in

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: “Η κυβέρνηση την περίοδο της πανδημίας πέρασε μια σειρά από αντικοινωνικές ρυθμίσεις”

Συνέντευξη στον Χρήστο Τσούτση


Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία βουλευτής Β1’ Βόρειας Αθήνας και πρώην Υπουργός μιλά στην ” Δημοκρατική Φωνή” για τις θέσεις του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης λίγο πριν την Συνδιάσκεψη, τις πολιτικές της Κυβέρνησης και την επόμενη ημέρα στην κοινωνία.

•  Η πολιτική του «μικρότερου» κράτους είναι εδώ, με την Κυβέρνηση της Ν.Δ να προχωρά και με την ψήφιση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη και σε έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό. Θεωρείτε υπάρχει αποδοχή ή ανοχή από την κοινωνία σ’ αυτές τις πολιτικές;
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αμέσως μετά τις εκλογές ξεκίνησε ολομέτωπη επίθεση στην κοινωνική πλειοψηφία, στους εργαζομένους και στο Κοινωνικό Κράτος. Σας θυμίζω τους νόμους της κυρίας Κεραμμέως εις βάρος των δημοσίων πανεπιστήμιων και προς όφελος των Κολλεγίων, και των αποκλεισμό φέτος χιλιάδων μαθητών από την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ. Ο κ.Μητσοτάκης, αφού εν μέσω πανδημίας δεν στήριξε το ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις, έσπευσε πρόσφατα να επαναφέρει ζήτημα ΣΔΙΤ και ιδωτικών συμφερόντων στο δημόσιο σύστημα υγείας. Τώρα προχωρούν την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλειας εις βάρος του δημόσιου κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος, των συνταξιούχων, των εργαζομένων και των νέων, προς όφελος των λίγων ιδωτικών συμφερόντων.

Ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη είναι η κορύφωση αυτής της αντικοινωνικής πολιτικής. Πλήττει την κοινωνική πλειοψηφία και όλους τους εργαζόμενους. Πλήττει τους ανέργους, γιατί αποτρέπει τις νέες προσλήψεις. Πλήττει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με τις μεγάλες επιχειρήσεις, που κατεξοχήν οφελούνται από αυτό το νομοσχέδιο, ενώ η μείωση των μισθών οδηγεί σε μείωση της ζήτησης και της λαϊκής κατανάλωσης. Η κυβέρνηση υποτιμά τη νοημοσύνη των εργαζομένων όταν ισχυρίζεται ότι η κατάργηση του οκτάωρου και η επιβολή, με ατομικές συμβάσεις, της δεκάωρης εργασίας χωρίς πρόσθετη αμοιβή, αλλά με πληρωμή σε ρεπό, είναι πρός όφελος τους. Προφανώς, στη νεοφιλεύθερη αντίληψη τους ο εργοδότης και ο εργαζόμενος είναι ισότιμοι, κάθε έννοια ρύθμισης και συλλογικής διαπραγμάτευσης είναι αχρείαστη, και ο εργασιακός μεσαίωνας της φθηνής και ελαστικής εργασίας, χωρίς κανόνες, δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες, είναι το «σχέδιο» της κυβέρνησης της ΝΔ για την κοινωνία του 21ου αιώνα! Οι εργαζόμενοι και η πλειονότητα του κόσμου είναι αντίθετοι, το έδειξαν με τις κινητοποιήσεις τους, αποτυπώνεται και στις μετρήσεις. Η ΝΔ απομονώθηκε και στη Βουλή και στην κοινωνία. Ο νόμος Χατζηδάκη και η εφαρμογή του θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα πλήρους αποδόμησης της κυβέρνησης, καθώς και ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων.

•  Η Ν.Δ όλο το διάστημα της πανδημίας και με την Βουλή να υπολειτουργεί συνεχίζει να νομοθετεί. Η υγειονομική κρίση έχει μετατραπεί σε κρίση Δημοκρατίας;
Η κυβέρνηση εκμεταλλεύθηκε την περίοδο της πανδημίας για να περάσει μια σειρά αντικοινωνικές ρυθμίσεις, με τη Βουλή σε περιορισμένη λειτουργία και χωρίς τη δυνατότητα ζωντανής ακρόασης των φορέων. Γι’ αυτό αντιδράσαμε έντονα, καθώς είχαν πλέον ανοίξει όλες οι οικονομικές δραστηριότηταε και παρέμενε η βουλή σε υπολειτουργία. Η Δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα. Στη συζήτηση για το εργασιακό με τη φυσική παρουσία των βουλευτών στη συζήτηση και κυρίως στην ονομαστική ψηφοφορία αποκαταστάθηκε έμπρακτα η λειτουργία της Βουλής!

•  Η πολυεπίπεδη κρίση που βιώνουμε γεννά νέες «αποκλίσεις» εντός κοινωνίας. Ένας προοδευτικός πόλος πολιτικών δυνάμεων σε ποιες πολιτικές πρέπει να δώσει έμφαση σήμερα;
Η κρίση της πανδημίας ανέδειξε την αποτυχία των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και τη σημασία των δημοσίων παρεμβάσεων στη στήριξη της οικονομίας, του ΕΣΥ και του Κοινωνικού Κράτους. Αναδεικνύονται σήμερα καθαρά οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη νεοφιλελεύθερη πολιτική και την εναλλακτική προοδευτική πρόταση που στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη, στη στήριξη της εργασίας και των μισθών, στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, στη μείωση των ανισοτήτων, στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με την κοινωνία παρούσα και συμμέτοχη, στην ενίσχυση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων.

•  Μπορείτε ως Αξιωματική Αντιπολίτευση σήμερα να παρουσιάσετε μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση; Σας φοβίζει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών;
Έχουμε ήδη παρουσιάσει τις προγραμματικές μας θέσεις και την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, που θα αποφασίσει το Πρόγραμμα μας. Όποτε και να γίνουν οι εκλογές είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη για μια νέα προοδευτική πλειοψηφία και προοπτική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *