in

Το Θέμα: Ανεμογεννήτριες

Μια αιωρούμενη απειλή πάνω από την Ήπειρο

editor_image

Του Χρήστου Τσούτση


H Ήπειρος η περιφέρεια με το σπάνιο ανάγλυφο, την πλούσια χλωρίδα και πανίδα και τις προστατευμένες περιοχές NATURA, που εστιάζει χρόνια στην πρωτογενή παραγωγή, τη μεταποίηση και τον τουρισμό, έχει μπει στο στόχαστρο τον τελευταίο χρόνο διαφόρων εταιρειών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι συγκεκριμένες εταιρίες φέρνουν στο επίκεντρο το ενδιαφέρον τους για «projects» αιολικών πάρκων στους ορεινούς όγκους της Ηπείρου, χωρίς κανέναν ενδοιασμό και σεβασμό στο ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον της.

Ήδη από τον Ιούνιο του 2020 σύσσωμο το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου τάχθηκε κατά της εγκατάστασης βιομηχανικών Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ενέργειας μεγάλης ισχύος σε περιοχές φυσικού κάλλους εφ όσον δεν έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ. Παράλληλα έχει προταθεί να γίνουν αδειοδοτήσεις ΑΣΠΗΕ κατά προτεραιότητα σε περιοχές της Περιφέρειας, με εγγύτητα στο οδικό δίκτυο, οι οποίες δεν θα περιλαμβάνουν τοπία υψηλής αισθητικής, πολιτιστικής, ιστορικής, οικολογικής ή άλλης αξίας και δεν θα απειλούν την τοπική οικονομία.

Μάλιστα με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη σε κοινή πρόταση της Αντιπολίτευσης , είχε αποσταλεί επιστολή προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος τον περασμένο μήνα, με ειδική αναφορά ώστε να θεσπιστεί ανώτατο όριο έως τα 1.200 μέτρα για την κατασκευή αιολικών πάρκων

Πολλοί Δήμοι της Ηπείρου ανάμεσα τους και οι Δήμοι Μετσόβου, Ζαγορίου και Δωδώνης μέσα από την διαδικασία ψηφισμάτων και ανακοινώσεων έχουν ταχθεί κατά των προτεινόμενων επενδύσεων. Παράλληλα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, σε αποφασή της αναφέρει, μεταξύ των άλλων, για «Πάγωμα όλων των αδειών από τη ΡΑΕ…»

Το τελευταίο παράδειγμα εναντίωσης ήρθε από τον Δήμο Ζηρού όπου στην συνεδρίαση της Τετάρτης 3ης Μαρτίου, το σώμα του Δημοτικού οργάνου έλαβε ομόφωνη απόφαση κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε περιοχές του Δήμου και πιο συγκεκριμένα στα όρη της «Λάκας». Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Καλαντζής άσκησε κριτική στις διαδικασίες χορήγησης βεβαιώσεων παραγωγού, από τη Ρυθμική Αρχή Ενέργειας, υπογραμμίζοντας την αντίθεσή του στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα Θεσπρωτικά όρη.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο, ότι η άναρχη εγκατάσταση ανεμογεννητριών
δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο οικοσύστημα αλλοιώνοντας το
μικροκλίμα της περιοχής με αποτέλεσμα
την υποβάθμιση του περιβάλλοντος

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Δεν μπορούμε να είμαστε θετικοί στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά μας. Πέρα από το ότι διαφωνούμε με τις διαδικασίες έκδοσης των δύο βεβαιώσεων όπου δεν ρωτήθηκε η γνώμη του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας, θεωρούμε ότι θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις για την περιοχή. Θα μειωθούν οι βοσκήσιμες εκτάσεις και κατ’ επέκταση η κτηνοτροφία του τόπου μας, θα διαταραχθούν η μελισσοκομία, η βιοποικιλότητα, η χλωρίδα και πανίδα.»
Η παραπάνω τοποθέτηση του Δημάρχου Ζηρού έρχεται να προστεθεί σ’ ένα ευρύ κατάλογο δηλώσεων προβληματισμού και ερωτημάτων που ακούγονται στην Ήπειρο το τελευταίο διάστημα ολοένα και πιο έντονα, τόσο από πολίτες αλλά όσο και από ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης σχετικά με την διαδικασία αδειοδότησης αιολικών πάρκων εκ μέρους της Ρυθμιστικής Αρχή Ενέργειας.

Η συζήτηση για τις ΑΠΕ δεν είναι καινούρια πάντως στο δημόσιο διάλογο στην χώρα μας, Να αναφέρουμε ότι στις αρχές του 2019 ξεκίνησε ο διαγωνισμός για την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, προκειμένου οι επενδύσεις σχετικά με τη δημιουργία ΑΠΕ να προχωρούν με οργανωμένο τρόπο και κυρίως με σεβασμό στο περιβάλλον και στις κατά τόπους ιδιομορφίες και ιδιαιτερότητες, ώστε να μην επηρεάζουν το φυσικό κάλλος και να μην προκαλούν προβλήματα στους κατοίκους των περιοχών. Δυστυχώς, στο ΥΠΕ καθυστέρησαν χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα η μελέτη πλέον να μην μπορεί να ολοκληρωθεί πριν το 2022.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο, ότι η άναρχη εγκατάσταση ανεμογεννητριών δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο οικοσύστημα αλλοιώνοντας το μικροκλίμα της περιοχής με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και τέλος, σοβαρή ζημιά, από μια τέτοια εξέλιξη, θα υποστεί και η σημαντική δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα στον ορεινό όγκο και αφορά τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *