in

Φώφη Γεννηματά: Να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία


Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μεγάλη, και ίσως η τελευταία, ευκαιρία για την χώρα μας, επιμένει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και θυμίζει ότι την επομένη της πανδημίας η χώρα μας θα έχει στη διάθεσή της 18,2 δις ευρώ από επιδοτήσεις και 12,7 δις ευρώ από δάνεια που προβλέπεται να εισρεύσουν κατά την περίοδο 2021-2026 από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και επιπρόσθετα τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ και της νέας ΚΑΠ.

«Οι πόροι αυτοί είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία που έχει η χώρα για να αναστρέψει την ύφεση και υποανάπτυξη της τελευταίας δεκαετίας και να επιστρέψει σε τροχιά σύγκλισης με τους Ευρωπαϊκούς μέσους όρους εθνικού και κατά κεφαλήν εισοδήματος», σημείωσε προ ημερών σε άρθρο της στο σάιτ του Οικονομικού Ταχυδρόμου που επέστρεψε μετά από χρόνια.

Σε αυτή τη γραμμή θα κινηθεί το ΚΙΝΑΛ και το επόμενο διάστημα, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι απέφυγε τη συνεννόηση, όπως την πρότεινε από την αρχή η Χαριλάου Τρικούπη, ζητώντας την κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου ευρείας δημοκρατικής νομιμοποίησης απέναντι στην πανδημία, αλλά και για απουσία στρατηγικής και στόχων.

Η Φώφη Γεννηματά και τα στελέχη του κόμματος στις διαδικτυακές εκδηλώσεις και στις συνεντεύξεις τους θα θυμίζουν ότι στις προτάσεις του κόμματός της το 20% των πόρων κατευθύνεται άμεσα σε συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία με ταυτόχρονη γενναία ενίσχυση και του ΕΣΥ. «Και αυτό γιατί για εμάς είναι αυτονόητο ότι το νέο δεν κτίζεται πάνω σε ερείπια, με λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», όπως χαρακτηριστικά έγραψε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Αντιστοίχως, στο πρόγραμμα προβλέπεται μία δέσμη μέτρων διετούς ορίζοντα, που αντιστοιχούν στο 10% των διαθέσιμων πόρων, με θέσπιση κυρίως φορολογικών και άλλων κινήτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας. «Ο πρωθυπουργός οφείλει να διαπραγματευτεί με την Ε.Ε. την χρήση μέρους των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την υποστήριξη μέτρων επανεκκίνησης της οικονομίας, όπως είναι αυτά που έχουμε προτείνει», σημείωσε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι πρόκειται για θέμα που ήδη έχουν θέσει προς συζήτηση οι κ.κ. Ντράγκι και Μακρόν σε Ιταλία και Γαλλία αντίστοιχα. Στις δημόσιες επενδύσεις κατανέμει το κόμμα της το άλλο 20% των πόρων, ενώ το υπόλοιπο 50% πηγαίνει για την προώθηση επενδύσεων στη μεταποίηση, τη βιομηχανία, τις νέες μορφές Τουρισμού, τον μετασχηματισμό και δικτύωση/συνεργασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την επένδυση στη σύγχρονη πρωτογενή παραγωγή, με έμφαση στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία. Την ίδια ώρα ζητά το τέλος της λιτότητας στην ΕΕ, τονίζοντας ότι «είναι αδιανόητο η Ελλάδα να ξαναβρεθεί στην ανάγκη για δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *