in ,

Το 8ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο Καστελλόριζο, 10-15 Ιουλίου 2022


Τριαντάϕυλλος Αλμπάνης
Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

ΓΙΑ ΟΓΔΟΗ συνεχόμενη χρονιά, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής σας καλωσορίζει στο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μ.Μ.Ε.», το οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Καστελλόριζο, το διάστημα 10-15 Ιουλίου 2022. Με θέμα «Ακριτικοί τόποι, γλώσσα και πολιτισμός», το 8ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο δίνει βήμα στην ακριτική Ελλάδα και τον απόδημο ελληνισμό, καλύπτοντας θεματικές που αϕορούν διαλέκτους και γλωσσικές ταυτότητες που συνδέονται με τον λαϊκό μας Πολιτισμό.

Αποτελεί μεγάλη τιμή το γεγονός ότι η ϕετινή δράση τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και με τη στήριξη του Δήμου Μεγίστης. Το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο συνεχίζει να συμβάλλει καθοριστικά στη μελέτη, την έρευνα, την καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας και την αλληλεπίδραση με τα σύγχρονα μέσα ενημέρωσης και επικοινωνίας. Εκτός από τη θεματική υπεροχή του Θερινού Πανεπιστημίου, δεν μπορεί κανείς να μην εξάρει τη διεθνή ακτινοβολία του, μέσω της συνεχούς ανάπτυξης συνεργασιών με εξέχουσες προσωπικότητες από τον χώρο της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της επικοινωνίας.

Θέλω να συγχαρώ όλους όσοι συμβάλλουν στην οργάνωση του ϕετινού Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου και ιδιαίτερα, την Ιδρύτρια και Ακαδημαϊκή Διευθύντριά του, κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, Αναπλ. Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το πρόγραμμα
Το επίσημο πρόγραμμα ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα https://summerschool.ac.uoi.gr/. Το πρόγραμμα οργανώνεται από το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, Μέσων Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών του Τμήματος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Επικοινωνίας, Καλών Τεχνών, Γλωσσών και Λογοτεχνίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Macquarie University και την υποστήριξη του Ιδρύματος Macquarie Greek Studies Foundation, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, και με τη συμμετοχή του Κύκλου Ακαδημαϊκών της Βοστώνης και των Boston University Philhellenes της Βοστώνης. Τελεί υπό την αιγίδα και τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και υπό την αιγίδα του Δήμου Μεγίστης.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν πανεπιστημιακοί και ερευνητές από 24 Πανεπιστήμια, στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συγκεκριμένα από το Harvard University, Boston University, Rio De Janeiro University, Macquarie University, Merrimack College Μασαχουσέτης, Ocean County College, NJ, Imperial College, Université de Toulouse 2 – Jean Jaurès, Université Paul-Valéry Montpellier, Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου κ.ά. Από την πλευρά των ελληνικών ΑΕΙ, συμμετέχουν ακαδημαϊκοί και ερευνητές από τα Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Αριστοτέλειο, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Αιγαίου, Χαροκόπειο, Πατρών, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κρήτης, Δυτικής Μακεδονίας, Δημοκρίτειο Θράκης, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου. Σημαντική είναι η παρουσία ερευνητών από την Ακαδημία Αθηνών, το Study in Greece, Αdvanced Media Institute, American Bureau of Shipping κ.ά.

Το πρόγραμμα, πέραν των εντατικών καθημερινών σεμιναριακών μαθημάτων, διαλέξεων και εργαστηρίων, περιλαμβάνει κατάθεση στεφάνου ελιάς στον τάφο της Κυράς της Ρω, Δέσποινας Αχλαδιώτη στη βραχονησίδα της Ρω, αφηγήσεις για το Καστελλόριζο από τους γέροντες και τις γερόντισσες του νησιού, συναυλία με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη, αφιέρωμα στα ακριτικά μέσα ενημέρωσης, τιμητικό αφιέρωμα στους Έλληνες πιλότους, συναντήσεις με τους ψαράδες του νησιού, αλλά και γνωριμία με τη γαστρονομική παράδοση, επίσκεψη στα σημεία όπου γυρίστηκε η ιταλική κινηματογραφική ταινίας Mediterraneo η οποία κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 1991, κ.ά.

Οι εργασίες του 8ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου θα μεταδίδονται στην Ελλάδα και στην ομογένεια από τον βραβευμένο διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό NGradio.

Τη διοργάνωση υποστηρίζει από το ξεκίνημά της ως χορηγός επικοινωνίας η ΕΡΤ, ΕΡΤ 2, ΕΡΤ3, ΕΡΤ WORLD, το Πρώτο Πρόγραμμα 105,8 και η Φωνή της Ελλάδας, καθώς και το Κανάλι της Βουλής. Χορηγοί επικοινωνίας είναι επίσης o Όμιλος Real (REAL NEWS, Real.gr, Real Fm 97.8), το CNN GREECE, οι εφημερίδες The Greek Herald/Ελληνικός Κήρυκας στο Σίδνεϊ, η εφημερίδα ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ στη Μελβούρνη και ο ραδιοφωνικός σταθμός 2mm Radio 1665, Sydney, Darwin, Wollongong. Τη δράση υποστηρίζουν και μία σειρά άλλων φορέων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.