in

Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί Βενεζουέλα!!! [του Γιώργου Θεοδόση]

Φοροτεχνικός – Λογιστής
Πρόεδρος Ένωσης Φοροτεχνικών Άρτας-Φιλιππιάδας
Μέλος του ΔΣ της Πανελληνίας  Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών ΠΟΦΕΕ


Τελικά σε αυτό το κόσμο όλα μπορείς να τα περιμένεις. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια και τι δεν έχουμε ζήσει και όπως έχουμε ξαναγράψει οι σημερινές συνθήκες και τα γεγονότα που διαδραματίζονται ολοένα και θυμίζουν αυτά που συνέβαιναν τα χρόνια πριν την κήρυξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το κακό είναι ότι τότε υπήρξε ένας «τρελός» αλλά σήμερα υπάρχουν πολλοί.

Έμεινα άναυδος, «παγωτό» για να συνεννοούμαστε, διαβάζοντας σε ΜΜΕ ότι για να καλυφτεί μέρος των απωλειών που θα προκύψει από το εμπάργκο στο Ρώσικο πετρέλαιο, που αποφάσισε η ΕΕ στο πλαίσιο του οικονομικού πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα επιτρέψουν σε δύο ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου (την ENI και την REPSOL) να κάνουν εισαγωγές «μαύρου χρυσού» από τη Βενεζουέλα! Και δε τελειώνει εκεί η είδηση. Το Καράκας λίγο θα μας «λιπάνει», γιατί οι ποσότητες πετρελαίου που θα επιτραπεί να μεταφέρουν οι δύο ευρωπαϊκές εταιρείες δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες (τουλάχιστον στην αρχή) και η επίπτωση της εξέλιξης στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου όχι ιδιαίτερα θεαματική. Γάτα ο Μαδούρο. Αναρωτιέμαι όπως φαντάζομαι και όλοι εσείς, πώς μια χώρα που δεν έχει τα βασικά π.χ. χαρτί υγείας, όπως ανέφεραν κάποιοι Έλληνες πολιτικοί, σήμερα να διαπραγματεύονται εμπορικά με ΗΠΑ και ΕΕ. Άραγε ποιός είχε δίκιο, αυτοί που λοιδορούσαν τους πολίτες της Βενεζουέλας ή αυτοί που επιδίωκαν και άλλη μια εναλλακτική βοήθεια σε πετρέλαιο πολύ πριν την κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Όλα μπορεί να τα περιμένει κανείς, αλλά δε φαντάζομαι να ζήσω ότι την ανακοίνωση για έναρξη αυτής της εμπορικής συνεργασίας Αθήνας–Καράκας να την κάνει η Υφυπουργός κυρία Βούλτεψη.

Αφού μιλάμε για πετρέλαιο, να αναφέρουμε ότι δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για την παράταση ισχύος της υπ’ αρ. 44010/1.4.2022 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Χορήγηση επιδότησης πετρελαίου κίνησης» (Β’ 1540). Η απόφαση ορίζει αναλυτικά: «Χορήγηση επιδότησης πετρελαίου κίνησης» (Β’ 1540)» (Β’ 2128) έως την 31 Μαΐου 2022, παρατείνεται εκ νέου από τη λήξη της για χρονικό διάστημα ενός (1) μηνός, ήτοι έως και την 30η Ιουνίου 2022. Το ύψος της επιδότησης παραμένει στο ποσό των 0,12 € προ ΦΠΑ ανά λίτρο πετρελαίου κίνησης.

Περίοδος υποβολής φορολογικών δηλώσεων και φέτος τα πράγματα δεν φαίνεται να αλλάζουν δραστικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Τα στατιστικά υποβολής εντύπων Ε1, τα οποία πλέον εμφανίζονται στην πρώτη σελίδα της ΑΑΔΕ, βλέπουμε ότι μέχρι χθες είχε υποβληθεί περίπου το 38% των φορολογικών δηλώσεων σε σχέση με πέρυσι.

Να θυμηθούμε ότι προς το παρόν τουλάχιστον, η λήξη των φορολογικών δηλώσεων είναι 30/6/2022 και αναμένουμε για την πραγματική ημερομηνία λήξης. Σήμερα θα αναφερθούμε στις Δαπάνες – Έξοδα για την Αγροτική Επιχειρηματική Δραστηριότητα που επηρεάζουν το φορολογητέο αποτέλεσμα.

Δαπάνες που καθορίζουν το τελικό φορολογικό αποτέλεσμα είναι:
Εισφορά ΕΛΓΑ (Δήλωση καλλιέργειας χρήσης 2021)
Τέλη εκτίμησης ΕΛΓΑ (στην Ιστοσελίδα ΕΛΓΑ υπάρχει σχετική Αίτηση/Βεβαίωση)
Τέλη ΦΙΧ Αγροτικού, Γεωργικού Ελκυστήρα – γενικά γεωργικών μηχανημάτων
Ασφάλιστρα γεωργικών μηχανημάτων & οχημάτων
⬛ ΕΝΦΙΑ αγροτεμαχίων
⬛ Τέλη ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ / ΕΛΟΓΑΚ
⬛ Δαπάνη για αγορά Πολλαπλασιαστικού υλικού, σπόρων, φυτοφαρμάκων, Λιπασμάτων
Δαπάνες επαγγελματικών Λογαριασμών (π.χ. τηλεφώνων)
Δαπάνες αγροτικών μηχανημάτων (Ανταλλακτικά, ΚΤΕΟ, Ασφάλιστρα, Τέλη Κυκλοφορίας)
Δαπάνες καυσίμων
⬛ Δαπάνες ασφαλιστικών εισφορών (ΕΦΚΑ)
Δαπάνες ενοικίων – αγρομίσθωσης και εγκαταστάσεων

Έχουμε τονίσει ότι ένας αγρότης δε μπορεί να έχει αρκετές δαπάνες για αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις δαπάνες που πρέπει να συλλέγει μέσα στη χρονιά Εκτός από τις προαναφερόμενες, άλλες δαπάνες είναι αυτές των τόκων των επαγγελματικών δανείων όπως σημαντική δαπάνη είναι τα εργόσημα αλλά και τα διάφορα έξοδα εργατών γης (ημεδαπών και μετακλητών) όπως τα έξοδα για τη διαδικασία μετακλήσεων.

Δαπάνες για ειδικό εξοπλισμό που πιθανόν να απαιτείται για την ολοκλήρωση της εργασίας τους (πχ στολή για μελισσοκόμους, κλπ)

Σε κάθε περίπτωση Φοροτεχνικοί και Αγρότες δεν θα πρέπει να ξεχνούμε τις τρείς (3) βασικές αρχές που επιτρέπουν την έκπτωση όλων των δαπανών με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 23 του Κ.Φ.Ε. (Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος) και είναι:
α) να πραγματοποιούνται προς το συμφέρον της επιχείρησης ή κατά τις συνήθεις εμπορικές συναλλαγές της
β) να αντιστοιχούν σε πραγματική συναλλαγή
γ) να εγγράφονται στα τηρούμενα βιβλία απεικόνισης των συναλλαγών της περιόδου κατά την οποία πραγματοποιούνται και αποδεικνύονται με κατάλληλα δικαιολογητικά.

Με απλά λόγια μια δαπάνη πρέπει να είναι βέβαιη, δεδουλευμένη και εκκαθαρισμένη, πραγματική, παραγωγική, να προκύπτει από έγγραφα δικαιολογητικά, κλπ. και να έχει καταχωρηθεί στα βιβλία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *