in , ,

Γλυπτά μνημεία στο δημόσιο χώρο


Τυχαίνει να υπάρχει μία συγχρονικότητα, που σχετίζεται με το θέμα,

αυτό το διάστημα στον Δήμο μας, η οποία αφορά σε σχεδιασμούς,

όπως:

  • εγκατάστασης προτομής στην πλατεία Ανδρούτσου
  • εγκατάστασης μνημείου πλησίον της λέσχης αξιωματικών Πρέβεζας
  • εγκατάστασης προτομής πλησίον του

εξωκκλησιού του Προφήτη Ηλία στην  Καμαρινα…

Στη συνέχεια του κειμένου θα παραθέσω προσωπικές απόψεις που αφορούν  στον τρίτο σχεδιασμό, ενώ εάν ανατρέξει  ο αναγνώστης στο παρελθόν θα δει παρόμοια δημόσια τοποθέτησή μου για τον  πρώτο σχεδιασμό («έργα τέχνης στο δημόσιο χώρο»).

Σύντομο ιστορικό

Με λυπεί ιδιαίτερα αυτή η αντιπαράθεση, καθότι ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος Καμαρίνας  μου είναι συμπαθής για το πάθος του να υποστηρίζει τις ιδέες του, αλλά σίγουρα θεωρώ ότι βρίσκεται στη πλευρά του λάθους…

Υπάρχει μια εμμονή του , από την αρχή της θητείας του, να ονομασθεί  η γνωστή πλατεία του χωριού «Πλατεία Στρατηγού Τσακαλώτου».

Μάλιστα έσπευσε να τοποθετήσει στο χώρο τη σχετική τυποποιημένη πινακίδα, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα τη συλλογική διαμαρτυρία μεγάλου αριθμού Καμαρινιωτών .

Μετά τη λήξη της θητείας του δε, αντιλαμβανόμενος την αδυναμία της υποστήριξης του επιχειρήματός του ενάντια στην σθεναρή αντίδραση των κατοίκων, καταφεύγει στον «ελιγμό» της εξεύρεσης ιδιωτικής χρηματοδότησης με σκοπό την διαμόρφωση δημόσιου χώρου πλησίον του Προφήτη Ηλία όπου θα τοποθετηθεί  προτομή του στρατηγού με παράλληλη ονομασία του χώρου «πλατεία στρατηγού Τσακαλώτου».

Η προσωπική άποψη

Οι ισχυρισμοί του  περί ισχυρών δεσμών του στρατηγού με την Καμαρίνα  είναι πενιχροί και ελλιπείς για να δικαιολογήσουν μία τέτοια τιμητική διάκριση , η οποία, σημειώστε, θα είναι η πρώτη εγκατάσταση μνημειακής προτομής ανδρός  στην εγγύς περιοχή από την εποχή της  ακμής της Κασσώπης (4ος αιώνας πΧ).

Χωρίς να αμφισβητεί κάνεις το ότι ο  στρατηγός υπήρξε εξέχουσα μορφή  στρατιωτικού ανδρός με επαγγελματικές  και ηγετικές ικανότητες στην στρατιωτική  αρετή, σίγουρα θα μπορούσε άριστα να τιμηθεί από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής  Αμύνης ή καλύτερα από την γενέτειρά του Πρέβεζα ή , φεύ, από όσους θα ήθελαν να παραμένει άσβεστη η μνήμη του αλληλοφαγώματος και της κατατρόπωσης των μισών από τους άλλους μισούς

Έλληνες στο Γράμμο!

Με την Καμαρίνα όμως ο στρατηγός είχε τόση σχέση όση έχει «ο φάντης με το ρετσινόλαδο»!

Φαίνεται όμως, πως από εδώ και στο εξής θα κατέχει μία εξέχουσα θέση στις  αιτίες για τις οποίες οι Καμαρινιώτες και Καμαρινιώτισες θα βρίσκονται σε μια άτοπη και οπωσδήποτε επιζήμια διαμάχη, που γεννήθηκε από το πουθενά και δεν τους αφορά.

Αλλά μπορεί να καταστεί έριδα και για άλλους συντοπίτες, γιατί οι χώροι των εκκλησιών είναι για όλους! Ακόμη μία αιτία αποστασιοποίησης από το μεγάλο Μήνυμα «αγαπάτε αλλήλους»!…

Η εμμονική πρόταση του (για την «πλατεία Τσακαλώτου» είναι σαφώς διχαστική.

Συνεπώς, αναμένεται επιτακτικά και εναγωνίως από τους Καμαρινιώτες και τις Καμαρινιώτισες μία σαφής τοποθέτηση του νέου τοπικού συμβουλίου.

Η «τακτική του Ποντίου Πιλάτου» ουδέποτε θεωρήθηκε αποδεκτή στις δημοκρατικές διαδικασίες, καθόσον αφορά συμπεριφορά άποψης του κατακτητή για  τα προβλήματα των υποτελών. Οι τοπικοί άρχοντες οφείλουν να ενώνουν και όχι να διχάζουν, εκφραζόμενοι για τα δημόσια ζητήματα μετά παρρησίας!

Αν το αυτονόητο αναμενόμενο δεν συμβεί, θα προσπαθήσουμε να ενώσουμε τις φωνές των συμπολιτών που « τραγουδάμε για να ενώσουμε και όχι να χωρίσουμε τον κόσμο…» για να πούμε:

Οι πλατείες φίλες και φίλοι είναι για να ενώνουν και να συμφιλιώνουν τους ανθρώπους, «…ν’ ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε με χορούς κυκλωτικούς…»

Ομόνοια Δικαιοσύνη Φιλία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *