• Κύριε Δήμαρχε βρισκόμαστε στη μέση της πρώτης θητείας σας. Ποιος είναι ο απολογισμός σας;
Τον Σεπτέμβριο συμπληρώνουμε δύο χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων μας και οφείλω να ομολογήσω ότι αυτά τα δύο χρόνια ήταν εντελώς διαφορετικά. Κι αυτό λόγω της πανδημίας που άλλαξε τα πάντα σε ολόκληρο τον κόσμο. Από τους πρώτους κιόλας μήνες της θητείας μας κληθήκαμε να αναπροσαρμόσουμε τις προτεραιότητες, να εργαστούμε σε ένα περιβάλλον πρωτόγνωρο, να αντιμετωπίσουμε μία εντελώς διαφορετική κατάσταση στις υπηρεσίες μας με πολλούς υπαλλήλους να βρίσκονται σε τηλεργασία ή σε άδειες ειδικού σκοπού. Ακόμη και σήμερα πορευόμαστε σε αυτό το διαφορετικό περιβάλλον που μας υποχρέωσε να δώσουμε πολύ μεγάλο βάρος στις δράσεις με κοινωνικό αποτύπωμα.
Ωστόσο ο απολογισμός αυτής της διετίας είναι αξιόλογος και σημαντικός τόσο στον κοινωνικό τομέα, όσο και σε επίπεδο έργων, καθώς καταφέραμε να ξεβαλτώσουμε μελέτες και σήμερα να υλοποιούμε μία σειρά σημαντικών παρεμβάσεων, ειδικά μέσω του ΕΣΠΑ, όπως είναι η μετατροπή του Κάστρου σε ένα ανοιχτό Πάρκο Πολιτισμού, η μετατροπή του παλιού Ασύλου Ανιάτων σε ανοιχτό κέντρο για το παιδί, η δημιουργία του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου, η συνέχιση του δικτύου πεζοδρομήσεων στην πόλη, έργα αγροτικής οδοποιίας σε όλες τις δημοτικές κοινότητες, δράσεις προβολής για μεγαλύτερη εξωστρέφεια της πόλης και άλλα.
• Ποιο είναι το πιο εμβληματικό έργο σε αυτή την περίοδο και ποιο το μεγαλύτερο εμπόδιο που συναντήσατε;
Ως ένα από τα σημαντικότερα έργα που σχεδιάζουμε είναι η ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα. Πρόκειται για τον πνεύμονα του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Καταφέραμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα για τα δεδομένα του ελληνικού δημοσίου να έχουμε ολοκληρώσει την προμελέτη και να έχουμε πλέον εγκεκριμένη την διαχειριστική μελέτη. Βρισκόμαστε στο στάδιο ολοκλήρωσης της οριστικής μελέτης και πιστεύουμε ότι θα είναι ένα από τα πρώτα έργα που θα καταφέρουμε να εντάξουμε και να χρηματοδοτήσουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης.
• Οι βασικοί στόχοι σας ποιοι είναι από εδώ και πέρα;
Βασικοί στόχοι παραμένουν η αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών, θέμα για το οποίο απαιτείται διαρκής προσπάθεια, η υλοποίηση μέσα στα χρονικά πλαίσια όλων των έργων που έχουν δημοπρατηθεί, η προετοιμασία για το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και η υλοποίηση των έργων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης.
• Ένας μεγάλος Δήμος όπως αυτός των Ιωαννίνων πως αντιμετωπίζεται από την Κεντρική Διοίκηση;
Όπως είπα και στην αρχή, μέχρι τώρα κινούμαστε σε ένα πλαίσιο πρωτόγνωρο, πέρα από το συνηθισμένο, λόγω των συνθηκών που διαμόρφωσε η πανδημία. Οφείλω να ομολογήσω ότι η αντιμετώπιση του Δήμου από το πολιτικό προσωπικό της κεντρικής διοίκησης είναι άριστη. Αυτό δεν σημαίνει ότι λύνονται τα πάντα αυτόματα. Μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε ένα κράτος με πολλές αγκυλώσεις στον τρόπο λειτουργίας του, με νοοτροπίες που έχουν κυριαρχήσει επί δεκαετίες και δυστυχώς κάτι που μπορεί να γίνει άμεσα απαιτεί πολύ χρόνο.
• Μήπως η Ήπειρος είναι φτωχός συγγενής; Είδαμε τι έγινε με διάφορα έργα στην περιοχή μας. Π.χ. με την Βελλάς. Το Πανεπιστήμιο λένε πολλοί θέλει μεγαλύτερη ενίσχυση. Ανεργία σε υψηλά επίπεδα, κλπ.
Η Ήπειρος είναι μία περιοχή με τεράστιες δυνατότητες και μεγάλες προοπτικές. Η νοοτροπία του φτωχού συγγενή δεν μας βοηθά και δεν λύνει τα προβλήματα. Η Ήπειρος έχει τα δικά της ιδιαίτερα προβλήματα, όπως οι περισσότερες περιφέρειες που είναι μακριά από το κεντρικό κράτος. Η Ήπειρος χρειάζεται να διεκδικεί τεκμηριωμένα και ενωμένα.
• Τι πρέπει να αλλάξει ώστε και οι άλλοι Δήμοι της περιοχή μας να έχουν μεγαλύτερες προοπτικές;
Δεν είμαι εγώ αυτός που θα υποδείξει σε συναδέλφους τι πρέπει να αλλάξουν στον τόπο τους. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι χρειάζεται μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ της αυτοδιοίκησης. Σημειώνω ότι η Ήπειρος είναι μικρός τόπος για ανταγωνισμούς και τοπικισμούς. Πιστεύω ότι όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα και περισσότερα.
• Πολλά λέγονται για την περιφερειακή ανάπτυξη ειδικά μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε τι μπορεί να ελπίζουν τα Γιάννενα και τι μπορεί να κερδίσουν;
Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μία ακόμη μεγάλη και σημαντική χρηματοδοτική ευκαιρία. Από όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη δυνατότητα για ουσιαστικές παρεμβάσεις αναπλάσεων κάτι που είναι απαραίτητο σ’ ένα αστικό κέντρο όπως τα Γιάννενα. Αναμένουμε βέβαια στην πορεία να δούμε αναλυτικά και τις προκηρύξεις που θα υπάρξουν ώστε να ξέρουμε τι μπορούμε να δρομολογήσουμε.
• Πως μπορεί τα Γιάννενα να γίνουν «Silicon Valley» των Βαλκανίων ή είναι ουτοπία;
Τα Γιάννινα έχουν ένα μεγάλο Πανεπιστήμιο. Ξεκινάμε λοιπόν σε αυτή την βάση. Έχουν ένα πανεπιστήμιο αναγνωρίσιμο στην Ευρώπη. Η δημιουργία του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας προέκυψε μετά την εγκατάσταση δύο μεγάλων εταιρειών στην πόλη. Όμως δεν είναι οι μοναδικές. Υπάρχουν τοπικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που σήμερα πρωταγωνιστούν με τα προϊόντα τους στην Ευρώπη. Με λίγα λόγια υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό, υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε οι νέες τεχνολογίες να αποτελέσουν την βαριά βιομηχανία για ολόκληρη την Ήπειρο.
• Πρέπει να υπάρχουν συνέργειες και συνεργασίες με τους Δήμους Πρέβεζας, Άρτας και να διαμορφωθεί κοινό πλαίσιο διεκδίκησης για διάφορα βασικά ζητήματα;
Οφείλουμε να δημιουργήσουμε συνέργειες όλοι οι Δήμοι της Ηπείρου. Με όρους ισότητας και ισοτιμίας μπορούμε και να συνεργαστούμε και να διεκδικήσουμε.
• Το πλούσιο κεφάλαιο «Εβραϊκές κοινότητες» πως μπορεί να αξιοποιηθεί περαιτέρω; Μπορεί να συνεργαστείτε πχ και με τον Δήμο Αρταίων που είχε δυναμική εβραϊκή παροικία και τιμάται ιδιαιτέρως;
Πιστεύω ότι οφείλουμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό το πλούσιο πολυπολιτισμικό παρελθόν της πόλης και σε αυτό το πλαίσιο την ιστορία και την προσφορά της Ρωμανιώτικης Εβραϊκής Κοινότητας της πόλης. Προφανώς η συνεργασία με Δήμους όπως της Άρτας και Πρέβεζας που είχαν ακμάζουσες επίσης Ρωμανιώτικες Εβραϊκές κοινότητες θα βοηθήσει στην ανάδειξη ενός πολιτιστικού πλούτου που παραμένει ακόμα άγνωστος.
• Πολλά ακούστηκαν – τα περισσότερα άδικα- για το συνέδριο που ετοιμάστηκε για τον Αλη Πασά. Μήπως τα Γιάννενα αλλά και η Ήπειρος παραμελήθηκε και στο θέμα των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση;
Για το συνέδριο ήδη έχει υπάρξει απάντηση από τον Δήμο μας και θεωρούμε λήξαν το θέμα. Από κει και πέρα όλος ο εορτασμός των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση είναι προσαρμοσμένος στα δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία. Λείπει η λάμψη; Πιθανόν ναι.. Όμως έχουμε την δυνατότητα να αναδείξουμε τα βαθύτερα μηνύματα, 200 χρόνια μετά. Κι αυτό νομίζω ότι το κάνουμε όλοι οι Δήμοι στην Ήπειρο μέσα από τις εκδηλώσεις που έγιναν ή θα γίνουν ως το τέλος του έτους.
• Είστε έμπειρος Ιατρός και καθηγητής. Θα τελειώσει και πότε η ιστορία με τον κορωνοιό; Μπορεί να αντέξει ένα νέο λοκ νταουν η περιοχή μας;
Αυτό που με βεβαιότητα μπορώ να πω είναι ότι η περιοχή δεν αντέχει άλλο λοκ ντάουν. Κανένας δεν αντέχει. Ούτε η κοινωνία, ούτε η οικονομία. Ήδη το κόστος είναι μεγάλο από το κλείσιμο των προηγούμενων μηνών. Επίσης πρέπει να τονίσω ότι η κοινωνία δεν αντέχει ούτε έναν ακόμη διχασμό. Η επιστημονική κοινότητα και ειδικά όσοι διαχειρίζονται την πανδημία οφείλουν να βοηθήσουν ώστε να μην οδηγηθούμε σε νέο διχασμό.
Πότε θα λήξει η πανδημία; Δεν έχει απαντηθεί ούτε από τους πιο έμπειρους παγκοσμίως. Εκτιμήσεις γίνονται κι αυτό με δεδομένο ότι σήμερα έχουμε ένα μεγάλο όπλο, αυτό του εμβολίου. Προφανώς η λήξη της πανδημίας θα είναι συνάρτηση του επιπέδου εμβολιασμού. Όσο νωρίτερα λοιπόν εμβολιαστούμε, αφενός θωρακιζόμαστε οι ίδιοι, αφετέρου βάζουμε το δικό μας μικρό λιθαράκι για να φτάσουμε στο τέλος, στην έξοδο.
• Κλείνοντας μια προσωπική ερώτηση. Υπήρξαν στιγμές που μετανιώσατε για την εμπλοκή σας με το Δήμο;
Υπήρξαν στιγμές δύσκολες. Όμως όχι μέχρι στιγμής δεν υπήρξε η στιγμή εκείνη που θα με έκανε να μετανιώσω.
• Θα είστε εκ νέου υποψήφιος;
Θα μου επιτρέψετε αυτό να το ανακοινώσω πρώτα στην παράταξή μου και στους συνεργάτες μου. Όλα στον κατάλληλο χρόνο. Ωστόσο, εργαζόμαστε συστηματικά για να συνεχίσουμε το έργο μας όπως δεσμευθήκαμε στους συμπολίτες μας.