in

ΚΑΣΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Οδοιπορικό στα κάστρα και στα στρατόπεδα της Πρέβεζας μέσα από τα έγγραφα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πρέβεζα» από το 2004 έως το 2021


Απευθυνθήκαμε στον Πολιτιστικό Σύλλογο ‘Πρέβεζα’ και ζητήσαμε τη θέση του για τα κάστρα και τα στρατόπεδα της πόλης. Ένα μείζον διαχρονικό θέμα το οποίο ο Πολιτιστικός Σύλλογος έχει φέρει στην επικαιρότητα πολλές φορές από τότε που ο στρατός αποχώρησε από αυτά.

Ο Σύλλογος έθεσε στη διάθεση μας τα πιο σημαντικά από τα έγγραφα του, που από το 2004 μέχρι σήμερα, έχει στείλει σε τοπικές Αρχές, Υπουργεία, Πρωθυπουργικές υπηρεσίες και ΜΜΕ και τα οποία συνθέτουν ένα μικρό οδοιπορικό για τα κάστρα και τα στρατόπεδα. Συγχρόνως επαναφέρουν στη μνήμη τις θέσεις και τις δράσεις του για τα πιο σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της πόλης, γεμάτα με ιστορία και απαράμιλλη ομορφιά.

Η εφημερίδα μας παρουσιάζει σήμερα αυτό το οδοιπορικό.

Εισαγωγικά ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου μας είπε:
‘ …Κάστρα και στρατόπεδα, ένα τεράστιο αδιέξοδο αφήγημα κρατικό, πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, δημοτικό κ.λ.π., που ταλανίζει την τοπική κοινωνία χρόνια τώρα, βρίσκεται ξαφνικά στην επικαιρότητα για να ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια περιφρούρησης, διεκδίκησης, πάλης.

Για τον Π.Σ. ‘ Πρέβεζα’ όλες αυτές οι περιστασιακές και ίσως αναγκαίες κινητοποιήσεις τα τελευταία χρόνια δεν αποδίδουν ουσιαστικά αποτελέσματα για ένα βασικό λόγο: Ποτέ μέχρι σήμερα συλλογικά και συντεταγμένα θεσμοί και πολίτες δεν καταλήξαμε σε ένα οργανωμένο σχέδιο διεκδίκησης με σαφέστατο πλαίσιο αξιοποίησης κάθε χώρου και ολοκληρωμένες μελέτες για την υλοποίηση των καταληκτικών προτάσεων προς όφελος – οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό – της πόλης, των κατοίκων της αλλά και της χώρας. Διαφοροποιείται από την παραπάνω θέση μας το κάστρο του Παντοκράτορα μόνο κατά την περίοδο της Δημαρχίας του Ν. Γιαννούλη που παραχωρήθηκε στο Δήμο (1984) και συντάχθηκε μελέτη αξιοποίησης του από το Α.Π.Θ. Οι επόμενες όμως Δημοτικές Αρχές “συμπονετικά” το αγνάντευαν παρέα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και την εκάστοτε ηγεσία του ΥΠΠΟ “να αργοπεθαίνει”. Επίσης το πρώην στρατόπεδο Πυροβολικού, σημερινό Πάρκο Νεάπολης, που στη δεκαετία του ’80 ενσωματώθηκε στον αστικό ιστό και τα τελευταία χρόνια υλοποιήθηκε μια μελέτη αξιοποίησης του (όπως πάντα με πληθωρισμό τσιμέντου) στη συνέχεια η εικόνα του από την σχεδόν ανύπαρκτη συντήρηση και προστασία μόνο θλίψη προκαλεί.

Και τελευταία το κάστρο του Αγίου Ανδρέα , που από το 2016 έχει παραχωρηθεί στην Π.Ε. Πρέβεζας για Διοικητήριο με άγνωστα στοιχεία ακόμη τη μελέτη και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του. Γνωστά όμως τα τελευταία επεισόδια ασέβειας προς την ιερότητα και την ιστορία του. Πριν την παραχώρηση του όμως και με την ανοχή όλων των υπευθύνων, είχε κατρακυλήσει στο έσχατο επίπεδο εξευτελισμού του.

Δεν είναι όμως ότι δεν τα διεκδικούμε μονιασμένοι, οργανωμένοι, αποφασισμένοι , είναι σημαντικότατο ότι δεν τα υπερασπιστήκαμε και δεν τα προστατεύσαμε ως τοπική κοινωνία, εκτός μικρών εξαιρέσεων από τη φθορά, την ατίμωση, τις λεηλασίες αλλά και την εγκληματική ανοχή έως αδιαφορία των θεσμών και των υπηρεσιών προς αυτά.’

Παραθέτουμε στη συνέχεια τα σχετικά έγγραφα μας με την ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
    Το περιεχόμενο των εγγράφων, μετά από τόσα χρόνια παραμένει επίκαιρο. Κάποιες από τις θέσεις και προτάσεις του Συλλόγου απαιτούν επικαιροποίηση στη σημερινή πραγματικότητα.
 Κάθε έγγραφο συνοδεύεται και με ένα μικρό εισαγωγικό σημείωμα και κάποιες πρόσθετες πληροφορίες.

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Τους πρώτους μήνες του 2004 είχε αρχίσει έντονη συζήτηση για την ανάγκη δημιουργίας Διοικητηρίου που θα στέγαζε όλες τις υπηρεσίας της τότε Νομαρχίας. Εκλεγμένος Νομάρχης ήταν την περίοδο αυτή ο κ. Ιωάννου Βασίλης. Εκλεγμένος Δήμαρχος την ίδια περίοδο ήταν ο κ. Μιλτιάδης Κλάπας. Ο πολιτιστικός Σύλλογος εκτός της επιστολής του προς το Νομάρχη και το Νομαρχιακό Συμβούλιο παρευρέθη με το Δ. Σ. και στις δύο συνεδριάσεις (του Νομαρχιακού και του Δημοτικού Συμβουλίου) και εξέθεσε τις απόψεις του.

Τους πρώτους Μήνες του 2004 είχε αρχίσει έντονη συζήτηση για την ανάγκη δημιουργίας Διοικητηρίου που θα στέγαζε όλες τις υπηρεσίες της τότε Νομαρχίας. Εκλεγμένος Νομάρχης τότε ήταν την περίοδο αυτή ο κ. Ιωάννου Βασίλης. Εκλεγμένος Δήμαρχος την ίδια περίοδο ο κ, Κλάππας Μιλτιάδης. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος εκτός της επιστολής του προς το Νομάρχη και το Νομαρχιακό Συμβούλιο παρευρέθη με το Δ.Σ του και στις δυο συνεδριάσεις και εξέθεσε τις απόψεις του.

 

Κάστρο Αγίου Ανδρέα -Φωτογραφία:Πολιτιστικός Σύλλογος “Πρέβεζα”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *