in

Χαιρετισμός Χρήστου Γκόκα στην Ημερίδα με θέμα «Τεχνολογία και στρατηγικές για βιώσιμες κτηνοτροφικές μονάδες»


Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, στον Χαιρετισμό του κατά την έναρξη της Ημερίδας που συνδιοργάνωσε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Ινστιτούτο Βιοοικονομίας και Αγροτεχνολογίας, με θέμα «Τεχνολογία και στρατηγικές για βιώσιμες κτηνοτροφικές μονάδες», απευθυνόμενος κατ΄ αρχάς στους συνδιοργανωτές, εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για την Εκδήλωση αυτή και σημείωσε ότι το επίκαιρο και ιδιαίτερα σημαντικό αυτό ζήτημα, για τον αγροτοκτηνοτροφικό κλάδο, αφορά ιδιαίτερα την περιοχής της Άρτας.

Ειδικότερα, τόνισε ότι ο κτηνοτροφικός τομέας έχει μεγάλες δυνατότητες, ωστόσο, έχει και πολύ σοβαρά προβλήματα, αντιμετωπίζει οικονομικά αδιέξοδα, όπως το κόστος παραγωγής, με τις τιμές των ζωοτροφών, την ενέργεια, τα καύσιμα, που βρίσκονται στα ύψη, αλλά και οι τιμές διάθεσης των κτηνοτροφικών προϊόντων, με αποτέλεσμα, ιδιαίτερα οι μικροί και μεσαίοι παραγωγοί να αναγκάζονται να εγκαταλείπουν ή σκέπτονται να εγκαταλείψουν τη δραστηριότητά τους.

Για όλα αυτά τα προβλήματα, υπογράμμισε ότι απαιτούνται ολοκληρωμένες πολιτικές στήριξης και οικονομικής ενίσχυσης, αφού η κτηνοτροφία από κοινού με τις αγροτικές καλλιέργειες αποτελούν κρίσιμη παράμετρο στον τομέα της διατροφικής επάρκειας και την ασπίδα απέναντι στον κίνδυνο μιας επισιτιστικής κρίσης.

Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι η κτηνοτροφία στρέφεται ολοένα και περισσότερο σε εντατικές εκτροφές και έτσι, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη σωστού σχεδιασμού και εκσυγχρονισμού των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, έτσι ώστε να βελτιώσουν τις παραγωγικές και περιβαλλοντικές τους επιδόσεις.

Αναφέρθηκε επίσης και στην πτηνοτροφία, που είναι ίσως ο πιο ανεπτυγμένος κλάδος στην περιοχή μας, και που μέχρι πρόσφατα δεν είχε καμία ενίσχυση, παρά μόνο την ενίσχυση για ζωοτροφές στο 2%, και αυτή δόθηκε με πολλά προβλήματα, και με πολλούς πτηνοτρόφους να μένουν εκτός, όπως και άλλοι κτηνοτρόφοι, αλλά και στην χοιροτροφία, όπου και εκεί υπήρξαν αποκλεισμοί του 30% των παραγωγών. Σημείωσε επίσης, ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, που θα μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, χρησιμοποιώντας συστήματα ενέργειας χαμηλής κατανάλωσης, κατασκευάζοντας κτίρια με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, τοποθετώντας επίσης σύγχρονα συστήματα αερισμού και αυτοματισμού, με αντικατάσταση των ορυκτών καύσιμων από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά, και την εξοικονόμηση φυσικών πόρων και ενέργειας.

Με αυτό τον τρόπο μπορούν να λειτουργούν βιώσιμες κτηνοτροφικές μονάδες, με βελτίωση της ποιότητας και πράσινη παραγωγή κρέατος και με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Κλείνοντας τόνισε ότι η Ημερίδα αυτή, επιβεβαιώνει τη μεγάλη σημασία της σύνδεσης του Πανεπιστημίου στην Άρτα, ιδιαίτερα του Τμήματος Γεωπονίας, με την τοπική παραγωγή, την τοπική οικονομία και την επιχειρηματικότητα. Με την εφαρμογή στην πράξη της έρευνας και των τεχνολογικών – επιστημονικών εξελίξεων, μέσα από τη συνεχή και ακούραστη συνεργασία και παροχή της αντίστοιχης υποστήριξης από το τμήμα Γεωπονίας στις Τοπικές και όχι μόνο, Μονάδες Παραγωγής.

Τέλος ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας, με την προσδοκία, μέσα από όμοιες δραστηριότητες, όπως αυτή, να αναπτυχθούν νέες συνεργασίες αλλά και δίαυλοι επικοινωνίας με τη τοπική κοινωνία, τη βιομηχανία και τον κλάδο του εμπορίου, ώστε να γίνει εφικτή η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων αυτής από όλους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *