in

Χαιρετισμός και τοποθέτηση Χρήστου Γκόκα στην εκδήλωση για τη γέφυρα Κοράκου και την κοιλάδα Αχελώου


Ο Βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, παραβρέθηκε στην Εκδήλωση με θέμα “Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά- Γέφυρα Κοράκου- Κοιλάδα Αχελώου”, που συνδιοργάνωσαν στη Γέφυρα Κοράκου, η Πρωτοβουλία Πολιτών και Φορέων για την Προστασία και Ανάδειξη της Κοιλάδας του Αχελώου και η Διανομαρχιακή Επιτροπή Καρδίτσας- Άρτας για την ανακατασκευή της Γέφυρας Κοράκου, με τη στήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Ακολουθεί το Κείμενο του Χαιρετισμού και την Τοποθέτησής του στην Εκδήλωση αυτή:

“Καλησπέρα σε όλους και όλες,

Ευχαριστώ την Οργανωτική Επιτροπή για την πρόσκλησή σας να παρευρεθώ στην αποψινή Εκδήλωση. Θα ήθελα να συγχαρώ την Πρωτοβουλία Πολιτών και Φορέων για την Προστασία και Ανάδειξη της Κοιλάδας του Αχελώου και τη Διανομαρχιακή Επιτροπή Καρδίτσας- Άρτας, για την ανακατασκευή της Γέφυρας Κοράκου, που διοργάνωσαν αυτή την Εκδήλωση με την στήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, με θέμα την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά – Γέφυρα Κοράκου.

Για μια ακόμη φορά, η Πρωτοβουλία Πολιτών και Φορέων για την Προστασία και Ανάδειξη της Κοιλάδας του Αχελώου, προβάλλει σημαντικά ζητήματα – θέματα που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή. Εύχομαι και πιστεύω ότι θα είναι μια ακόμη πετυχημένη Εκδήλωση , συνέχεια και άλλων πετυχημένων παρεμβάσεων και με την καθοριστική συμβολή του φίλου και συμπατριώτη μας Αντώνη Κοσσυβάκη.

Επίσης, θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους συντελεστές της κατασκευής της μικρογραφίας του Γεφυριού, και ιδιαίτερα τον Πρωτομάστορα , κ. Αθανάσιο Πόραβο.

Μέσα από την Ενωμένη Ευρώπη, η πολιτιστική κληρονομιά των λαών της Ευρώπης, δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς για την κοινή Ιστορία, με κοινές Αξίες και ο ρόλος του Ελληνικού Πολιτισμού και της Παράδοσης, είναι σπουδαίος και καθοριστικός στη διαμόρφωση μέχρι σήμερα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, και ιδιαίτερα για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης και της κοινής μας πορείας.

Η ιστορική μνήμη διαφυλάσσεται μέσα από την ανάδειξη, την προστασία και την προβολή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, των ιστορικών μνημείων και των παραδόσεων.

Έτσι αποτελεί χρέος μας στη συγκεκριμένη περίπτωση, εδώ που βρισκόμαστε, να αναδείξουμε το Ιστορικό Μνημείο της Γέφυρας Κοράκου, ενώνοντας σήμερα τις δυνάμεις μας για το σκοπό αυτό, με την ανακατασκευή της Γέφυρας.

Σίγουρα καθυστερήσαμε. Πέρα από ευθύνες και αδυναμίες, ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί, να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα, με συνεννόηση και συνεργασία, ώστε το Ιστορικό αυτό Μνημείο, όπως αναφέρει και το σχετικό σημείωμα της Πρόσκλησης, να γίνει το σύγχρονο παράδειγμα της δικής μας εποχής, παράδειγμα ενότητας- ομόνοιας και Εθνικής Συμφιλίωσης. Άλλωστε οι καιροί το απαιτούν.

Αλλά και για τη βελτίωση του σύγχρονου οδικού δικτύου και την κατασκευή μιας νέας γέφυρας, για την καλύτερη επικοινωνία Άρτας – Καρδίτσας, Ηπείρου – Θεσσαλίας.

Η περιοχή της Κοιλάδας του Αχελώου, δεν έχει μόνο Ιστορία και Παράδοση. Έχει και το παρόν, έχει μέλλον, και πρέπει να δούμε πως προχωράμε.

Έτσι, θα ήθελα να σταθώ στις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες των κατοίκων, της Πρωτοβουλίας Πολιτών και φορέων, του συνόλου των φορέων, της Ομοσπονδίας Ραδοβιζινών και οπωσδήποτε του Δημάρχου και του Δ.Σ. Γ. Καραϊσκάκη, αλλά και της Περιφέρειας Ηπείρου, για την γενικότερη προοπτική και ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και ειδικότερα για την ανάδειξη της Κοιλάδας του Αχελώου και το χαρακτηρισμό της ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και φυσικής ομορφιάς της UNESCO. Αυτό τα λέει όλα. Για τα φυσικά χαρακτηριστικά, το οικολογικό και περιβαλλοντικό απόθεμα της περιοχής, τις παραγωγικές δραστηριότητες, τη ζωή και την καθημερινότητα και τις παραδόσεις των ανθρώπων που ζουν ή θα ήθελαν να ζήσουν εδώ.

Γνωρίζω τη βούληση που υπάρχει και την προσπάθεια που γίνεται. Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη παρέμβαση με σκοπό την ήπια και βιώσιμη ανάπτυξη, φιλική προς το περιβάλλον, με παραγωγικές και εναλλακτικές δραστηριότητες (τουρισμού- αγροτουρισμού, άσκησης και εναλλακτικών δραστηριοτήτων, στα βουνά και στο ποτάμι του Αχελώου) σε ένα ελκυστικό και πανέμορφο μέρος.

Για το μέλλον των ανθρώπων σε μια περιοχή που είναι ο τόπος τους, που ζουν και θα επιλέγουν να ζήσουν εδώ.

Και θα επαναλάβω ότι κανένας Παράγοντας, είτε είναι υπηρεσιακός, είτε είναι κρατικός, είτε είναι πολιτικός παράγοντας, δε δικαιούται και δεν μπορεί να ορίσει ή να υποδείξει, υποθέτοντας και προτρέποντας τους κατοίκους και τους πολίτες της Κοιλάδας του Αχελώου, να ζήσουν καλύτερα μακριά από αυτή.

Όπως το είδαμε, στην Απάντηση μετά από Ερώτησή μου, για την προγραμματιζόμενη κατασκευή Υδροηλεκτρικού Έργου ( ΥΗΕ), στο Αυλάκι, στην Κοιλάδα του Αχελώου, σε μια από τις Απαντήσεις και συγκεκριμένα από τη Δ/ νση Περιβάλλοντος της Γενικής Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ).

Έτσι οδηγούν την περιοχή σε περαιτέρω εγκατάλειψη και ερήμωση, αντί να στηρίξουν άλλους τρόπους για την ανάπτυξη των, αναγκαίων κατά τα άλλα, ΑΠΕ, και όχι όπως αυτό που προωθείται, για το οποίο οι τοπικοί φορείς είναι απέναντι, αφού είναι αντίθετο με τους σχεδιασμούς τους για την τοπική περιοχή, και για το οποίο με την Ερώτησή μου , έχω ζητήσει απαντήσεις, εκφράζοντας την άποψή μου ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η θέση της τοπικής κοινωνίας.

Δεν μπορούμε και δεν πρέπει ως Πολιτεία να προχωράμε στις εγκαταστάσεις ΑΠΕ, χωρίς επικαιροποιημένο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο, με μεγάλα έργα και εγκαταστάσεις, που δεν είναι συμβατές με το περιβάλλον, που εμποδίζουν άλλες δραστηριότητες (κτηνοτροφία- τα αιολικά πάρκα, παραγωγικές, μεταποιητικές και άλλες δραστηριότητες), την ίδια τη ζωή των ανθρώπων.

Χωρίς καμία διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.

Ενώ μπορεί και πρέπει στα έργα ΑΠΕ, να συμμετέχουν όλοι, με δυνατότητα στα νοικοκυριά, στους αγρότες, παραγωγούς και κτηνοτρόφους, στις βιοτεχνίες και τις επιχειρήσεις να είναι οι ίδιοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας.

Όταν μάλιστα στον Αχελώο υπάρχουν ήδη έξι (6) φράγματα, με τα Φράγματα στη Συκιά, εδώ δίπλα, να είναι στη μέση, της Μεσοχώρας έτοιμο να λειτουργήσει με μια μικρή δαπάνη γύρω στα 20 εκατ ευρώ, και ενώ για τα δύο φράγματα ξοδεύτηκαν ήδη πάνω από 600 εκατ ευρώ, έργα που δεν ολοκληρώνονται, έργα που δεν λειτουργούν ακόμη, μετά από δύο και τρεις δεκαετίες.

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω για μια ακόμη φορά ότι είμαστε εδώ για όλα αυτά τα μεγάλα ζητήματα της περιοχής αυτής και προσωπικά με διάθεση συνεργασίας και στήριξης με κάθε δυνατό τρόπο, αυτής της σημαντικής και αξιόλογης προσπάθειας που γίνεται απ΄ όλους σας.

Καλή επιτυχία στην Εκδήλωση.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *