Οικοδομικά κατάλοιπα ταφικών μνημείων και ταφικών περιβόλων, που πιθανότατα ανήκουν σε ένα –άγνωστο μέχρι σήμερα– νεκροταφείο της αρχαίας Αμβρακίας, αλλά και κατάλοιπα δραστηριοτήτων των βυζαντινών χρόνων στις δυτικές παρυφές της κοίτης, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, εντός της κοίτης του Αράχθου.
Τα ευρήματα εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια ενδελεχών επιφανειακών ερευνών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, με την ευκαιρία προγραμματισμένων εργασιών καθαρισμού εντός της κοίτης του ποταμού Αράχθου από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου.
«Τα εντυπωσιακά αρχαία κατάλοιπα αναμφίβολα υποδεικνύουν την προέκταση της αρχαίας πόλης σε μεγαλύτερη έκταση, από αυτή που μας ήταν γνωστή μέχρι σήμερα. Επιπλέον, αποτελούν ένδειξη ότι ο ποταμός Άραχθος είχε διαφορετική ροή από τη σημερινή, πιθανότατα δυτικότερα, προς την περιοχή των Κεραματών – Κωστακιών» υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας.
Σημειώνεται, πως ο Άραχθος από την αρχαιότητα μέχρι και τα νεώτερα χρόνια, έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ίδρυση και την ανάπτυξη τόσο της αρχαίας Αμβρακίας όσο και της βυζαντινής, αλλά και της σύγχρονης πόλης της Άρτας.
Οι έρευνες εντός της κοίτης του ποταμού «θα βοηθήσουν στην αποκάλυψη των κρυμμένων μυστικών του ποταμού Αράχθου» υπόσχεται η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, επισημαίνοντας πως οι έρευνες θα συνεχιστούν σε συνεργασία με τους λοιπούς εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς και με τη χρήση νέων τεχνολογιών.
Τα εντυπωσιακά ευρήματα θα ενσωματωθούν σε μελέτη της Υπηρεσίας, προκειμένου να συνταχθεί πλήρης πρόταση για την προστασία και μελλοντική ανάδειξή τους.