in

Η αυτοδιοίκηση, οι πολίτες και η «εικονική πραγματικότητα» [του Άρη Ραβανού]


Είναι πασιφανές ότι αλλού βρίσκονται πολλοί αυτοδιοικητικοί και αλλού η κοινωνία. Οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης και γύρω απ’αυτήν συζητάνε τα όντως σοβαρά ζητήματα της Αυτοδιοίκησης, όμως η κοινωνία ζει μακριά από αυτά, μέσα στο φόβο και την αβεβαιότητα για την πρωτοφανή πανδημία που χτύπησε τον πλανήτη.

Η Αυτοδιοίκηση ωριμάζει, περνά σε μία νέα εποχή, με νέες, διευρυμένες αρμοδιότητες, όχι γιατί αυτό αποτελεί απωθημένο των Δημάρχων, αλλά απαίτηση της κοινωνίας.

Πρέπει όμως να ξεκινήσουμε από κάποιες θεμελιώδεις αρχές. Και αυτές πρέπει να τις συμφωνήσουν οι εμπλεκόμενοι πριν μπουν στην κουβέντα για την επόμενη μέρα, τις εκλογές που έρχονται και τις διάφορες υποψηφιότητες.

Θέλουμε να αποκεντρώσουμε το Κράτος; Πηγή πολλών δεινών των τελευταίων δεκαετιών είναι η υπερσυγκέντρωση εξουσιών και αρμοδιοτήτων; Ήρθε η ώρα να γίνουν τομές ή απλώς να επαναδιατυπωθεί ένας κώδικας για τους Δήμους, που θα αποτελεί συρραφή παλιών αντιλήψεων και ιδεών; Αν ισχύει το πρώτο, τότε στόχος θα πρέπει να είναι μία νέα Αυτοδιοίκηση με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, με άποψη και ευθύνη για την πρωτοβάθμια υγεία και παιδεία, με ξεκάθαρες αρμοδιότητες ανάμεσα σε αυτή και τους άλλους βαθμούς εξουσίας.»

Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει την αποκλειστική ευθύνη για δραστηριότητες και έργα που στα όρια κάθε Δήμου
• Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και πολεοδομικές ρυθμίσεις τοπικού χαρακτήρα. Οι αποφάσεις να παίρνονται τοπικά χωρίς να απαιτείται καμία περαιτέρω έγκριση
Ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων με τις Κτηματικές Υπηρεσίες. Δεν αντιλαμβανόμαστε την έννοια τις δημόσιας περιουσίας σε κοινόχρηστο χώρο εντός των Δήμων. Το ίδιο και με τα ποτάμια, τις κοίτες ποταμών και τα πρανή.
Σχολικές επιτροπές και εμπλοκή των Δήμων στην Παιδεία. Θεωρητικά είμαστε αρμόδιοι και υπεύθυνοι για τις λειτουργικές και μόνο δαπάνες των σχολείων. Στην πράξη αγοράζουμε και εξοπλισμό. Ας περιέλθουν και επίσημα τα πάντα στους Δήμους, πλην του εκπαιδευτικού προσωπικού και έργου. Και είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε και για τα νηπιαγωγεία.
Δημοτική αστυνομία. Επανίδρυση όπου δεν υπάρχει, νέες προσλήψεις κι εκπαίδευση προσωπικού, διεύρυνση αρμοδιοτήτων πχ. και σε θέματα ΚΟΚ.
• Υποδομές. Όλοι οι δρόμοι, πεζοδρόμια και λοιπές υποδομές εντός των αστικών ιστών, περιέρχονται τους Δήμους μαζί με τη χρηματοδότηση για τη συντήρησή τους. Λήψη νομοθετικών μέτρων για την προστασία των τοπικών υποδομών μας από συνεχείς παρεμβάσεις ( σκαψίματα κλπ).
Υγεία. Βάζουμε στην ατζέντα του διαλόγου τη λειτουργία των Κέντρων υγείας αλλά και το κομμάτι της δημόσιας υγείας και των σχετικών με αυτή υπηρεσιών.
Ανάπτυξη, ΕΣΠΑ. Άμεση εμπλοκή μας στο σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ. Διακριτός ρόλος μας στη λειτουργία των διαχειριστικών αρχών και όχι απλώς στις διακοσμητικές επιτροπές παρακολούθησης
Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η διαχείριση των πόρων απευθείας στους Δήμους αν αφορούν έργα τοπικής εμβέλειας ( π.χ. κατασκευή πλατειών, δρόμων εντός των ορίων του Δήμου, κλπ)
Πολιτική προστασία. Ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων για το ποιος ευθύνεται σε ποτάμια, ρέματα, κανάλια και για την κοπή των κλαδιών. Ποιος ο ρόλος των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ;
• Προσωπικό. Να μπει τέλος στην αφαίμαξη. Κινητικότητα με αποφασιστικό ρόλο στο Δήμαρχο. Νέο καθεστώς προσλήψεων και προσωπικό με νέες δεξιότητες. Ομογενοποίηση και του προσωπικού των ΚΕΠ και επιτέλους ένταξή του στους Δήμους.
• Νέο θεσμικό πλαίσιο για τα εγκαταλελειμμένα ή και «ορφανά» κτίρια. Τα δεύτερα να περιέλθουν στους Δήμους και να αξιοποιηθούν από τους ίδιους.
Υπηρεσία μιας στάσης για τον έλεγχο των αποφάσεών μας και προσλήψεις προσωπικού για τη δημιουργία τμημάτων εσωτερικού ελέγχου.

Υποδομές
Να περιέλθουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όλοι οι δρόμοι, πεζοδρόμια και λοιπές υποδομές εντός των αστικών ιστών, μαζί με τη χρηματοδότηση για τη συντήρησή τους.
Να ληφθούν μέτρα για την προστασία των υποδομών των δήμων από συνεχή σκαψίματα.
Χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης της ολοκλήρωσης όλων των αναγκαίων υποδομών, προκειμένου οι πόλεις μας να αποκτήσουν όλες τις απαιτούμενες παροχές και δίκτυα.
Να γίνει ιεράρχηση και κατάταξη του οδικού δικτύου. Θα πρέπει να γίνει επανακαθορισμός και κατάταξη του συνολικού οδικού δικτύου ανά Περιφερειακή Ενότητα (επαρχιακό, δημοτικό, αγροτικό, δασικό δίκτυο) με τον καθορισμό των αντίστοιχων αρμόδιων φορέων (Περιφέρεια, Δήμος, Δασαρχείο).
Να γίνει ανάληψη του κόστους επισκευής των τμημάτων του επαρχιακού δικτύου που διέρχεται μέσα από τις πόλεις (πχ. περιφερειακοί οδοί) από το Υπουργείο Υποδομών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *