in

ΑΡΤΙΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ «ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ;»


ΑΡΤΙΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
«ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ;»
Συνδημότες και συνδημότισσες, με αφορμή συνέντευξη του κ. Δήμαρχου σε τοπική εφημερίδα επανερχόμαστε και πάλι στο μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο για το δήμο Αρταιων που έχει καταντήσει «γεφύρι της Άρτας», την μελέτη οριοθέτησης της κοίτης του ποταμού Αράχθου.
Αγαπητοί συμπολίτες κάνοντας μια ιστορική αναδρομή για το εν λογω έργο και για να ξαναφέρουμε στην μνήμη μας την όλη πορεία του έργου αυτού, κυρίαρχου για την αναπτυξιακή πορεία του δήμου μας και της ευρύτερης περιοχής, έχουμε να καταθέσουμε τα παρακάτω.
Κατά το έτος 2007 με απόφαση του δημοτικού Συμβούλιου του δήμου Αρταιων (Δημαρχία Οικονομίδη) δημοπρατήθηκε η μελέτη για την οριοθέτηση της κοίτης του ποταμού Αράχθου με την συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου ( Πανοζάχος) η οποία χρηματοδότησε την εν λογω μελέτη με 700.00 ευρώ συντάχθηκε μελέτη και παραλήφθηκε από το τότε δημοτικό Συμβούλιο (Παν. Οικονομίδη) το έτος 2010.
Στην μελέτη αυτή προβλέπονταν τρεις εναλλακτικές προτάσεις, η πρώτη ήταν η εκτροπή του ποταμού Αράχθου με δυο σήραγγες από τον λόφο Περάνθης, η οποία υιοθετήθηκε και από το τότε Δημοτικό Συμβούλιο, η δεύτερη πρόταση ήταν η παράκαμψη του ιστορικού γεφυριού και η τρίτη πρόταση ήταν εκτροπή μέσω τάφρου προς την Κόπρανα. Το κόστος της πρώτης πρότασης που υιοθετήθηκε ανέρχονταν στο ποσό των 80.000.000 ευρώ, χρηματοδότηση η οποία είχε εξασφαλιστεί κατόπιν παρέμβασης και ενεργειών του βουλευτή Χρήστου Γκόκα, από το ΕΣΠΑ 2014-2021.
Στη συνέχεια επί δημαρχίας Ιωαν. Παπαλέξη ζητήθηκε χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ηπείρου για συμπληρωματική μελέτη από την Κάτω Παναγιά μέχρι και τις εκβολές του Αράχθου.
Ο τότε και νυν περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης δεν ενέκρινε την εν λογω χρηματοδότηση με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει η συγκεκριμένη μελέτη.
Το έτος 2015 όπως πολύ καλά όλοι γνωρίζουμε έγινε η καταστροφική πλημμύρα που είχε σαν αποτέλεσμα την απώλεια περιουσίων αρκετών συνδημοτών μας αλλά και των κατοίκων της πεδιάδος της Άρτας με ποσότητα 900 κυβικών νερού ανά δευτερόλεπτο.
Ας αναλογιστούμε λοιπόν σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων λογω και της κλιματικής αλλαγής, που συχνά πυκνά συμβαίνουν και στη χωρά μας, τι θα συμβεί αν διέλθουν περί τα 2.000 κυβικά μετρά νερού ανά δευτερόλεπτο.
Με αφορμή το συμβάν αυτό έγινε σύσκεψη όλων των φορέων στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας για την αντιμετώπιση ανάλογης περίπτωσης στο μέλλον, όπου πάρθηκε απόφαση για νέα μελέτη ύψους 4.000.000 ευρώ παρά το γεγονός ότι ήταν γνωστό σε όλους τους φορείς ότι υπήρχε ήδη μελέτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *