in ,

Μετεωρολογικά Στοιχεία στη Λάκκα Σούλι, ή Λάκκα Θεσπρωτικού | του Μπάμπη Δράκου

editor_image

Του Μπάμπη Δράκου


Είναι πλέον πολύ εύκολο ο καθένας να έχει ακριβή εικόνα για τα μετεωρολογικά φαινόμενα στην Λάκκα Σούλι ή Λάκκα Θεσπρωτικού.

Στην περιοχή μας, η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τον ΤΟΕΒ Μπόϊδα-Μαυρής, τοποθέτησε τον Νοέμβριο του 2019 δύο αυτόματους τηλεματικούς αγρο-μετεωρολογικούς σταθμούς:
⬛ Έναν (1) στην θέση-περιοχή «Ζόρες» Μαυρής, και
⬛ Έναν (1) στην περιοχή «Γεφύρι Τρανό», στα βόρεια του οικισμού Θεσπρωτικού, κοντά στο σπίτι Τσεκούρα Κώστα.

Οι παραπάνω σταθμοί, όχι μόνον επικοινωνούν μεταξύ τους, αλλά έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν και με το υπόλοιπο εθνικό δίκτυο που έχει εγκαταστήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Για να δει κανείς τα δεδομένα από τους σταθμούς, πρέπει να τους επισκεφτεί στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση (στο Internet), όπου και οι αντίστοιχοι χάρτες:
http://addvantage.interregir2ma.eu:8080/livedata/map.jsf

Εκεί θα βρει δεδομένα τόσο όσον αφορά τις τρέχουσες τιμές που μετρούν οι αισθητήρες (θερμοκρασία, σχετική υγρασία, ηλιακή ακτινοβολία, βροχή, ταχύτητα και διεύθυνση ανέμου) αλλά και ιστορικές χρονοσειρές (τελευταία εβδομάδα, μήνα, έτος).

Με βάση δεδομένα από τους σταθμούς αυτούς, μπορεί όποιος επιθυμεί να συγκρίνει το δικό μας κλίμα της Λάκκας με εκείνο οποιασδήποτε άλλης περιοχής της Ελλάδας.

Αυτό χρησιμεύει πάρα πολύ στην επιλογή και διαχείριση της καλλιέργειας μια και μπορεί όποιος θέλει να συγκρίνει τι κλιματολογικά δεδομένα έχει μια περιοχή με τις απαιτήσεις όσο αφορά το κλίμα που έχει η τάδε ή η δείνα καλλιέργεια, που έχει κατά νου.

Είναι περιττό να αναπτύξει κάποιος την τεράστια συμβολή της μετεωρολογίας στην ανάπτυξη της καλλιέργειας και την αγροτική παραγωγή.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που η σύγχρονη γεωργία στηρίζεται στην άμεση πρόσβαση σε καιρικά και κλιματικά δεδομένα, που αποτελούν βάση για την λεγόμενη έξυπνη ή ψηφιακή γεωργία.

Στο συνημμένο υπάρχουν επεξηγήσεις πάνω στην λειτουργία των δύο παραπάνω Μετεωρολογικών Σταθμών, καθώς και φωτογραφίες από τον Μετεωρ. Σταθμό στο “Πηγάδι Τρανό”.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *