in

Καήκαμε κύριοι

editor_image

⬛ Tου Δημήτρη Χρ. Μπανιά
· Συνταξιούχος – Οικονομολόγος


Καήκαμε για 5-15 μέρες (μέχρι στιγμής) χωρίς να φυσούν αέρηδες με 8-9 μποφόρ κι όλα θα γίνουν, τα σπίτια θα κτιστούν πάλι, τα δάση θα ξαναφτάσουν, η μυρωδιά θα φύγει, την στάχτη θα την πάρει ο αέρας, τα καμένα θα τα μαζέψουν οι έμποροι του ξύλου, με την μυρωδιά θα δούμε, δεν έχει νερό, φως, «έ πάρτε Κωστηλάτα, φακούς, βρέστε λυχνάρια», τον χειμώνα θα έχουμε πολλά νερά να κατεβαίνουν τους δρόμους θα γεμίσουν οι λίμνες, οι δεξαμενές όλα καλά.

Κάπως έτσι τα «ξεφτέρια» της Κυβέρνησης – Ν.Δ έλεγαν στα δικά τους κανάλια επί μέρες για την μεγάλη καταστροφή, είχαν μεγάλη αυτοπεποίθηση για την μεγάλη επιτυχία της Κυβέρνησης κι σ΄ αυτό το θέμα.

Έγραψε ένας από αυτούς «άλλο 130 συνάνθρωποι μας καμένοι κι άλλο λίγα σπίτια και αρκετά στρέμματα με πεύκα», έχουν να λένε οι καταστροφείς, έχουν λόγο, διότι κάηκαν το 2018 εκατό άνθρωποι στο Μάτι σε 3-4 ώρες με 8-9 μποφόρ, δεν πρόλαβαν να φύγουν, οι περισσότεροι μέσα από τον αστικό ιστό.

Τώρα μαζεύτηκε όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση , η μισή Μέση Ανατολή και όλη η πρώην Σοβιετική Ένωση με αεροπλάνα, βαπόρια, φορτηγά, ειδικευμένο προσωπικό, ετοιμοπόλεμο και ρίχθηκε στην μάχη αμέσως να μας βοηθήσει να σβήσουμε τις φωτιές. Είχαν αρκετοί την μεγαλύτερη δικαιολογία «είχε 50 βαθμούς κύριοι, τι να κάναμε», ευτυχώς δεν μας είπαν ότι «λίγα καήκανε».

Διαβάζοντας την ανακοίνωση των δασολόγων, ανοίγει το μυαλό σου, βλέποντας τους απλούς πολίτες από όλες τις περιοχές της χώρας που καίγονταν , αλαφιάζεσαι, πετιέσαι επάνω, σε μερικές περιοχές τα αεροπλάνα έκαναν τρεις μέρες να εμφανιστούν ή στην καλύτερη περίπτωση ένα να καλύψει από τον Ευβοϊκό μέχρι το Αιγαίο.

Ποια ήταν στην καλύτερη περίπτωση η αντίδραση της κάθε υπηρεσίας να σβήσουν την φωτιά, μόλις την πήραν είδηση, στείλανε τα πυροσβεστικά να δούμε, αντί να σηκώσουμε αμέσως τα ελικόπτερα.

Κάηκε η Ιπποκράτειος Πολιτεία, Βαρυμπόμπη πρώτες, Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία, η μισή Βόρεια Εύβοια, η Κερατέα, καίγονται τα Βίλια και βλέπουμε. Πάνω 1.350.000 στρέμματα, σπίτια, καλύβες, ψευτοβίλες είμαστε εν αναμομή να μετρηθούν, διώξανε τον κόσμο, στείλαμε 20 μηνύματα να φύγουν οι κάτοικοι, όμως δεν συνέχισαν να σβήνουν και έτσι η φωτιά ξανάρχισε πάλι και τότε τρεχάτε ποδαράκια μου. Όπου οι μόνιμοι κάτοικοι έμειναν πίσω σώσανε πολλά σπίτια. Η γνώση των δρόμων, του τόπου τους βοήθησε πολύ.

Παλαιοτέρα υπήρχε οι δασοφύλακες, οι φύλακες του δάσους, σήμερα τίποτα, τι θα προσλάβουν τέτοιους; έχουν το μυαλό τους πάλι στους χωροφύλακες των ΑΕΙ. Είχαν πει οι αρμόδιοι τον Ιούνιο όλα είναι έτοιμα και την πρώτη, δεύτερη μέρα στείλανε 500 και βάλε χωροφύλακες σε κάθε περιοχή και μόλις 350 πυροσβέστες στην καλύτερη περίπτωση.

Το επιτελικό κράτος στις «δόξες» του, όλα τα πέτυχαν, αυταρέσκεια, ένας μας θύμισε τον Μεταξά, κανένας δεν έφταιξε, κανείς δεν καθυστέρησε, δεν πήρε λάθος απόφαση, την πρώτη μέρα πολεμούσαν 5-7 αεροπλάνα, μία τελευταία μέρα 37, μέχρι κι ο κ. Χρυσοχοϊδης κρατούσε μάνικα.

Ήταν ίσως η μεγαλύτερη καταστροφή από το 1974, κι αυτοί από το επιτελικό κράτος ας λένε ότι θέλουν, θα έρθει η ώρα που θα το καταλάβουν, τώρα ξεφεύγουν με πονηράδες στα κανάλια τους.

Τώρα όλοι περιμένουν τις αποζημιώσεις, αν κάηκε το σπίτι σου, ο βιος σου όλα τα άλλα έπονται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *