in ,

«Απάτητα Βουνά»: Ποια είναι και τι θα ισχύσει για αυτά

«Στις περιοχές αυτές δεν θα μπορεί πλέον να κατατμηθεί γη, δεν θα μπορούν να ανοιχτούν νέοι δρόμοι, δεν θα μπορούν να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες. Θα μπορούν να συντηρηθούν ιστορικά μονοπάτια, θα αναβαθμιστεί η σήμανσή τους, θα προσφέρονται ακόμα περισσότερο για εκδρομή, πεζοπορία, αθλητισμό και δράσεις οικοτουρισμού»


Με στόχο την προστασία τους από την ανθρώπινη παρέμβαση και κάθε είδους τεχνική επέμβαση στα έξι «Απάτητα Βουνά», θεσμοθετήθηκε η πρωτοβουλία που παρουσιάστηκε προ ημερών σε σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Θέτουμε σε ένα καθεστώς πολύ αυξημένης περιβαλλοντικής θωράκισης έξι παρθένα βουνά: Τα Λευκά Όρη, τον Ταΰγετο, το Σάος στη Σαμοθράκη, την Τύμφη και τον Σμόλικα στην Πίνδο και το όρος Χατζή στη Θεσσαλία. Και εκεί θα απαγορεύεται ουσιαστικά κάθε παρέμβαση η οποία θα αλλοιώνει τον χαρακτήρα των βουνών αυτών» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση της πρωτοβουλίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Απάτητα Βουνά», που θεσμοθετήθηκε με υπουργική Απόφαση που επεξεργάστηκε ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ και αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Αμυράς. «Θα βοηθήσουμε με αυτό τον τρόπο τη χλωρίδα και την πανίδα να αναπτυχθούν, αλλά πιστεύω ότι θα προσανατολίσουμε και τις ανθρώπινες δραστηριότητες σε νέους τρόπους γνωριμίας με το βουνό», συνέχισε.

Με τη νέα ρύθμιση για τα “απάτητα βουνά”, μπαίνει φρένο στην ανάπτυξη ανθρώπινων δραστηριοτήτων, όπως η διάνοιξη δρόμων, η κάθε είδους τεχνική επέμβαση μεταβολή ή αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος σε συγκεκριμένες περιοχές σε έξι βουνά της χώρας. Στόχος της ρύθμισης είναι να προστατευτεί το φυσικό περιβάλλον και η βιοποικιλότητα σε περιοχές, οι οποίες παραμένουν ανέγγιχτες στο πέρασμα του χρόνου. Συγκεκριμένα στα “απάτητα βουνά” θα ενταχθούν εκτάσεις στα Λευκά Όρη, το Σάο, το Σμόλικα, την Τύμφη, τον Ταϋγετο και το όρος Χατζή.

Με τη ρύθμιση απαγορεύονται στις εν λόγω περιοχές όλες οι δραστηριότητες μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΥΠΕΝ, από τη ρύθμιση επηρεάζονται έργα μερικών εκατοντάδων MW.

Πηγές της αγοράς, αναφέρουν ότι από τη ρύθμιση επηρεάζονται έργα σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης, με απλές άδειες παραγωγής, δηλαδή έργα αρκετά ανώριμα. Εκτιμάται για παράδειγμα ότι επηρεάζεται ένα πρότζεκτ με άδεια παραγωγής στη Σαμοθράκη (όρος Σάος) ισχύος 200MW, καθώς επίσης και μέρος ενός ακόμη έργου στην Κρήτη (Λευκά Όρη) ισχύος 30 – 40 MW.

Ποιες περιοχές θα ενταχθούν στα Απάτητα Βουνά
⬛ Λευκά Όρη – Έκταση: 382,06 τ.χλμ. | Υψόμετρο: 0-2.453 μ.
⬛ Σάος – Έκταση: 97,30 τ.χλμ. | Υψόμετρο: 0-1.611 μ.
⬛ Σμόλικας – Έκταση: 102,89 τ.χλμ. | Υψόμετρο: 782-2.637 μ.
⬛ Τύμφη – Έκταση: 202,75 τ.χλμ. | Υψόμετρο: 460-2.497 μ.
⬛ Ταΰγετος – Έκταση: 143,23 τ.χλμ. | Υψόμετρο: 432-2.407 μ.
⬛ Χατζή – Έκταση: 45,61 τ.χλμ. | Υψόμετρο: 598-2.038 μ.

 

 

ΑΙΧΜΗ του Άρη Ραβανού

Με τα άλλα βουνά τι γίνεται

Μπορεί η συγκεκριμένη απόφαση να δημιουργεί, κατ’ αρχήν, αντίκτυπο θετικό, κάτι στο οποίο, βέβαια, προφανώς και αποσκοπούν αυτοί που την έλαβαν και την ανακοίνωσαν, δεδομένων και των σε πανελλαδική κλίμακα έντονων αντιδράσεων από φορείς και πολίτες, κατά των αθρόων επεμβάσεων προς εγκατάσταση ανεμογεννητριών και άλλων μορφών ΑΠΕ σε βουνά, κάμπους και ποτάμια της χώρας μας. Ωστόσο, είναι αδύνατο η ίδια απόφαση να μην προκαλεί προβληματισμό, αν αναλογιστούμε ότι στη χώρα μας υπάρχουν περισσότερα από 250 βουνά με υψόμετρο πάνω από 1.300μ. ή 192 βουνά με υψόμετρο ανώτερο των 1.500μ. ή 860 περιοχές με άνω των 500μ. υψόμετρο ή ότι η χώρα διαθέτει ορεινές περιοχές, που καταλαμβάνουν μεγαλύτερη από τη μισή της έκταση.

Βουνά και ορεινές περιοχές που, όπως κι αυτά που επιλέχθηκαν για ένταξη σε καθεστώς «πολύ αυξημένης περιβαλλοντικής θωράκισης», συνεισφέρουν στη διατήρηση της φυσικής βιοποικιλότητας, βοηθούν στη μετανάστευση διάφορων ειδών πανίδας, δεσμεύουν άνθρακα και μειώνουν τις επιπτώσεις των αερίων του θερμοκηπίου, συμβάλουν στη διατήρηση και την ακεραιότητα του οικοσυστήματος, προσφέρουν αναψυχή, καθαρό νερό, έλεγχο διάβρωσης, ποιότητα αέρα, επικονίαση καλλιεργειών και τόσα άλλα.

Παρά, λοιπόν, και τις τόσες άλλες ορεινές περιοχές με «απάτητα βουνά» ο πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός του επέλεξαν να εντάξουν σε καθεστώς «πολύ αυξημένης περιβαλλοντικής θωράκισης» μόνο έξι, δηλώνοντας απροκάλυπτα, μάλιστα, ότι η εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, μικρά υδροηλεκτρικά) σε βουνά, κάμπους ρέματα και ποτάμια, θα συνεχιστεί ακάθεκτη, με τον άναρχο τρόπο που μέχρι και σήμερα υλοποιείται.

Είναι παράδοξο όμως, ενώ η ίδια η κυβέρνηση αναγνωρίζει τη σημαντικότητα και τη χρησιμότητα του ορεινού της όγκου, να εξαγγέλλει την προστασία ενός ελάχιστου τμήματος αυτού, συνεχίζοντας ακάθεκτη την καταστροφή των υπόλοιπων ελληνικών βουνών, με την άναρχη εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Με πολλές πολιτικές που ακολουθούνται είναι σαφές ότι δεν προστατεύεται αλλά υπονομεύεται το περιβάλλον. Και τούτο καταδεικνύουν όλα τα ανωτέρω αλλά και οι πρόσφατες αποφάσεις της για κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, με απώτερο στόχο αυτές να αξιοποιηθούν στην πολιτική του κέρδους μεγάλων συμφερόντων.

Καιρός είναι να αλλάξει πορεία στο συγκεκριμένο θέμα η κυβέρνηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *