπτέες προκαταβολές σε μη επιστρεπτέες. Τα προβλήματα θα φανούν το επόμενο διάστημα που θα ξεκινήσουν οι αποπληρωμές. Όταν θα σταματήσουν τα όποια μέτρα είχαν παρθεί, θεωρούμε λοιπόν η πλειοψηφία των συναδέλφων μας θα βρεθεί μπροστά σε δυσκολίες, όπως στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών.

Ζητάμε μείωση των Δημοτικών τελών και κατάργηση τους για το πρώτο εξάμηνο του 2021. Πράγμα το οποίο ψηφίστηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής από την Δημοτική Αρχή. Διεκδικούμε να μην ξεκινήσουν πλειστηριασμοί και κατασχέσεις. Άφησε αρνητικό αποτύπωμα η πανδημία στο κλάδο του Εμπορίου και βέβαια δεν την διαχειρίστηκε σωστά η Κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα η κατάσταση είναι ρευστή. Υπάρχουν υποκλάδοι μέσα στο εμπόριο που δέχτηκαν μεγαλύτερο πλήγμα όπως η ένδυση και η υπόδηση.

Ζητάμε μείωση των Δημοτικών τελών και κατάργηση τους για το πρώτο εξάμηνο του 2021. Πράγμα το οποίο ψηφίστηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής από την Δημοτική Αρχή. Διεκδικούμε να μην ξεκινήσουν πλειστηριασμοί και κατασχέσεις.

•  Τι κλίμα επικρατεί μεταξύ των συναδέλφων σας; Υπάρχει δυσαρέσκεια; Απογοήτευση; Φόβος για την «επόμενη» ημέρα;
Σίγουρα υπάρχει ανασφάλεια και αμηχανία και σίγουρα υπάρχει ευθύνη στο Κυβερνητικό στρατόπεδο καθώς δεν γνωρίζουν ουσιαστικά «τι τους ξημερώνει» την επόμενη ημέρα. Προσπαθούν αυτό το διάστημα του καλοκαιριού να βγάλουν να σπασμένα. Και προφανώς η αγωνία αυξάνει καθώς το Σύστημα Υγείας παραμένει αθωράκιστο. Και με τον εμβολιασμό να μην έχει προχωρήσει . Πρέπει να μεγαλώσει η διεκδίκηση. Το «μέλλον» θα είναι δύσκολο.

•  Ο Εμπορικός Σύλλογος παρενέβη όλο το προηγούμενο διάστημα της πανδημίας και κινηματικά και με συγκεκριμένες προτάσεις στις συναντήσεις του με επίσημους φορείς. Η κινητοποίηση στην Δ.Ο.Υ Πρέβεζας είναι ένα τέτοιο παράδειγμα δράσης. Το επόμενο διάστημα έχετε προγραμματίσει τέτοιες ανάλογες κινήσεις;
Αναπτύξαμε μια δράση με τους συναδέλφους μας, όλο το προηγούμενο διάστημα και πριν και κατά την διάρκεια της πανδημίας. Φτιάξαμε έτσι ένα πλαίσιο το οποίο θα έχει μια μακροπρόθεσμη ισχύ. Συναντηθήκαμε με τον Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας τον κ. Ιωάννου βάζοντας του το θέμα της ένταξης όσο των δυνατόν περισσότερων δικαιούχων στο πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων της Περιφέρειας. Εκεί βγάλαμε μια ανακοίνωση όπου τονίζαμε ότι μπήκαν ελάχιστες επιχειρήσεις συνολικά στην Ήπειρο. Κάναμε επίσης συνάντηση- παρέμβαση με τον κ. Γεωργάκο όπου του ζητήσαμε μείωση των Δημοτικών τελών, και το πλαίσιο αιτημάτων αυτό πήγε στο Δημοτικό Συμβούλιο με πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης και πάρθηκε ομόφωνη απόφαση χωρίς όμως ακόμα να εφαρμοστεί. Άλλοι Δήμοι όπως αυτός του Δήμου Πατρέων το έχει ήδη εφαρμόσει. Κάναμε κινητοποίηση έξω από την Εφορία και συμμετείχαμε και στις απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο Αντεργατικό Νομοσχέδιο του Χατζηδάκη. Το οποίο και προσπάθησε να ανατρέψει κατακτήσεις ενός ολόκληρου αιώνα. Και η Κυριακάτικη Αργία έχει μπει όμως πλέον στο στόχαστρο. Προφανώς δεν μένουμε μόνο στο κομμάτι της διεκδίκησης. Το επόμενο διάστημα θα εντείνουμε τις δράσεις μας και τις παρεμβάσεις μας. Πέρσι το καλοκαίρι είχαμε αναπτύξει δράσεις και σε πολιτιστικό επίπεδο και θέλουμε να τις συνεχίσουμε. Για εμάς κύριο είναι το επόμενο διάστημα να δυναμώσει ο αγωνιστικός πόλος και στο χώρο των αυτοαπασχολουμένων σε μια αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Υπάρχουν δείγματα τέτοια. Γίνεται επομένως μια σοβαρή προσπάθεια σε πανελλαδικό επίπεδο στο κίνημα των αυτοαπασχολούμενων. Χρειάζεται ενεργή συμμετοχή και συμπόρευση και με σωματεία εργαζομένων τα οποία θα έχουν ένα «ταξικό» πρόσημο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *