in

Γαλλία Τουρκία “συμμαχία”

editor_image

 

Του Χρήστου Χασκή
Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων ΑΤΕΙ Κρήτης
Πτυχιούχος Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΑΤΕΙ Ηπείρου


Περάσανε 2 χρόνια διαβουλεύσεων των ΚΥΣΕΑ, της Ηγεσίας πολεμικού ναυτικού και του Υεθα από τις οποίες δεν έβγαινε λευκός καπνός και η απόφαση για την αγορά φρεγατών πήγαινε από αναβολή σε αναβολή διότι 5 τουλάχιστον συμμαχικές χώρες πίεζαν για να κερδίσουν το συμβόλαιο με το ελληνικό πολεμικό ναυτικό.

Ξαφνικά ήρθε η νέα αμυντική συμφωνία Αυστραλίας, ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου “AUKUS” από τα αποτελέσματα της οποίας η φίλη και σύμμαχος Γαλλία έβγαινε ζημιωμένη κατά 56 δις ευρώ και απειλούνταν η επιβίωση της Γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας. H υπογραφή της AUKUS προκάλεσε κρίση μεταξύ των 3 ισχυρότερων χωρών του ΝΑΤΟ και ως δια μαγείας λίγες μέρες μετά η Ελλάδα αποφασίζει να αγοράσει τις Γαλλικές φρεγάτες έναντι 5 δις τα οποία στην πορεία λόγω του κόστους ελληνικής διαμόρφωσης, οπλισμού, εκπαίδευσης, συντήρησης και οψιόν αγοράς μίας ακόμα φρεγάτας και μιας κορβέτας θα πλησιάσουν τα 10 δις.

Όλο αυτό το διάστημα ο Σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, εχθρός της Ελλάδας, Ερντογάν με επιθετική ρητορική και εξοπλισμό των δυνάμεών του μέσω της ανάπτυξης της τουρκικής εγχώριας βιομηχανίας δημιουργεί το απαραίτητο κλίμα έντασης που “επιβάλλει” στην Ελλάδα την νέα αγορά του αιώνα.

Η συμφωνία Ελλάδας Γαλλίας περιλαμβάνει και αμυντική συνδρομή σε περίπτωση απειλής της κυριαρχίας μίας εκ των δύο χωρών, η οποία προβάλλεται ως παρελκόμενη επιτυχία της αγοράς. Αυτή η συνδρομή όμως είναι λίγο πολύπλοκη στην υλοποίηση της. Το γεγονός ότι η Τουρκία είναι και η ίδια μέλος του ΝΑΤΟ πράγμα που σημαίνει ότι η παρέμβαση της Γαλλίας υπέρ της Ελλάδας θα είναι και Νατοϊκο ζήτημα άρα σε ένα σύντομο χρονικά ένοπλο επεισόδιο η Γαλλία δεν θα παρέμβει έως ότου γίνουν οι διαβουλεύσεις που θα παραπέμπουν την επίλυση της κρίσης σε νέες διαβουλεύσεις. Αντίθετα είναι πιο πιθανό η Ελλάδα να υποχρεωθεί να συνδράμει με ένοπλες δυνάμεις την Γαλλία σε συρράξεις της τελευταίας στην Αφρική ή σε άλλες υπερπόντιες κτίσεις.

Οι εξελίξεις τελικά έκαναν τον Ερντογάν τον καλύτερο φίλο του Μακρόν.