Η αισιοδοξία των τελευταίων ημερών για την μείωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού δεν επιτρέπει εφησυχασμό, αφού υπάρχει «έκρηξη» του αριθμού των διασωληνωμένων καθώς και των θανάτων που συνεχίζουν αμείωτα να επιβαρύνουν το τεταμένο κλίμα από την επέλαση του τέταρτου κύματος. Και σαν να μην έφταναν όλα τα προηγούμενα έρχεται και η νέα μετάλλαξη του ιού με την ονομασία «όμικρον» που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους ειδικούς μιας και είναι η πιο μεταδοτική από όλες τις προηγούμενες.
Το μόνο «όπλο» για να σωθούν τα Χριστούγεννα και να φθάσουμε στο νέο έτος με την οικονομική δραστηριότητα σε λειτουργία και τους πολίτες ελεύθερους, είναι ο εμβολιασμός και σε αυτόν εστιάζει η κυβέρνηση, για να ανατρέψει τα επιδημιολογικά δεδομένα και κυρίως, να μειώσει την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας.
Και αυτό διότι στα νοσοκομεία η κατάσταση παραμένει «τραγική» χωρίς να έχει προχωρήσει ικανοποιητικά η ενίσχυση του ΕΣΥ με προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και χωρίς να έχουμε μέχρι στιγμής μεγάλες αυξήσεις σε κλίνες ΜΕΘ ή επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών και νοσοκομείων.
Σε χειρουργικές κινήσεις επιδίδεται το κυβερνητικό επιτελείο, ώστε αφενός να διατηρήσει ανοιχτή την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα και αφετέρου να περιορίσει την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, δεδομένου ότι η όποια αποκλιμάκωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας στη χώρα θα σημειωθεί, σύμφωνα με τις προβολές των επιδημιολογικών μοντέλων, μετά τα μέσα του Δεκέμβρη.
Τόσο η Αξιωματική Αντιπολίτευση όσο και τα υπόλοιπα κόμματα επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι έχει πάρει διαζύγιο με την πραγματικότητα.
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης μέχρι τις γιορτές κινείται ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ δεν έχουν πάψει να βρίσκονται στο «τραπέζι» και νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Οι τοπικές αγορές στην Περιφέρεια μας «στενάζουν» με ορατά τα αποτελέσματα της εξάπλωσης της covid. Κυρίως στις μικρές αγορές των περιοχών της Άρτας, της Φιλιππιάδας, της Πρέβεζας αλλά και της Ηγουμενίτσας τα προβλήματα είναι σωρευμένα και απαιτούν άμεση παρέμβαση της πολιτείας.
Παράλληλα και στα Ιωάννινα οι έμποροι και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης με αγωνία ζητούν μέτρα στήριξης από την πολιτεία έτσι ώστε να μετριαστεί η όποια ζημιά.
Προφανώς μέτρο σύγκρισης δεν μπορεί να υπάρξει με τα δύο προηγούμενα lockdown όπου η οικονομία ήταν κλειστή. Έτσι η όποια σύγκριση σίγουρα πρέπει να θεωρείται πλασματική αφού ουσιαστικά δεν μπορεί να υπάρξει.
Πάντως ο εμβολιασμός στην κοινότητα προχωρά με γοργούς ρυθμούς με το παράδειγμα της Πρέβεζας με τον υψηλό δείκτη εμβολιασμού να οδηγεί ως Φάρος και για τους υπόλοιπους νομούς της Ηπείρου.
Προς το παρόν, η απόφαση να ανοίξει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση στους τρεις μήνες από τη δεύτερη, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών, είναι οι δύο «κινήσεις-ματ», εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη απέναντι στην πανδημία.
Όμως στην πραγματικότητα το μέτρο της «υποχρεωτικότητας» ίσως να μην αποδώσει τα αναμενόμενα. Και αυτό διότι μπορεί ως κατασταλτικό μέτρο να οδηγήσει πολλούς πολίτες στην αντίθετη κατεύθυνση, πολίτες που είτε φοβούνται-είτε λόγω της «εγκληματικής συνομοσιολογίας» που επικρατεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζονται αρνητικά. Ήδη τα πρώτα δείγματα δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά, καθώς δεν κρίνεται αποδοτικό την υγειονομική κρίση να την αντιμετωπίζεις με επιβολή ποινών.
Σήμερα, οι πλήρως εμβολιασμένοι, για τους οποίους έχει παρέλθει το διάστημα 6 μηνών από τη δεύτερη δόση, αποτελούν το 30-35% των νοσηλευομένων στις απλές κλίνες νοσηλείας και το 10% στις ΜΕΘ.
Τα παραπάνω στοιχεία αναδεικνύουν την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης. Όσοι εμβολιάζονται με την πρώτη δόση, προβλέπεται πως θα έχουν αναπτύξει ικανό αριθμό αντισωμάτων εντός της περιόδου των γιορτών, με τα οποία θα προστατευτούν από σοβαρή νόσηση. Σήμερα, νοσηλεύονται στα νοσοκομεία όλης της χώρας περίπου 5.000 ασθενείς, με τους μισούς να βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα.
Οι τοπικές αγορές στην Περιφέρεια μας «στενάζουν» με ορατά τα αποτελέσματα της εξάπλωσης της covid.
Παράλληλα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο πρόσθετων παρεμβάσεων, που θα είναι επικεντρωμένες στους ανεμβολίαστους. Για παράδειγμα ήδη αποφασίστηκε πως στα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα, οι ενήλικες επισκέπτες θα εισέρχονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης (ή με self test τα παιδιά). Πάντως τόσο στα καταστήματα εστίασης όσο και στα εμπορικά καταστήματα τα μέτρα έχουν ενταθεί όπως και οι έλεγχοι με την συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών να είναι τυπικοί, γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό.
Στη βεβαρημένη εικόνα που παρουσιάζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ειδικά σε ό,τι αφορά τους διασωληνωμένους ασθενείς, προστίθεται και η ανησυχία για τη νέα παραλλαγή Όμικρον. Η ανησυχία μεταφέρεται και στο επίπεδο της οικονομίας μιας και η συγκριμένη μετάλλαξη μπορεί να πλήξει έντονα την χώρα μας εντός των γιορτών.
Ο καθηγητής Παθολογίας του ΑΠΘ, Βασίλης Κώτσης, μίλησε για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον κίνδυνο της «Όμικρον», που πιστεύει ότι, όπως και η μετάλλαξη Δέλτα, δεν θα φτάσει στην Ελλάδα απευθείας από την «πηγή» της, αλλά δευτερογενώς, κυρίως μέσω χωρών της Ευρώπης.
Ο κ. Κώτσης, μιλώντας στο euro2day.gr, σημείωσε ότι εν όψει της εορταστικής περιόδου, καθώς μεγάλος αριθμός Ελλήνων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό αναμένεται να βρεθούν στην Ελλάδα για τις γιορτές, υπάρχει κίνδυνος για πιθανή εισαγωγή και διασπορά της παραλλαγής Όμικρον. Ο ίδιος προτείνει την πραγματοποίηση εργαστηριακού τεστ ως προϋπόθεση για κάθε εισερχόμενο στη χώρα – εμβολιασμένο ή μη – με όλες τις πτήσεις εξωτερικού.
Είναι δεδομένο πάντως πως η πανδημία θα γίνει ενδημική, δηλαδή θα μπορούμε να ζούμε με έναν ακόμη ιό μαζί, όταν σπάσουμε το φόβο. Όταν αποφασίσουμε να διεκδικήσουμε για όλους την επιστήμη και τη ζωή.
Μέχρι τότε κύρια προτεραιότητα πρέπει να είναι η προστασία των ανθρώπινων ζωών, η στήριξη του ΕΣΥ και της πραγματικής οικονομίας, με λίγα λόγια να διεκδικήσουμε πολιτικές για τις ανάγκες των πολιτών καθιστώντας τον άνθρωπο στο επίκεντρο τους.