Με αφορμή το έγκλημα των Τεμπών και την προσπάθεια κουκουλώματος των ευθυνών των πολιτικών, γίνεται καμπάνια και συλλογή υπογραφών, ώστε να δικαστεί το Ελληνικό κράτος στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο για το άρθρο 86 του Συντάγματος.
Άρθρο που στην ουσία του, από το 1844 που εφαρμόστηκε, απαλλάσσει τους πολιτικούς όταν κυβερνούν από τις ευθύνες και τις παρανομίες τους, αφού οι πράξεις τους κρίνονται από συναδέλφους τους βουλευτές και όχι από τους φυσικούς δικαστές, δηλαδή « εν τοίς πράγμασι» απαλλάσσονται χωρίς οι υποθέσεις τους να πάνε σχεδόν ποτέ στο ακροατήριο!
Παίζοντας με τις λέξεις, όσες τροποποιήσεις του άρθρου και να έγιναν στα 180 χρόνια εφαρμογής του, το αποτέλεσμα ήταν πάντα ίδιο! Ατιμωρησία! Το κακό χειροτέρεψε μετά τις δίκες πολιτικών των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης το 1989, όπου στην επόμενη Αναθεώρηση του 2000 οι τότε κυβερνητικοί παράγοντες για να φυλάξουν τα νώτα τους ακόμη περισσότερο, έφτιαξαν μια ακόμη «σοφή» τροποποίηση του άρθρου 86, στην οποία αποφάσισαν ότι, όταν κάποιος δικαστής διαπιστώνει εμπλοκή υπουργών σε παράνομες πράξεις, ανωμοτί, δηλαδή χωρίς να συνεχίσει την έρευνα, αποστέλλει αμέσως τον φάκελο στη Βουλή, με στόχο κατά την άποψή μου, να μην εμπλουτιστεί ο φάκελος με περισσότερα ενοχοποιητικά στοιχεία και δεν «κλείνει» το σκάνδαλο! Αν δε τα εγκλήματα ή οι παράνομες πράξεις των υπουργών δεν εντοπιστούν εντός δύο κοινοβουλευτικών περιόδων, τα εγκλήματα παραγράφονται!
Έτσι είτε με εξεταστικές, είτε με προκαταρκτικές επιτροπές που ορίζει ο νόμος, τα πορίσματα παραμένουν πολιτικά και οι υποθέσεις συνήθως πάνε στα ράφια της Βουλής, ενώ πολύ σπάνια επιστρέφουν στην δικαιοσύνη.
Άλλωστε πως να επιστραφούν στην δικαιοσύνη, αφού οι βουλευτές αυτών των επιτροπών, ούτε δικαστική εμπειρία έχουν αλλά κυρίως βρίσκονται εκεί εντεταλμένοι των κομμάτων τους και όχι της αλήθειας και της δικαιοσύνης. Η εικόνα των Επιτροπών είναι ίδια με το χαμηλό επίπεδο και τους «καβγάδες» του Κοινοβουλίου όπου κανείς δεν στέκεται έστω και τυπικά στο ύψος των περιστάσεων του Νόμου!
Ενώ είναι εκ του νόμου ανακριτές με ισοδύναμη δικαστική εξουσία, αυτοί «σκοτώνονται» μεταξύ τους σαν κοινοί εχθροί με προσβολές και ύβρεις, βγάζοντας μια εικόνα στον δημόσιο χώρο, που μόνο σε αρένα προσομοιάζει, παρά σε ανακριτική αρχή! Κοινοβουλευτικό δικαστήριο του παραλόγου, της παράνοιας και της θλίψης για την δημοκρατία μας!
Τα σκυλιά δεμένα λοιπόν με το άρθρο 86 και όποιος έκλεψε, έκλεψε, όποιος παρανόμησε, παρανόμησε, οι αιρετοί εκπρόσωποιτου λαού γενικά δεν τιμωρούνται!
Η μόνη περίπτωση να οδηγηθούν υποθέσεις παράνομων πράξεων υπουργών στο ακροατήριο, είναι όταν αυτοί ανήκουν πλέον στην Αντιπολίτευση και η παρούσα κυβέρνηση επιθυμεί την δίωξή τους. Η Αντιπολίτευση πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις μιλά για σκευωρία και απειλεί με …εκδίκηση!
Έτσι όλες οι δίκες του άρθρου 86 που έγιναν μέχρι σήμερα, έχουν κυρίως πολιτικά χαρακτηριστικά και όποιος και να δικαστεί θεωρείται για την παράταξη του πολιτικά αθώος έως και ήρωας και όλοι …δικαιώνονται!
Κανείς δεν μετανιώνει και δεν αποδέχεται τις ευθύνες τους, η αλαζονεία δε του συστήματος εξουσίας με την ατιμωρησία έχει φτάσει στα Ουράνια!
Παρότι όλοι αποδέχονται θεωρητικά τις αδυναμίες και τα προβλήματα του άρθρου 86, ουδεμία κυβέρνηση έχει τολμήσει να ζητήσει την κατάργηση του, παρά μόνο βελτιώσεις, που δεν αλλάζουν όμως την ουσία του προβλήματος. Μάλλον έχουν βολευτεί όλοι!
Τι πιο απλό ένας δικαστής όταν δέχεται μια καταγγελία με στοιχεία για κάποιον Υπουργό ή και Πρωθυπουργό, να ελέγχει την υπόθεση και όταν διαπιστώνει ενδείξεις ενοχής, ενημερώνει την Βουλή, προχωρεί στον έλεγχο της υπόθεσης και αναλόγως στέλνει την υπόθεση στο ακροατήριο, όπως συμβαίνει σε κάθε πολίτη, μη πολιτικό. Όπως συμβαίνει και στην αναπτυγμένη Ευρώπη και Αμερική όπου ακόμη και αρχηγοί κρατών δικάζονται και τιμωρούνται από τον φυσικό δικαστή, με
ελάχιστη ή καθόλου ανάμειξη των κοινοβουλίων ( Γαλλία- υπόθεση Σαρκοζί, Αμερική- υπόθεση Τραμπ, Αυστρία- Καγκελάριος Κουρτς κλπ)
Παρά τις υποσχέσεις ακύρωσης του άρθρου 86 στην τελευταία Αναθεωρητική Βουλή το 2019 από την τότε κυβέρνηση, δυστυχώς πάλι δεν επετεύχθη η κατάργησή του.
Στην πιο τραγική υπόθεση εφαρμογής του άρθρου 86, που αφορά διεθνές σκάνδαλο τιμολόγησης των φαρμάκων με εμπλεκόμενη και τη χώρα μας, μετά από έλεγχο της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος και την αποστολή στην Βουλή του φακέλου για πιθανή διαφθορά 9 πρώην Υπουργών και 2 Πρωθυπουργών, η συγκεκριμένη κυβερνητική πλειοψηφία παρέπεμψε τους υπουργούς
(της αντιπολίτευσης φυσικά) στην δικαιοσύνη μέσω της προανακριτικής επιτροπής του άρθρου 86! Η Αντιπολίτευση σοκαρίστηκε και αντέδρασε δυναμικά! Αρνούνταν την εφαρμογή του άρθρου 86 για τους ελεγχόμενους πολιτικούς οι οποίοι απειλούσαν με εκδίκηση και τιμωρία! Ουδείς στο ακροατήριο!
Όχι ακριβώς ουδείς! Εδιώχθη τελικά η Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, για σύσταση συμμορίας από την επόμενη κυβέρνηση, αντίπαλο της προηγούμενης, επειδή τόλμησε να εφαρμόσει για την παραπάνω υπόθεση, επακριβώς το άρθρο 86 του Συντάγματος. Δυστυχώς στο τσουβάλι της φαυλότητας του άρθρου, είχε μπλέξει και η
δικαιοσύνη!
Σήμερα διερευνάται το έγκλημα των Τεμπών, όπου σκοτώθηκαν 57 άνθρωποι εξ αιτίας της διαφθοράς όλου του συστήματος εξουσίας υπουργών και διοικήσεων και της λεηλασίας για δεκαετίες δισεκατομμυρίων ευρώ που προορίζονταν για τον εκσυγχρονισμό και την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας. Βλέπουμε και εδώ στήσιμο άλλης μιας εξεταστικής επιτροπής απο την Βουλή με τις γνωστές πλειοψηφίες των βουλευτών-δικαστών, όπου ο λαός δεν περιμένει τίποτα, παρά τα διάφορα πορίσματα χωρίς αντίκρισμα του κάθε κόμματος και το κουκούλωμα και αυτής της εγκληματικής υπόθεσης, που οδήγησε άδικα στο θάνατο 57 ανθρώπους, κυρίως νέους φοιτητές. Ένας απαράδεκτος πρόεδρος με την «πλειοψηφία» του, τσακίζει τους «εχθρούς δικαστές», καλεί όποιους θέλει στην επιτροπή και απορρίπτει σημαντικούς μάρτυρες της τραγωδίας! Λογικά απ την στάση τους και μακάρι να διαψευστούμε, αναμένεται να βγει άλλο ένα πόρισμα-τακτοποίηση, για να κλείσει και αυτή η υπόθεση ως προς το σκέλος των πολιτικών!
Μια ηρωίδα μάνα και πρόεδρος των «συγγενών θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών», που έχασε την εικοσάχρονη κόρη της σε αυτό το τραγικό δυστύχημα, πρωτοστατεί στην καμπάνια για την συλλογή υπογραφών, ώστε να δικαστεί η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τον κατάπτυστο νόμο περί «Ευθύνης Υπουργών» και ζητάει να μαζευτούν τουλάχιστον 500.000 υπογραφές για να ισχυροποιηθεί η προσφυγή. Στόχος της είναι να μην γλυτώσει κανείς πολιτικός ή υπάλληλος από το έγκλημα στο παιδί της και στους άλλους 56 νεκρούς και να πάνε όλοι οι υπεύθυνοι στον τακτικό δικαστή. Έχει διαπιστώσει, ότι αν δεν γκρεμιστεί ο «Περί ευθύνης υπουργών» δεν πρόκειται ποτέ να βρει το δίκιο της και να ησυχάσει η ψυχή της για την δολοφονία της κορούλας της. Απαιτεί δικαιοσύνη. Όμως μαζί με την δικαιοσύνη, η προσπάθεια αυτή για την κατάργηση του άρθρου 86, μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική προσφορά στον εκδημοκρατισμό της χώρας και στην άρση της κακοδαιμονίας μας, που διατρέχει όλο το πολιτικό σύστημα από γενέσεως του Ελληνικού κράτους!
Στηρίζουμε και υπογράφουμε το ψήφισμα για παραπομπή στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο της Ελλάδας για το άρθρο 86 του Συντάγματος, αφού το Ελληνικό Κοινοβούλιο αρνείται να το πράξει! Βάζουμε ίσως την πιο σπουδαία υπογραφή, παρέμβαση στην πολιτική ζωή του τόπου, σε μια προσπάθεια δικαιοσύνης, ανάτασης και σωτηρίας της φθίνουσας πορείας της χώρας μας! Ας υπογράψουμε
όλοι το ψήφισμα, συμμετέχουμε δεν συμμετέχουμε στις εκλογές.