«Θα είμαι εδώ για να καταγράψω την πτώση του Μητσοτακη»
Κώστας Βαξεβάνης
⬛ Δημοσιογράφος, Εκδότης Documento
Ο κύριος Μητσοτάκης τελεί σε παράκρουση και (δικαιολογημένα) σε καθεστώς φόβου. Χρησιμοποιεί τον θεσμό του πρωθυπουργού για να συκοφαντήσει τον δημοσιογράφο που αποκαλύπτει, κρυπτόμενος πίσω από ασυλίες.
Είναι σαφές μετά από όλα αυτά, ότι θα καταθέσω αγωγή εναντίον του.
Πριν από λίγους μήνες, και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η ανάκρισή μου για την αποκάλυψη του σκανδάλου Novartis και αντιμετώπιζα σοβαρότατες κατηγορίες οι οποίες στη συνέχεια φυσικά κατέπεσαν πανηγυρικά, εκείνος με αποκάλεσε μέσα στη Βουλή εγκληματία και συμμορίτη μαζί με άλλους συναδέλφους.
Τώρα, λέει ότι με βάση απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου εμπλέκομαι σε ροή ρωσικών κεφαλαίων (τα προσδιόρισε μάλιστα σε 10) για δημιουργία Μέσου Ενημέρωσης στην Ελλάδα. Έχει φτιάξει ένα συκοφαντικό αφήγημα, σύμφωνα με το οποίο επειδή εργάστηκα στο κανάλι Hellasnet έχω σχέση με ρώσικα κεφάλαια. Στο κανάλι που ο ιδιοκτήτης του είναι ιστορικός φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη, παρουσιάστρια ήταν η σημερινή υπεύθυνη της Ν.Δ. για τα Περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης Ελενα Σώκου και εργαζόταν ο νυν βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Καλλιάνος.
Ήδη οι Times σε άρθρο τους επιβεβαιώνουν ότι στην αμερικανική απόφαση που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός δεν υπάρχει καμία αναφορά στο όνομά μου. Για τον λόγο αυτό θα καταθέσω αγωγή εναντίον του, ώστε να κληθεί να τα αποδείξει όλα αυτά στο δικαστήριο. Αλλιώς, θα καταδικαστεί ως κοινός συκοφάντης που είχαμε την ατυχία να γίνει πρωθυπουργός.
Σε ό,τι αφορά την ουσία της αποκάλυψης του Documento, η πραγματικότητα είναι ότι ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να πείσει ούτε τους πολίτες ούτε τους υπουργούς του ότι δεν παρακολουθεί. Οι αποκαλύψεις πλέον δεν προέρχονται μόνο από εφημερίδες όπως το Documento, αλλά και από το συγκρότημα του κυρίου Μαρινάκη και την “Καθημερινή”.
Έχει πλέον απωλέσει το δήθεν ηγετικό του προφίλ και έχει μετατραπεί σε μια γραφική φιγούρα που απλώς βρίζει και συκοφαντεί όποιον του ασκεί κριτική: Από την ευρωβουλευτή και μέλος της PEGA, Σοφί ιν’τ Βελτ, έως τους New York Times και τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.
Το πρόβλημα είναι ότι στον κατήφορό του τραβάει όλη τη χώρα.
Από την πλευρά μου επαναλαμβάνω κάτι που είχα πει και πριν από αρκετούς μήνες, τότε που ο πρωθυπουργός εμφανιζόταν ακόμη ως «ανίκητος», ενώ προσπαθούσε με κάθε τρόπο να φιμώσει οριστικά τη φωνή της ερευνητικής δημοσιογραφίας που υπηρετεί το Documento: Θα είμαι εδώ για να καταγράψω τη θορυβώδη πτώση του.
«Βάλλεται η Δημοκρατία και η Χώρα διασύρεται διεθνώς»
Όλγα Γεροβασίλη
⬛ Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Γραμματέας Κ.Ο
Όπως είπε και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας: «Τα σκάνδαλα σκάνε σαν χειροβομβίδες με επίκεντρο πρόσωπα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος».
Το ζήτημα των υποκλοπών είναι ζήτημα Δημοκρατίας και Ασφάλειας.
Σε συνέχεια της παράνομης παρακολούθησης του αρχηγού του τρίτου κόμματος αλλά και του Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστου Σπίρτζη, όταν έκανε ερωτήσεις στη Βουλή για την ΕΥΠ, δημοσιογράφων της ερευνητικής δημοσιογραφίας αλλά και όπως αποκαλύφθηκε με το αποκαλυπτικό Δημοσίευμα του Documento ακόμη 33 προσώπων, μεταξύ των οποίων και εμού!, πρώην και εν ενεργεία Υπουργών, πρώην Πρωθυπουργού και πλήθος άλλων προσώπων, το ντόμινο των αποκαλύψεων είναι καταιγιστικό.
Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα υπήρξα και η ίδια στόχος παράνομης παρακολούθησης και ήδη σήμερα προσήλθα ενώπιον του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και υπέβαλα μόλις Μήνυση-Έγκληση κατά παντός υπευθύνου.
Η Μήνυση έχει δύο σκέλη. Το πρώτο αφορά τα αδικήματα παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών μου, μέσω της παράνομης παγίδευσης του κινητού μου και της μετατροπής του σε παράνομο κατασκοπευτικό μηχανισμό, εμού και των γύρω μου, της οικογενείας μου, των συνεργατών μου και εν γένει της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο βρίσκομαι σε στενή συνεργασία. Το δεύτερο σκέλος της Μήνυσης αφορά την ενδεχόμενη παράβαση κρατικών απορρήτων (κατασκοπεία).
Τί απαντά σε όλα αυτά ο Πρωθυπουργός, ως διοικητικός προϊστάμενος της ΕΥΠ (θυμίζω άλλαξε το νόμο για να γίνει ο ίδιος προϊστάμενος της με δικό του νόμο);
Απαντά «δεν ήξερα». Αλλά «παρ’ ότι δεν ήξερα ήταν νόμιμη η παρακολούθηση». Και ήταν «νόμιμη» αλλά ταυτόχρονα «ήταν και λάθος»! «Φως παντού!», εξαγγέλλει μετά η Κυβέρνηση στην Εξεταστική. Βέβαια η Εξεταστική έγινε με πρωτοβουλία της Αντιπολίτευσης. «Φως παντού» αλλά ταυτόχρονα η ΝΔ «κλείνει τα φώτα», επιβάλλοντας να μην κληθούν οι εμπλεκόμενοι ως μάρτυρες και καταχρηστικά επικαλούμενοι το απόρρητο. Τώρα ο Πρωθυπουργός λέει ότι κάποιο αόρατο ιδιωτικό κέντρο χειρίζεται το predator στην Ελλάδα…
Το διακύβευμα όταν παρακολουθούνται πρώην και πόσο μάλλον εν ενεργεία Υπουργοί είναι τεράστιο. Είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Τόσο οι πολίτες όσο και οι πολιτικοί έχουν δικαίωμα στην ασφάλεια. Σ’ αυτή την υπόθεση πρέπει να επέμβει η Δικαιοσύνη καταλυτικά και η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Βάλλεται η Δημοκρατία και η Χώρα διασύρεται διεθνώς.
«Κυβέρνηση η οποία εκθέτει την χώρα διεθνώς και μας γυρνάει πολλές δεκαετίες πίσω ακόμη»
Μιχάλης Κατρίνης
⬛ Επικεφαλής Κοινωβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Μια εθνική υπηρεσία πληροφορίων που μετατρέπεται σε έναν παρακαμπτικό μηχανισμό και μία κυβέρνηση η οποία εκθέτει την χώρα διεθνώς και μας γυρνάει πολλές δεκαετίες πίσω ακόμη». Oλα τα κόμματα ψήφισαν στο να γίνει εξεταστική επιτροπή πλην της Νέας Δημοκρατίας που ψήφισε παρών. Άρα αυτό έδειξε από την αρχή την διάθεση της κυβέρνησης στην πρόθεση ή μη να διαλευκανθεί αυτή η σκοτεινή υπόθεση.
«Οι υποκλοπές είναι κομμάτι μιας δημοκρατικής εκτροπής
που μπορεί να σταματήσει μόνο με τη ρήξη.»
Λίτσα Αλεξάκη & Κώστας Ντάσκας
⬛ Συντονιστές Κ.Ε. ΜέΡΑ25
Σε μια κανονική δημοκρατία η υπόθεση των υποκλοπών θα είχε ρίξει την κυβέρνηση, υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής και της πίεσης από τα ΜΜΕ. Θα είχαν κινηθεί οι ίδιοι οι βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ διότι δε θα ανέχονταν ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του να παρακολουθούν τις συνομιλίες τους . Όμως δε ζούμε σε μια κανονική δημοκρατία αλλά σε μια χρεοδουλοπαροικία. Τα μεγάλα ΜΜΕ ελέγχονται πλήρως από την ολιγαρχία και την κυβέρνηση με τη λίστα Πέτσα, ενώ οι βουλευτές της ΝΔ έχουν κλείσει τα μάτια ήδη σε ένα σωρό θεσμικές παρεκτροπές,πράγμα το οποίο τους δημιουργεί μια αίσθηση συνενοχής που τους παραλύει.
Αν σκεφτούμε τι έχουμε καταπιεί ως λαός τα τελευταία χρόνια, θα καταλάβουμε ότι η υπόθεση των υποκλοπών έρχεται ως φυσική συνέχεια σε μια συνεχόμενη δημοκρατική κατρακύλα. Σκάνδαλα όπως αυτά της Novartis και της Siemens, το σκάνδαλο Λιγνάδη , η δολοφονία Καραϊβάζ που παραμένει ανεξιχνίαστη, τα μνημόνια που κρίθηκαν δήθεν συνταγματικά, το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας όπως της ΔΕΗ, των αεροδρομίων, του χρυσού, η ασυλία των τραπεζιτών που διαχειρίζονται τα δισεκατομμύρια των ανακεφαλαιοποιημένων από εμάς τραπεζών, η ατιμωρησία για τους χιλιάδες νεκρούς εκτός ΜΕΘ με κυβερνητική ευθύνη και η αποστολή όπλων στην Ουκρανία από τον Πρωθυπουργό χωρίς καμία εντολή από τη Βουλή των αντιπροσώπων του λαού.
Όλα τα παραπάνω συνθέτουν τη συνολική δημοκρατική εκτροπή και δίνουν μια αίσθηση ανημποριάς στους πολίτες. Δεν πρέπει όμως αυτό να μας πτοεί. Ο τρόπος για να αναστρέψουμε αυτή την κατάσταση δεν είναι να κρύβουμε το κεφάλι στην άμμο σαν στρουθοκάμηλοι. Ούτε να παρακολουθούμε τις διενέξεις εντός της ολιγαρχίας σαν άβουλα πιόνια, περιμένοντας από εκεί θετικές εξελίξεις. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι μόνος σκοπός της ολιγαρχίας που κινεί την κυβέρνηση είναι η λεηλασία του δημόσιου πλούτου και της εργασίας μας. Οι δημοκρατικοί θεσμοί που προστατεύουν το λαό θα ενεργοποιηθούν, η δικαιοσύνη θα αναγκαστεί να κινηθεί και οι βουλευτές θα αρθούν στο ύψος της περίστασης μόνο αν το επιβάλλει η λαϊκή κινητοποίηση. Η ανάκτηση της δημοκρατικής κυριαρχίας θα έρθει μόνο με τη ρήξη. Το πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 είναι σχεδιασμένο για αυτή την ρήξη που θα φέρει την κοινωνική απελευθέρωση, μέσα από κοινή και δυναμική δράση όλων των πραγματικά προοδευτικών δυνάμεων με προμετωπίδα την νεολαία που βιώνει την εκμετάλλευση και αντιστέκεται στη μαύρο παρόν και μέλλον που της επιφυλάσσει το σύστημα. Αυτή η ρήξη θα σαρώσει την κυριαρχία της ολιγαρχίας, που είναι υπεύθυνη, εκτός των άλλων και για τη δημοκρατική εκτροπή.
«Πόσο θα αντέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης;»
Σπύρος Γκουτζάνης
⬛ Δημοσιογράφος
Η συνέντευξη στον Αντ1 κατέδειξε την δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει ο πρωθυπουργός συνεπεία του σκανδάλου των υποκλοπών: δίχως πειστικές απαντήσεις, πολιτικά και προσωπικά αποσταθεροποιημένος αλλά πάντα με την ίδια πριγκηπική αντίληψη εξουσίας.
Οι απαντήσεις του πρωθυπουργού δεν αντέχουν σε κριτική: παραδέχθηκε την λειτουργία του Predator ενώ ήταν πολιτικός υπεύθυνος της ΕΥΠ, δηλαδή την ανικανότητα να προστατεύσει την χώρα και ενδεχομένως τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών. Επίσης αναγνώρισε ότι τρεις μήνες τώρα η κυβέρνησή του δεν έχει κάνει τίποτε για να αποκαλύψει και να στείλει στην δικαιοσύνη τους διαχειριστές του Predator, δημιουργώντας την βάσιμη ερώτηση: οφείλεται σε ανικανότητα των υπηρεσιών ή συγκάλυψη λόγω συνενοχής, αν όχι του ιδίου των ανθρώπων του; Επιπλέον επισφράγισε τον εμφύλιο με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος από την διεκδίκηση της ηγεσίας μέχρι και πριν από δύο εβδομάδες ήταν ο πιο βασικός υποστηρικτής του. Το ότι τον πολεμούν τα διαπλεκόμενα είναι απλώς αστείο, γι αυτό και σε αυτή την φάση κανείς δεν υπερασπίζεται τον πρωθυπουργό. Ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να διαφύγει με επίθεση στον εκδότη του Documento. Ευτελές το σόφισμα. Από τα μέσα Αυγούστου η Καθημερινή είχε αποκαλύψει ότι πέραν του κ. Ανδρουλάκη παρακολουθούντο και άλλοι 7-8 πολιτικοί. Τα ΝΕΑ από τον τίτλο «Υποκλοπές τέλος» στα τέλη Σεπτεμβρίου μετακινήθηκε στο «Άπλετο φως στις υποκλοπές τώρα» την περασμένη εβδομάδα ενώ από κοινού με το Βήμα προ δεκαπενθημέρου “αποκάλυψαν” το δίκτυο προσώπων που έφερε το Predator στην Ελλάδα και στο κέντρο του οποίου βρισκόταν ο ανεψιός του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης. Ο εκδότης των δύο εφημερίδων φέρεται να άλλαξε γνώμη όταν ενημερώθηκε ότι ήταν και ο ίδιος θύμα παρακολούθησης και επιπλέον ότι με το παράνομο λογισμικό συνδέεται ανταγωνιστής του. Γι αυτό και ζητά το κεφάλι του Γρηγόρη Δημητριάδη επί πίνακι. Μόνο που αν το κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέφτει και ο ίδιος.
Η υπόθεση των υποκλοπών αναθερμάνθηκε σε μία συγκυρία που η κυβέρνηση ταλανίζεται από διάφορες δύσοσμες υποθέσεις όπως του Ανδρέα Πάτση ή του Αχιλλέα Νταβέλη, και σε ένα πλαίσιο γενικευμένης κοινωνικής δυσαρέσκειας λόγω της ακρίβειας.
Μέσα σε αυτό το αρνητικό περιβάλλον το ερώτημα είναι εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αντέξει μέχρι την εξάντληση της τετραετίας ή θα αναγκαστεί υπό το βάρος των εξελίξεων να πάει σε πρόωρες εκλογές. Εάν μάλιστα προκύψει στοιχείο ενοχής του Γρηγόρη Δημητριάδη τότε δεν θα έχει καν επιλογή, θα πέσει με πάταγο. Και το μεν σύστημα Μητσοτάκη δεν σώζεται, το επόμενο ερώτημα είναι εάν θα σωθεί η ΝΔ που μέχρι τώρα την έχει καταστήσει συνυπεύθυνη και ίσως συνένοχη δια της ανοχής και της σιωπής της.
«Ο Πρωθυπουργός έφερε το βαθύ κράτος στην καρδιά του επιτελικού κράτους»
Κωστής Παπαϊωάννου
⬛ Εκπαιδευτικός, Ιδρυτικό μέλος της Πρωτοβουλίας για τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου, «Δημοκρατία ώρα Μηδέν»
Δε μπορούμε στιγμή να συμβιβαστούμε με την λειτουργία ενός μηχανισμού που συγκροτήθηκε κεντρικά στο πρωθυπουργικό γραφείο για να παρακολουθεί δημοσιογράφους και πολιτικούς αντιπάλους με ισχυρές ενδείξεις χρήσης παράνομου λογισμικού. Πρόκειται για πλήγμα στην καρδιά του πολιτεύματος με πολλές παρενέργειες. Η μια είναι ο μηχανισμός συγκάλυψης και η διολίσθηση προς αυταρχικές και αδιαφανείς μεθόδους συσκότισης: διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου απονευρώνονται, αποκλείονται μάρτυρες και στοιχεία, η λογοδοσία αναστέλλεται. Η εθνική ασφάλεια γίνεται δικαιολογία για κάθε αντιδημοκρατική πρακτική. Παράλληλα, η Δικαιοσύνη ερευνά πώς διέρρευσαν οι υποκλοπές και όχι ποιος τις κάνει. Άρα οι υποκλοπές ρηγματώνουν την πολιτική και πολιτειακή μας τάξη, καταρρακώνουν τους θεσμούς.
Την ευθύνη έχει ο πρωθυπουργός, έφερε το βαθύ κράτος στην καρδιά του «επιτελικού κράτους». Σκοτεινοί μηχανισμοί πάντα υπήρχαν. Τώρα έφτασαν στο Μαξίμου. Ως Πρωτοβουλία για τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου είπαμε εξαρχής αυτό που έλεγε παλιότερα ο κ. Μητσοτάκης: δεν νοείται πολιτική ευθύνη χωρίς παραίτηση. Δεν είναι φραστική η ανάληψη πολιτικής ευθύνης, έχει έμπρακτη αποτύπωση συνταγματικά προβλεπόμενη. Και, για να είμαστε σαφείς, πέρα από τις πολιτικές ευθύνες, υπάρχουν πειθαρχικές και, πρωτίστως, ποινικές. Θα πρέπει να διερευνηθούν. Παράλληλα, εγκυμονεί κινδύνους η απόπειρα να οικοδομηθεί μια νέα «εθνικοφροσύνη» με την αναγόρευση κάθε επικριτή της κυβέρνησης σε εχθρό της πατρίδας. Και στρεβλώνει τις αρχές του κοινοβουλευτισμού η καινοφανής θεωρία ότι η άσκηση ελέγχου και πολιτικής πίεσης από τα κόμματα αποτελεί τάχα «εργαλειοποίηση» των υποκλοπών. Θα σταθώ ιδιαίτερα στον αντίκτυπο της υπόθεσης στο εξωτερικό. Τέλος, η διεθνής έκθεση της χώρας είναι βαρύτατη. Το θέμα «Κράτος δικαίου στην Ελλάδα» έχει ανοίξει. Σε σοβαρό μέρος της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης εμπεδώνεται η πεποίθηση ότι η χώρα αλλάζει μας πίστα, στρέφεται προς πρακτικές που προσομοιάζουν σε χώρες του Βίζενγκραντ. Εντός και εκτός συνόρων το θεσμικό κύρος του προσώπου που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου καταρρακώνεται. Δεν μπορούμε να πάμε έτσι ως τις εκλογές. Η θεσμικά ενδεδειγμένη λύση πρέπει να δοθεί από τον πρωθυπουργό ή να οδηγηθεί συντεταγμένα σε αυτήν.
«Δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές με αυτές τις αποκαλύψεις να επισκιάζουν την πολιτική ζωή του τόπου»
Χριστόφορος Κάσδαγλης
⬛ Δημοσιογράφος reporters United, Συγγραφέας
Βρισκομαστε σ΄ενα κρίσιμο σημείο της όλης διαδικασίας, υπάρχει ένα πολλαπλό επίδικο μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις-Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει κάνει σοβαρή προσπάθεια να διαλευκάνει το θέμα και έχει βαρύτατες ευθύνες. Θα έπρεπε να διερευνηθούν οι εταιρείες που διοχέτευαν στην αγορά το υλικό των παράνομων λογιστικών , κανένας ουσιαστικά έλεγχος δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής σε εταιρείες όπως η Intellexa. Μιλάει ο Πρωθυπουργός στην τελευταία συνέντευξη του στο Νίκο Χατζηνικολάου-και θέλω να σταθώ σ΄αυτό- για τα 500 παράνομα λογισμικά και δεν έχει γίνει τίποτα. Τα πράγματα είναι απλά δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές με αυτές τις αποκαλύψεις να επισκιάζουν την πολιτική ζωή του τόπου. Χρειάζεται η ερευνα να συνεχίσει και να δούμε απτά αποτελέσματα.