in ,

1ο θερινό σχολείο (2022) στην Πρέβεζα – Ιστορία και Οικονομία


Οι οικονομικές κρίσεις στην Ιστορία, τα αίτια που τις προκαλούν, οι τρόποι με τους οποίους εκδηλώνονται και τα ίχνη που αφήνουν στην κοινωνία και τον άνθρωπο διαχρονικά είναι ο βασικός άξονας του Summer School που διοργανώνουν στην Πρέβεζα 7-10 Ιουλίου 2022 από κοινού τρία Εργαστήρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Αγοράς Εργασίας, Απασχόλησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης/Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής*Μελέτης Νεότερων και Σύγχρονων Κοινωνιών/Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας* Βαλκανικών και Ανατολικών Μουσικών, Ιστορίας και Πολιτισμών/Τμήμα Μουσικών Σπουδών) και το Εργαστήριο Οικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής/Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ).

Σκοπός του Summer School είναι να φέρει σε επαφή, με διεπιστημονικό και παραγωγικό τρόπο, τους φοιτητές και τους ερευνητές των δύο επιστημών (Οικονομίας-Ιστορίας), να ορίσει τα πλαίσια του επιστημονικού διαλόγου που θα διερευνήσει τα αίτια και τους μακροοικονομικούς δείκτες των κρίσεων, να μελετήσει τα κοινά στοιχεία των χαρακτηριστικών τους, καθώς και το πώς επηρεάζουν τις εκάστοτε θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Η Ιστορία θα συνεισφέρει τα μεθοδολογικά εργαλεία της για την κατανόηση τόσο των Κρίσεων που προηγήθηκαν χρονικά όσο και της παρούσας παγκόσμιας κρίσης αλλά και της εξέλιξης των αγορών εντός του σύγχρονου χρηματοπιστωτικού καπιταλιστικού συστήματος. Η Οικονομία, ως επίκεντρο των μαθημάτων, των εισηγήσεων και των συζητήσεων, αντιμετωπίζεται ως μια επιστήμη βαθιά ανθρωποκεντρική και αναγκαία για την κατανόηση των πολύπλοκων κοινωνικών σχέσεων και των διαχρονικών ιδεολογικών αναζητήσεων.

⬛ Το πρόγραμμα απευθύνεται σε τριάντα (30) προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, καθώς και σε υποψήφιους διδάκτορες σχετικών επιστημονικών κλάδων.

Οι κεντρικές ομιλίες θα γίνουν από τους:
• Τσακαλώτο Ευκλείδη – π. Υπουργό Οικονομικών, Καθηγητή Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, επίτιμο διδάκτωρα του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Οικονομίδη Γέωργιο – Καθηγητή, Πρόεδρο Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Βήλο Γεώργιο – Γενικό Διευθυντή Εμπορικής & Επιχειρηματικής Ανάπτυξης- Fraport Greece

Α ΕΝΟΤΗΤΑ: ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΗΤΕΣ
1. «Εν αρχή ήταν τα δάνεια της Ανεξαρτησίας». Διεθνής Πολιτική, Εγχώρια Οικονομία και Κρίση κατά τη συγκρότηση του Νέου Ελληνικού Κράτους (Α. Μανδυλαρά)
2. Επαγγελματίες, Βιοτέχνες και Έμποροι: ένας κόσμος της οικονομίας σε κρίση: οι οικονομικές κρίσεις του 1929-30 και του 1972-74 (Δ. Μπαχάρας)
3. Τα δάνεια και οι χρεοκοπίες της Ελλάδας (Κ. Καρανάτσης)
4. Η διαμάχη των επανορθώσεων, ο υπερπληθωρισμός, η κρίση χρέους και η ύφεση στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης (A.Μαχαιρά)
5. Κρίσεις πολιτικής στα Βαλκάνια του Μεσοπολέμου: μελέτη της Γιουγκοσλαβίας και της Αλβανίας (Η. Σκουλίδας)
6. Η παγκόσμια οικονομία και οι διεθνείς σχέσεις μετά το πετρελαϊκό σοκ του 1973 (Λ. Φλιτούρης)
7. Ο Πόλεμος ως Ρήξη: Σχεδιάζοντας τον Τουρισμό κατά την πρώιμη μεταπολεμική ανασυγκρότηση (1944-1947) (Α. Βλάχος)

Β ΕΝΟΤΗΤΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
1. Συναλλαγματικές Κρίσεις της Παγκόσμιας Οικονομίας (Ν. Μυλωνίδης)
2. Το παραγωγικό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας μετά την μεταπολίτευση (Κ. Καραμάνης)
3. Η εξέλιξη της μηχανικής μάθησης και της επεξεργασίας φυσικής γλώσσας και η επίδρασή τους στην οικονομία (Χ. Γκόγκος)
4. Η επίδραση των ιστορικών γεγονότων στην οικονομία και στην μετανάστευση. Η διαμόρφωση της τοπικής και εθνικής οικονομίας (Ευ. Κυπριωτέλης)
5. Η εφαρμογή του μάνατζμεντ στην ιστορία του νεότερου Ελληνικού κράτους (Αι. Γαλανού)
6. Οικονομική κρίση και φορολογική συμμόρφωση εταιρειών (Ευ. Κουμανάκος)

Η Οργανωτική Επιτροπή Κώστας Καραμάνης – Kαθηγητής Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής -Π.Ι. Ηλίας Σκουλίδας – Επικ. Καθηγητής Τμήματος Μουσικών Σπουδών -Π.Ι. Λάμπρος Φλιτούρης – Επικ. Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας -Π.Ι. Χρήστος Γκόγκος – Αναπλ. Καθηγητής Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών -Π.Ι. Ευάγγελος Κουμανάκος -Αναπλ. Καθηγητής στη Σχολή Κοινωνικών-Ε.Α.Π.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *