in

Αποκάλυψη – Ξενία και Πολιτιστικό Κέντρο: Το έργο που «βάλτωσε» και το 0%

editor_image

Γράφει ο Άρης Ραβανός


 

Σύγχρονο…«Γεφύρι της Άρτας» τείνει να γίνει η αξιοποίηση του παλαιού Ξενοδοχείου ΞΕΝΙΑ εντός του μεσαιωνικού κάστρου στην πόλη της Άρτας και ως εκ τούτου το έργο για την δημιουργία του πολυσυζητημένου πολιτιστικού κέντρου έχέι κυριολεκτικά «βαλτώσει» παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις του Δημάρχου Αρταίων κ. Χρήστου Τσιρογιάννη.

Το θέμα ανέδειξε η στήλη «Με Σκωπτική Ματιά» την περασμένη εβδομάδα και δεν υπήρξε ουδεμία απάντηση από την πλευρά του Δήμου Αρταίων για ένα τόσο σοβαρό θέμα που το έχουν αναγάγει διάφορες πλευρές σαν το…«Ιερό Δισκοπότηρο» της πόλης.

Το άκρως ανησυχητικό είναι ότι μέχρι στιγμής καταγράφεται αδικαιολόγητη καθυστέρηση που έχει εκπλήξει αρνητικά τις αρμόδιες υπηρεσίες στην Αθήνα με αποτέλεσμα να μην έχει εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ και άρα να υπάρχει απορροφητικότητα 0%. Υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση 2,5 εκατ. Ευρώ και δεν χρησιμοποιείται από την Δημοτική Αρχή.

Το χρονικό
Ο Δήμος Αρταίων ως Δικαιούχος του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» υπέβαλλε αίτημα χρηματοδότησης για την πράξη με τίτλο «Αξιοποίηση του Παλαιού Ξενοδοχείου Ξενία στην Άρτα», η οποία και εγκρίθηκε στις 15/6/2018 με συνολικό προϋπολογισμό 3.497.939,94 ευρώ. Από αυτά επιλέξιμα προς συγχρηματοδότηση είναι μόνο τα 2.500.000 ευρώ.

Η πράξη εντάχθηκε κάτω από την πρόσκληση 83 (έκδοση 5) του Επιχειρησιακού Προγράμματος με τίτλο «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας».

Η συγκεκριμένη πρόσκληση έχει συγκεκριμένες κατηγορίες παρέμβασης και συγκεκριμένες επιλέξιμες δαπάνες προς συγχρηματοδότηση. Δεν υπάρχει στις επιλέξιμες δαπάνες πουθενά η δημιουργία – κατασκευή δωματίων με όποια ονομασία και εάν θέλει κανείς να την βαφτίσει, όπως π.χ. η Λέσχη Αρτινών, που μιλά για δωμάτια-φιλοξενίας.

Ο ρόλος του ΚΑΣ
Ο Δήμος Αρταίων υπέβαλλε αίτημα με ένα συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο έλαβε υπόψη της η Διαχειριστική Αρχή και ενέταξε την προαναφερόμενη πράξη. Οποιαδήποτε τροποποίηση γίνει στο φυσικό αντικείμενο θα πρέπει να λάβει εκ νέου την έγκριση της Διαχειριστικής Αρχής που προϋποθέτει και νέα σύμφωνη γνώμη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).

Το έργο στον…«αέρα» και το 0%
Περίπου τρία χρόνια από την έγκριση ο Δήμος Αρταίων δεν έχει εκταμιεύσει ούτε μισό ευρώ από την εν λόγω χρηματοδότηση. Η πράξη έχει ημερομηνία λήξεως την 30η Απριλίου 2022.

Σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα το έργο λήγει και ουδείς γνωρίζει για την πορεία πολλών κινήσεων του Δήμου, ενώ δεν έγινε ακόμα ούτε διαγωνισμός για τον εργολάβο που θα υλοποιήσει το έργο, εάν προλάβει τις προθεσμίες.

Η έκπληξη των αρμοδίων
Η μεγάλη καθυστέρηση φαίνεται και μέσα από τους πίνακες που ακολουθούν (σ.σ. είναι με ημερομηνία 13/5/2021) και τους οποίους δημοσιοποιεί η Δημοκρατική Φωνή. Οι πίνακες είναι από το ΑΝΑΠΤΥΞΗ.gov.gr τον επίσημο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που παρέχει αναλυτική πληροφόρηση για την πορεία υλοποίησης των έργων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007-2013) και του Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ 2014-2020).

Το έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ και έχει τρία υποέργα:
1. Μελέτες ωρίμανσης, 2. Βελτίωση κτιρίου παλαιού Ξενία (κατασκευή),
3. Προμήθεια εξοπλισμού

Η ημερομηνία λήξης που ζήτησε ο Δήμος και ενέκρινε η Διαχειριστική Αρχή είναι 30/4/2022, ωστόσο μπορεί να παραταθεί έως 31/12/2023 που είναι η τελική ημερομηνία του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Ωστόσο όπως φαίνεται δεν εχουν ξεκινήσει ούτε οι μελέτες.

ΑΙΧΜΗ
Εκμεταλλευτείτε τους πόρους

Ας δούμε με ρεαλισμό τα πράγματα. Το ΚΑΣ καλώς ή κακώς απέρριψε για τους δικούς του λόγους το αίτημα του Δήμου Αρταίων να γίνει το ΞΕΝΙΑ και πάλι ξενοδοχείο. Ο Δήμος αποφάσισε να εκμεταλλευτεί διαθέσιμα κοινοτικά κονδύλια και να διαμορφώσει το χώρο του ΞΕΝΙΑ σύμφωνα με την πρόταση που υπέβαλλε. Ας το ολοκληρώσει και σε 5 έτη –αυτό είναι το χρονικό διάστημα της υποχρέωσης που έχει να το διατηρήσει σύμφωνα με το εγκεκριμένο σχέδιο- μπορεί να αλλάξει η χρήση του .
Εκεί θα επανεξεταστεί και η βιωσιμότητα του τωρινού εγχειρήματος και θα ανοίξει ο δρόμος για την αλλαγή της χρήσης του, εφόσον το επιθυμεί ακόμη η Αρτινή κοινωνία. Το αρνητικό είναι ότι αναλωνόμαστε σε αδιέξοδες συζητήσεις και δεν υλοποιείται ούτε στο ελάχιστο το σχέδιο που δεσμεύτηκε ο Δήμος να κάνει.

Αυτό είναι ανεπίτρεπτο για την Άρτα και τους Αρτινούς, αλλά και για την χώρα, αφού αυτή την περίοδο υπάρχουν αναξιοποίητοι κοινοτικοί πόροι που έχει δεσμεύσει ο Δήμος Αρταίων εις βάρος κάποιων άλλων.

A.P.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *