in

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΕΒΕΖΑΣ (ΒΙ.ΠΕ.Π)

Θέμα

editor_image

Του Χρήστου Τσούτση


Η ΒΙΠΕ Πρέβεζας θεσμοθετήθηκε και οριοθετήθηκε το 1974 σε έκταση μεγαλύτερη από 2.000 στρέμματα. Βρίσκεται βόρεια του πολεοδομικού συγκροτήματος Πρέβεζας, σε μικρή απόσταση από το λιμάνι της Πρέβεζας και το αεροδρόμιο του Ακτίου. Φιλοξενεί πάνω από 70 επιχειρήσεις. Ωστόσο, τα τελευταία τέσσερα (4) χρόνια, η ΒΙ.ΠΕ. Πρέβεζας, έχει προσελκύσει αρκετές επενδύσεις από μονάδες μεταποίησης καθώς και μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (κυρίως φωτοβολταϊκά πάρκα). Ο κύριος λόγος φαίνεται πως είναι η παροχή δυνατότητας ανάπτυξης φωτοβολταϊκών ισχύος μέχρι 1ΜW χωρίς την επιβάρυνση καμίας άδειας, πλην των όρων σύνδεσης.
Αρκετές παρεμβάσεις φορέων και σχεδιασμοί καθώς και μελέτες έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την ολοκλήρωση των έργων υποδομής και κύρια το οδικό δίκτυο εντός της ζώνης , η διευθέτηση των ομβρίων υδάτων καθώς και η Ηλεκτροδότηση και υδροδότηση ενός μεγάλου τμήματος της, χωρίς να υπάρξει μέχρι σήμερα ουσιαστική πρόοδος μιας και βασικός παράγοντας ολοκλήρωσης των έργων που προαναφέραμε είναι η χρηματοδότηση τους. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη για την ΒΙΠΕ Πρέβεζας, ΟΙ λύσεις που εξετάστηκαν αφορούν στα παρακάτω:
 Τη βελτίωση της πολεοδομικής οργάνωσης
 Την εξασφάλιση των ελαχίστων απαιτήσεων στα πολεοδομικά μεγέθη του ρυμοτομικού σχεδίου
 Τον καθορισμό χρήσεων γης σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας.
 Την εξασφάλιση υποδομών διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων καθώς και τον επανασχεδιασμό των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων και ομβρίων
 Η υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης της Βιομηχανικής περιοχής
Συνεπώς, η αναβάθμιση των υποδομών της ΒΙ.ΠΕ.Π. σχετίζεται άμεσα με την αναβάθμιση της συνολικής λειτουργίας της αλλά και των προσφερόμενων υπηρεσιών. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά, τόσο για την ίδια τη ΒΙ.ΠΕ.Π. αλλά και για την τοπική επιχειρηματικότητα.

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν αρκετά πλεονεκτήματα για την εγκατάσταση των επιχειρήσεων σε χώρους υποδοχής που θα μπορούσαν να συμπυκνωθούν παρακάτω
 Πλήρης απαλλαγή από την υποχρέωση άδειας εγκατάστασης και των ανανεώσεων αυτής.
 Ταχύτερη περιβαλλοντική αδειοδότηση, με δεδομένο ότι βρίσκεται σε οριοθετημένο χώρο σύμφωνα με το Γενικό χωροταξικό σχέδιο
 Χαμηλότερο κόστος εγκατάστασης έως και 25,5%
 Χαμηλότερο φόρο ακίνητης περιουσίας
 Απαλλαγή από φόρο μεταβίβασης ή δωρεάς.
 Χαμηλότερο κόστος λειτουργίας.
 Εξοικονόμηση στο κόστος οδοφωτισμού και καθαριότητας κοινοχρήστων χώρων έως 49%.
 Υψηλότερους συντελεστές δόμησης και κάλυψης έως και 1,6 και 0,7 αντίστοιχα.
 Ταχύτερες διαδικασίες σε επιμέρους συμπληρωματικές αδειοδοτήσεις.
 Ταχύτερες διαδικασίες επέκτασης δραστηριοτήτων και εγκαταστάσεων.
 Δίκτυο σύγχρονων και αναπτυγμένων υποδομών (δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων και όμβριων, ύδρευσης, πυρόσβεσης, εγκατάσταση επεξεργασίας αποβλήτων, δίκτυα ηλεκτροδότησης, επικοινωνιών, οδοφωτισμού και οδικό δίκτυο).
 Ξεκάθαροι τίτλοι ιδιοκτησίας και χρήσεις γης.
 Ευκαιρίες ανάπτυξης συνεργασιών και “clustering”.
Η πρόκληση για τη ΒΙΠΕ Πρέβεζας είναι να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες και υποδομές για να γίνει πιο ελκυστική και να προσελκύσει περισσότερες επιχειρήσεις.
Οι δηλώσεις του πρόεδρου των εγκατεστημένων επιχειρήσεων κ. Θωμά Μποντίνα
Η βιομηχανική περιοχή Πρέβεζας , είναι από τις πρώτες θεσμοθετημένες περιοχές της χώρας. Τα χρόνια περνούσαν μαζί και οι δεκαετίες κι ενώ η βιομηχανική Περιοχή Πρέβεζας θα μπορούσε να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής, προσελκύοντας επενδυτές και δημιουργώντας θέσεις εργασίας, απεναντίας δεν στηρίχθηκε για τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει.
Ερχόμαστε στο σήμερα, είναι δυνατόν να μην μπορούν να τοποθετηθούν 5-6 κάδοι απορριμμάτων στη βιομηχανική Περιοχή Πρέβεζας. Είναι δυνατόν εν έτη 2021 η αποκομιδή των απορριμμάτων στη ΒΙΠΕ να μην γίνεται με το σωστό τρόπο. Προσέξτε από την 1η Μαρτίου έχει στείλει απάντηση η ΕΤΒΑ στον Δήμο Πρέβεζας με θέμα: “Διέλευση οχημάτων στη ΒΙ.ΠΕ. Πρέβεζας και αναφέρει:
«Κύριοι Σε συνέχεια της παραπάνω σχετικής επιστολής σας που αφορά στην Είσοδο-Έξοδο των απορριμματοφόρων στη ΒΙ.ΠΕ. Πρέβεζας η οποία εντάσσεται στα διοικητικά όρια του δήμου σας όσον αφορά στη συλλογή και αποκομιδή των απορριμμάτων σας διαβιβάζουμε συνημμένα σχέδιο της προτεινόμενης διαδρομής.
Σε συνέχεια της αγαστής συνεργασίας και της από κοινού προσπάθειας Δήμου και ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.ΑΕ. για την εύρυθμη λειτουργία της ΒΙ.ΠΕ. Πρέβεζας και με στόχο τη διασφάλιση της αποτελεσματικής παροχής των ανταποδοτικών υπηρεσιών του δήμου προς τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις ως και την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω συνεργασία. Βιομηχανική περιοχή Πρέβεζας να αποτελεί πονεμένη ιστορία.
Το Έγγραφο είναι από την 1η Μαρτίου μαζί με το σχέδιο της προτεινόμενης διαδρομής των απορριμματοφόρων στη ΒΙ.ΠΕ. Πρέβεζας καί ενώ έχουμε την 1η του… Ιούνη δεν έχει υλοποιηθεί. Γιατί καθυστερεί ο δήμος στο να κάνει το αυτονόητο;

Δεν γίνεται να θέλουμε κάποια στιγμή, να βρεθεί ο τρόπος να αποτελέσει η ΒΙ.ΠΕ. Πρέβεζας μοχλό ανάπτυξης, να προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδύσεων που αυτόματα θα δημιουργήσουν πολύ σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας και να μη έχουμε λύση το ζήτημα της συλλογής και της αποκομιδής των απορριμμάτων στη ΒΙ.ΠΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *