in

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | «Η διαχείριση της πανδημίας είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ», ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

Συνέντευξη στον Άρη Ραβανό


Είναι αναπόφευκτο να γίνονται και λάθη στην διαχείριση της πανδημίας τονίζει η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας αποκλειστικά στην Δημοκρατική Φωνή και σημειώνει με έμφαση ότι η είναι άδικο να αξιολογούμε την κυβέρνηση μόνο με επιμέρους επιλογές. Η Βουλευτής Χανίων της ΝΔ και πρώην Υπουργός δίνει βάρος στην μεγάλη εικόνα, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλά. Την φοβίζει η επόμενη μέρα στην οικονομία, μιλά για την πίεση που έχουν δεχθεί τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, αλλά εμφανίζεται αισιόδοξη. Ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι έχει επιλέξει μία αντιπολιτευτική γραμμή, η οποία βλάπτει ουσιαστικά την κοινωνία. Μιλά για τα ελληνοτουρκικά και αναφέρεται στην πρόσφατη δήλωσή της για το Πάσχα στην Κρήτη, επιμένοντας στην ουσία του μηνύματός της.

•  Είμαστε περίπου ένα έτος με συνεχή lockdown. Όλα έχουν γίνει καλώς ή υπήρξαν και λάθη στην διαχείριση της κρίσης; Πρέπει να διορθωθεί κάτι;
Όταν αντιμετωπίζεις μία πανδημία για την οποία δεν έχεις πολλά δεδομένα είναι αναπόφευκτο να γίνουν λάθη. Βλέπετε όλες τις κυβερνήσεις των κρατών της Ευρώπης να κάνουν άλλοτε ένα βήμα μπρος, και άλλοτε δύο βήματα πίσω, να αλλάζουν την στρατηγική τους εβδομάδα με εβδομάδα στην προσπάθειά τους να βρουν τον καλύτερο δυνατό τρόπο αναχαίτισης του ιού και διαφύλαξης της δημόσιας υγείας. Συνυπολογίζοντας ότι άλλα ξέραμε για την πανδημία στην αρχή της και άλλα δεδομένα έχουμε σήμερα, αλλά και την κούραση των πολιτών και των ελεγκτικών μηχανισμών είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ληφθούν και αποφάσεις που μπορεί να είναι στη λάθος κατεύθυνση. Η διαχείριση της πανδημίας είναι μαραθώνιος, δεν είναι σπριντ, και είναι άδικο να την αξιολογούμε μόνο με επιμέρους επιλογές, και να χάνουμε την μεγάλη εικόνα. Και η μεγάλη εικόνα όπως δείχνουν και όλοι οι ευρωπαϊκοί δείκτες είναι ότι η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλά. Έχουμε χάσει χιλιάδες συμπολίτες μας και αυτό είναι δυσβάσταχτο όμως είμαστε από τις χώρες που έχουν τις λιγότερες απώλειες και μάλιστα με ένα αδύναμο σύστημα υγείας μετά τα 10 χρόνια οικονομικής κρίσης.

•  Η αγορά στενάζει κυριολεκτικά και βλέπετε τις αντιδράσεις. Σας φοβίζει η επόμενη μέρα;
Μα βεβαίως και με φοβίζει. Μόνο αν δεν γνωρίζεις τα οικονομικά στοιχεία και δεν αντιλαμβάνεσαι την πίεση που έχουν δεχθεί τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν ανησυχείς για το αύριο. Όμως πιστεύω ότι πολύ σύντομα, όταν θα έχουμε χτίσει ένα ικανοποιητικό τείχος ανοσίας και θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε στην κανονικότητα, όπως δείχνουν και οι περισσότερες μελέτες, θα έχουμε μια έκρηξη κατανάλωσης που θα δώσει οξυγόνο στις επιχειρήσεις. Επίσης θεωρώ ότι η φετινή χρονιά για το τουρισμό μας θα είναι πολύ καλύτερη και θα πλησιάσει αυτή του 2019. Παράλληλα ένα πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο για το αύριο της χώρας μας είναι ότι το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ήταν αυξημένο, γεγονός που αποδεικνύει ότι η χώρα μας βρίσκεται στο ραντάρ των επενδυτών. Είναι στον χάρτη του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος και αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο.

•  Μήπως πρέπει να γίνουν περισσότερα στην οικονομία και στο υγειονομικό πεδίο;
Ακούστε κ. Ραβανέ, η κυβέρνηση έχει πάρει στον οικονομικό τομέα μέτρα για την στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων από την πρώτη στιγμή της πανδημίας και επαναπροσαρμόζει τις κινήσεις και τις επιλογές της ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου. Είναι μια δύσκολη εξίσωση, όμως οφείλουμε να παραδεχθούμε πως κάνει ό,τι μπορεί καλύτερο. Πρόσφατα ανακοίνωσε ένα μεγάλο πακέτο 330 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της εστίασης αλλά και πρόσθετη στήριξη για τους κλάδους στους οποίους εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τον μήνα Απρίλιο. Θέλω να υπογραμμίσω ότι κυβέρνηση έχει επιδείξει ευαισθησία και ευθύνη και να σας θυμίσω ότι η αντιπολίτευση μας καλούσε πέρυσι την Άνοιξη να δώσουμε πολύ περισσότερα χρήματα αγνοώντας τι είχαμε μπροστά μας. Στο υγειονομικό πεδίο επίσης έχει γίνει μια τιτάνια προσπάθεια για να γίνουν οι 557 ΜΕΘ 1475. Έχουν προσληφθεί χιλιάδες υγειονομικοί, γιατροί και νοσηλευτές τους οποίους η κυβέρνηση στηρίζει και θα στηρίξει με κάθε τρόπο. Είμαστε στις χώρες της Ευρώπης που έχουν ένα από τα καλύτερα συστήματα εμβολιασμού και ταυτόχρονα ενισχύουμε την φαρέτρα μας απέναντι στην πανδημία με το όπλο των self-test. Έχουμε αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

•  Η κυβέρνηση αρχίζει και καταγράφει φθορά. Σας προβληματίζει αυτό το φαινόμενο; Ρωτώ γιατί καταγράφεται αντισυστημική διάθεση ειδικά των νέων.
Οι νέοι μας ασφυκτιούν και είναι λογικό και αναμενόμενο. Έχουν ζήσει την οικονομική κρίση τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα αισθάνονται ότι χάνουν πολύτιμο χρόνο από τη ζωή τους, τις σπουδές τους ή την επαγγελματικής τους πορεία. Νιώθουν μεγάλη ανασφάλεια και λογικά αντιδρούν. Πρέπει να υπάρξουν πολιτικές στην κατεύθυνση της στήριξης των νέων μας και θα υπάρξουν, διότι αποτελούν το μέλλον της χώρας.

•  Η ένταση περισσεύει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ειδικά με το ΣΥΡΙΖΑ. Μήπως θα έπρεπε να υπάρξει καταλλαγή εν μέσω κρίσης και διάθεση συνεννόησης;
Η διάθεση συνεννόησης από την κυβέρνηση υπάρχει αλλά φοβάμαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει μία αντιπολιτευτική γραμμή, η οποία βλάπτει ουσιαστικά την κοινωνία και δεν φέρνει και οφέλη στον ίδιο. Ακολουθεί την τακτική της άρνησης σε κάθε επιλογή της κυβέρνησης, αντιπολιτεύεται με fake news, και δεν προτείνει τίποτα. Θυμίζω ότι η πάνω και η κάτω πλατεία τα προηγούμενα χρόνια έβλαψε τη χώρα και κυρίως τη δημοκρατία μας.

•  Λόγω της πανδημίας δεν δίνουμε όσο προσοχή χρειάζεται στα ελληνοτουρκικά. Τι προβλέπετε στο πεδίο αυτό; Υπάρχει φόβος ανησυχίας;
Έχουμε έναν απρόβλεπτο γείτονα ο οποίος σήμερα φαίνεται ακόμα πιο επικίνδυνος. Ακολουθεί μια αναθεωρητική τακτική και έχει μετατραπεί στον ταραξία της ΝΑ Μεσογείου. Όμως η Ευρώπη δεν δίνει πια λευκή επιταγή στην Τουρκία και συνδέει τα ελληνοτουρκικά με τα ευρωτουρκικά, αντιλαμβανόμενη ότι η Τουρκία αποτελεί πρόβλημα για το σύνολο της Ευρώπης. Επίσης η εκλογή Μπαϊντέν επιστέφει τις ΗΠΑ στις αρχές της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία είναι αυτή που θα αποφασίσει αν θα στραφεί στη Δύση τηρώντας τη νομιμότητα και τις διεθνείς συμφωνίες.

•  Είπατε πρόσφατα εγώ θα πάω Πάσχα στην Κρήτη, ότι και να γίνει και υπήρξε μεγάλη συζήτηση. Δεν θα ήταν καλύτερο να αφεθεί ο κόσμος με προφυλάξεις, τεστ, κ.α. να φύγει για Πάσχα στην επαρχία;
Αυτό πιστεύω, αυτό ήταν το μήνυμα, το οποίο ήθελα να εκφράσω και το είπα με λάθος τρόπο. Εν πάσει περιπτώσει, ισχυρίζομαι ότι οι άνθρωποι στις αυλές τους, στα χωριά τους ψήνοντας έξω είναι πιο ασφαλείς από το να καλέσουν τον γείτονα ή τους συγγενείς τους σε ένα διαμέρισμα και να φάνε όλοι μαζί την μαγειρίτσα σε κλειστό χώρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *