in

«Μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τους νέους»

Του Ντίνου Παπαδημητρίου
Πολιτευτής ΝΔ Άρτας
 Σύμβουλος Επιχειρήσεων, MSc


Είναι γεγονός πως για κάθε νέο άνθρωπο που εισέρχεται στην αγορά εργασίας, η σύνταξη είναι κάτι μακρινό, και αντιμετωπίζεται με καχυποψία όταν έχει δει την σύνταξη των γονέων και παππούδων του να μειώνεται. Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι νέοι πιστεύουν ότι δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη.

Στο σημείο αυτό έρχεται η σημερινή κυβέρνηση να διαλύσει την όποια καχυποψία και επιφύλαξη, με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά, που αφορά αποκλειστικά στην επικουρική ασφάλιση και καλύπτει τους εισερχόμενους στην αγορά εργασίας από 1η Ιανουαρίου 2022 και εθελοντικά τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους έως 35 ετών, έχει τους παρακάτω βασικούς στόχους:

να δώσει ψηλότερες συντάξεις στους ασφαλισμένους του νέου συστήματος.

να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της νέας γενιάς στο ασφαλιστικό σύστημα.

να μειώσει την έκθεση της κοινωνικής ασφάλισης στο δημογραφικό κίνδυνο και να ενισχύσει τη σταθερότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης συνολικά.

να δημιουργήσει αποταμιεύσεις, σημαντικό τμήμα των οποίων θα επενδυθεί στην ελληνική οικονομία, δίνοντας ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, δημιουργώντας περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Η κυριότερη αλλαγή που φέρνει η νέα μεταρρύθμιση είναι η εισαγωγή του συστήματος του «ατομικού κουμπαρά», που εφαρμόζεται με επιτυχία σε ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες εδώ και αρκετές δεκαετίες. Θα επιτρέψει στους νέους ασφαλισμένους να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο της επικουρικής τους σύνταξης και θα οδηγήσει σε σημαντικά υψηλότερες συντάξεις για τους νέους ασφαλισμένους, χωρίς να επηρεάζονται οι παλαιοί ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι.

Το υφιστάμενο εξ ολοκλήρου διανεμητικό σύστημα λειτουργεί αποτελεσματικά όταν πολλοί εργαζόμενοι χρηματοδοτούν με τις εισφορές τους τις συντάξεις λίγων συνταξιούχων. Αυτό ίσχυε στο παρελθόν, αλλά όχι πια. Οι νέοι ασφαλισμένοι θα έχουν έλεγχο πάνω στη σύνταξή τους και το ύψος της, ενώ θα αναπτυχθεί με το νέο σύστημα του ατομικού κουμπαρά η ιδέα της αποταμίευσης και με αυτό τον τρόπο θα γίνουν παραπάνω επενδύσεις και θα ενισχυθεί τελικά η ανάπτυξη.

Με το νέο σύστημα, οι νέοι θα έχουν σημαντικά υψηλότερες επικουρικές συντάξεις από 43% έως και 68%. Για παράδειγμα, η μηνιαία επικουρική σύνταξη εργαζόμενου που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό (650 ευρώ) και διαθέτει 40 χρόνια ασφάλισης, διαμορφώνεται με το υφιστάμενο σύστημα στα 153 ευρώ. Με το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα η επικουρική σύνταξή του μπορεί να ανέλθει στα 219 ευρώ, δηλαδή, κατά 43%, σύμφωνα με τον μέσο όρο των συστημάτων των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ. Μπορεί, μάλιστα, να αυξηθεί στα 257 ευρώ (+68%) εάν έχει αποδόσεις ίσες με τη μέση ετήσια απόδοση των αποθεματικών του ΕΦΚΑ.

Αυτό που κάνει η σημερινή κυβέρνηση είναι το αυτονόητο, ευθυγραμμίζεται με ό,τι ισχύει, εδώ και χρόνια, στην Ευρώπη, δηλαδή, μέσω της καλύτερης επένδυσης των αποταμιεύσεων του νέου ασφαλισμένου, οι συντάξεις που θα δοθούν θα είναι μεγαλύτερες.

Όσον αφορά στους σημερινούς ασφαλισμένους και συνταξιούχους, υπάρχει ρητή εγγύηση στο νέο νόμο σύμφωνα με την οποία δεν θα επηρεαστεί ούτε η καταβολή ούτε το ύψος των επικουρικών συντάξεων του υφιστάμενου συστήματος. Το όποιο χρηματοδοτικό κενό υπάρξει στη μεταβατική περίοδο – που εκτιμάται στα 120 εκ. ευρώ το χρόνο για τα επόμενα 50 χρόνια – θα καλυφθεί χωρίς προβλήματα από τον προϋπολογισμό. Σήμερα, άλλωστε, δίνουμε 15 δισ. ευρώ το χρόνο για τη στήριξη του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο, με εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «το παρελθόν δεν μπορούμε να το αλλάξουμε, αλλά σίγουρα μπορούμε να κερδίσουμε το μέλλον. Και το μέλλον ανήκει στους νέους.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *