in ,

Για την επερχόμενη νίκη [του Γιάννου Πετρόγιαννη & του Κωνσταντίνου Καβέντζου]

Γιάννος Πετρόγιαννης

Γραμματέας Νεολαίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ιωαννίνων

Κωνσταντίνος Καβέντζος

Υπεύθυνος τύπου Νεολαίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ιωαννίνων


Οι καύσωνες μόλις ξεκίνησαν, αλλά η κοινωνία βράζει καιρό τώρα, η ανάγκη για πολιτική αλλαγή όλο και αυξάνεται. Η αντίδραση και αγανάκτηση του κόσμου όσο πλησιάζει ο χειμώνας θα γίνεται όλο και μεγαλύτερη, για αυτό και ο ίδιος ο ταξιδιάρης πρωθυπουργός κάνει προφανές πως θα έρθουν πρόωρες εκλογές. Εδώ θα πρέπει να αναρωτηθούμε τι πραγματικά ζητούν οι Έλληνες πολίτες. Θα είναι αρκετά τα μέτρα, οι προτάσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Π-Σ, οι 7+1 δεσμεύσεις ώστε η κοινωνία όχι απλά να κερδίσει τις ερχόμενες εκλογές, αλλά για να θέσει τις βάσεις για την πραγματική πολιτική αλλαγή; Γιατί η νίκη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π-Σ στις ερχόμενες εκλογές θα είναι νίκη της κοινωνίας.

Είναι πραγματικότητα πως ο κόσμος ζητάει εδώ και καιρό μια ανάσα, μια διαφυγή από την λαίλαπα που έχει προκαλέσει η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Θα μεταφραστεί όμως η αντίδραση αυτή σε ψήφους προς τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α Π-Σ και θα δημιουργηθεί αυτός ο ισχυρός κορμός που τα στελέχη αναζητούν για μια προοδευτική διακυβέρνηση; Ίσως, εάν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α Π-Σ αποφασίσει να πλαισιώσει και άλλο ένα είδος αιτημάτων που καίνε την ελληνική κοινωνία. Τα μνημονιακά χρόνια, προκάλεσαν μια απογοήτευση όχι μόνο προς τα κόμματα, στους πολιτικούς αλλά και μία ρήξη μεταξύ των θεσμών της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Ελλήνων πολιτών. Είναι γεγονός ούτως ή άλλως η μεγάλη αποχή, η αποστασιοποίηση από τα κόμματα και τα κοινά, οι ατάκες που ακούμε καθημερινά του τύπου “όλοι ίδιοι είναι“. Η μάχη για να αλλάξει αυτό, η μάχη για να (ξανά)έρθει ο πολίτης κοντά με την πολιτική και να φύγει από την κουβέντα, είναι πολύπλευρη και σε αυτή την μάχη θα πρέπει να ριχτεί και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α Π-Σ.

Ο κόσμος δεν βράζει με θυμό εξαιτίας μόνο της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης και των νομοσχεδίων-εκτρωμάτων που επιχειρεί να περάσει ή πέρασε η Νέα Δημοκρατία. Ο κόσμος βράζει επειδή βλέπει αυτές τις αντιλαϊκές, αντί-κοινωνικές πολιτικές να μένουν αναπάντητες. Στην πλάτη του Έλληνα πολίτη, η Νέα Δημοκρατία ρίχνει το μεγαλύτερο πάρτι στην ιστορία της. Με την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος μέσω απευθείας αναθέσεων, με την προστασία των μεγαλοτραπεζιτών, των μεγαλοβιομήχανων, το ξεπούλημα της ΔΕΗ και της δημόσιας ασφάλισης, τα επιδόματα κοροϊδία και τόσα ακόμη που πραγματικά οι λέξεις χάνουν το νόημα τους. Αυτό το πάρτι πρέπει να σταματήσει η επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση και να μην επιτρέψει να επαναληφθεί. Οι 7+1 δεσμεύσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Π-Σ μπορεί να σταματήσουν την βαρβαρότητα που έφεραν οι διεθνείς κρίσεις και ενίσχυσαν οι πολιτικές επιλογές της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ο κόσμος θα συνταχθεί και πάλι μαζί του, θα τον δει σαν επιλογή και όχι σαν λύση ανάγκης εάν φέρει πραγματική δικαιοσύνη και διαφάνεια στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Οι απευθείας αναθέσεις θα πρέπει να εξεταστούν, τα σκάνδαλα που αρχειοθετήθηκαν πρέπει να βγουν στην φόρα, το κυνήγι δικαστικών λειτουργών και δημοσιογράφων θα πρέπει να σταματήσει και να τιμωρηθούν οι τακτικές εκφοβισμού που ακούστηκαν ακόμη και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στο βήμα της Βουλής. Ο κόσμος ζητάει μια ξεκάθαρη αλλαγή των πολιτικών σχέσεων και απαντήσεις στην πολιτική χρεοκοπία που βιώνουμε. Εκεί είναι ο κενός χώρος που ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α Π-Σ μπορεί και πρέπει να επενδύσει.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π-Σ οφείλει να επενδύσει όμως και στην νέα γενιά που τον πίστεψε το 2015, το 2019 και εξακολουθεί να τον πιστεύει. Μια γενιά που παλεύει καθημερινά κόντρα σε απανωτές κρίσεις από το 2010 ως και σήμερα. Και πράγματι μεριμνά για την νέα γενιάβάζοντας στο επίκεντρο τα δικαιώματα και τις ανάγκες της. Στους αγώνες που δίνει καθημερινά η νέα γενιά, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να είναι συνοδοιπόρος και στυλοβάτης της. Για την κοινωνική της απελευθέρωση, για την ανάκτηση των δικαιωμάτων που στερήθηκε στην παιδεία, στην εργασία, στη ζωή της στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Η επένδυση στους νέους, είναι η μόνη λύση στην πραγματική ανάπτυξη της χώρας. Αυτή η στροφή θα πρέπει να έχει έναν στόχο: την ανάδειξη τους στην ηγεσία του τόπου. Η αδικημένη γενιά να αναλάβει το ίδιο της το μέλλον, στην εργασία, στην πολιτική, παντού.

Δεν είναι εύκολο έργο, θα χρειαστεί μεγάλο πολιτικό κόστος, θα χρειαστούν ριζικές αλλαγές στο τρόπο λειτουργείας των κοινοβουλευτικών κομμάτων, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και την πραγματική ανεξαρτητοποίηση της δικαιοσύνης από την κομματική πολιτική. Ακόμα και στην ουσιαστική προστασία του πολίτη. Στην εξυγίανση της αστυνομίας και στην ουσιαστική αστυνόμευση και εύρεση απαντήσεων στα αμέτρητα εγκλήματα που διατελέστηκαν. Είναι ακόμα ζεστό το ειδικό δικαστήριο που χτίσανε στον Νίκο Παππά, αλλά ακόμα πιο έντονες στην πρόσφατη μνήμη μας είναι αρχειοθετήσεις για αδιευκρίνιστα ποσά και λάθη σε… μεταφράσεις. Για να είναι αλλιώς η 2η φορά αριστερά, θα πρέπει να είναι τολμηρή και ουσιαστική. Θα χρειαστεί παρέμβαση στα χρέη των κομμάτων και των στελεχών, νέοι όροι για την ιδιοκτησία των καναλιών και την προβολή των κομμάτων, διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, των πόθεν έσχες των πολιτικών. Δεν πρέπει να ξανά- υπάρξει χώρος για μια νέα υπερχρεωμένη κυβέρνηση που κατασπαταλά χρήματα των ταμείων ασύστολα και χωρίς να δίνει λογαριασμό στην ελληνική κοινωνία.

Οι 7+1 δεσμεύσεις και οι ριζοσπαστικές παρεμβάσεις στην λειτουργία του ίδιου του κράτους, θα φέρουν τον κόσμο δίπλα στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π-Σ και δε θα οδηγήσουν σε ακόμη μια διακυβέρνηση. Μια διακυβέρνηση που είναι αναγκαία συνθήκη και μαζί με τις αλλαγές αυτές θα είναι και ικανή για την ανάληψη της εξουσίας, από την κοινωνία για την κοινωνία. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π-Σ θα έχει μια και μοναδική ευκαιρία, να κάνει την Ελλάδα και την Αριστερά πρότυπα της Ευρώπης και να σταματήσει οριστικά την κατάρρευση της χώρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *