in

Μονομαχία Κυβέρνησης – Αντιπολίτευσης | του Γιώργου Θεοδόση

Φοροτεχνικός – Λογιστής
Πρόεδρος Ένωσης Φοροτεχνικών Άρτας-Φιλιππιάδας
Μέλος του ΔΣ της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών ΠΟΦΕΕ


Τέλος η ΔΕΘ από την προηγούμενη εβδομάδα και οδεύουμε ολοταχώς για τον «δύσκολο χειμώνα» που βρίσκεται προ των πυλών. Εχθρός προ των πυλών είναι ο τίτλος της ταινίας του Ζαν-Ζακ Ανό. Πολεμική ταινία που αναφέρεται στη μάχη του Στάλινγκραντ στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Περιγράφει μια μονομαχία που αναπτύχτηκε ανάμεσα σε δυο άντρες και διαδραματίζεται εκτός των άλλων μέσα στο βαρύ Σοβιετικού τότε, Ρώσικου σήμερα χειμώνα.

Έτσι λοιπόν έκλεισε και η ΔΕΘ τελείωσαν οι εξαγγελίες και αναμένεται τους επόμενους μήνες μέσα σε αυτή τη μακρά προεκλογική περίοδο, αν δεν προκηρυχτούν νωρίτερα εκλογές, η μονομαχία μεταξύ Μητσοτάκη – Τσίπρα να είναι έντονη. Μονομαχία που θα διαδραματίζεται μέσα σε συνθήκες οικονομικού πολέμου μεταξύ Ε.Ε – Ρωσίας – ΗΠΑ.

Όλα τα σενάρια για το φετινό χειμώνα προβλέπουν ένα δύσκολο εξάμηνο με εκρηκτικό συνδυασμό υψηλού πληθωρισμού, ανεργίας και ύφεσης. Στην Ευρώπη σήμερα διεξάγονται δύο πόλεμοι, ένας κανονικός στην Ουκρανία και ένας οικονομικός, με θύματα τους Ευρωπαίους πολίτες και τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Η αίσθηση που αφήνουν οι εξαγγελίες καταδεικνύουν ότι μιλάμε για δυο διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Και οι δύο, Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση μιλούν για κοστολογημένες παροχές και με την προϋπόθεση ότι από 1/1/2023 η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει δημοσιονομικό πλεόνασμα βάσει των συμφωνιών που υπάρχουν απέναντι στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χωρίς μέτρα στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και με επιδοματική πολιτική οι εξαγγελίες τις Κυβέρνησης. Αντίθετα η Αντιπολίτευση εξήγγειλε μέτρα με φοροελαφρύνσες και παρεμβάσεις δομικές για την ενεργειακή κρίση, αυξήσεις σε μισθούς ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση των συντάξεων και επαναφορά 13ης σύνταξης, ρύθμιση σε 120 δόσεις για χρέη, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλες τις επιχειρήσεις. Το σημαντικότερο που άκουσα εγώ είναι η αποκατάσταση της μεγάλης αδικίας και επαναφορά του αφορολόγητου στα 10.000 και για τους ελευθέρους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, μέτρο που επαναφέρει την ισονομία απέναντι στους πολίτες. Εξαγγελίες που όπως προανέφερα καταδεικνύουν ότι μιλάμε για δυο διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η πολιτική καθορίζει την οικονομία και εδώ μιλάμε για δύο διαφορετικές πολιτικές και το διακύβευμα των ερχόμενων εκλογών θα είναι ξεκάθαρα αυτό. Το βασικό ερώτημα και ο φόβος των πολιτών είναι κατά ποσό υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος υλοποίησης. Κατά τα αλλά είπαμε το 2023 έτος εκλογών θα βρεθεί ο πολίτης μόνος του απέναντι στην κάλπη να αποφασίσει για το μέλλον του.

Η απόφαση την προηγούμενη εβδομάδα της ΔΕΔ που δικαίωσε φορολογούμενο και ακύρωσε πρόστιμο 250 ευρώ για εκπρόθεσμη δήλωση Φόρου Μισθωτών που αφορούσε ποσό 2,73 ευρώ με το σκεπτικό ότι το ποσό της δήλωσης 2,7 ευρώ υπολείπεται αισθητώς του προστίμου που επιβλήθηκε των 250 ευρώ, ανοίγει το δρόμο να μην υπολογίζονται πρόστιμα για τέτοια ποσά απλοποιώντας τις διαδικασίες χωρίς να αναγκάζονται πολίτες να κάνουν προσφυγές σε ΔΕΔ και οι υπηρεσίες του Δημοσίου να απασχολούνται για τέτοιες υποθέσεις. Να θυμίσουμε ότι για τις τροποποιητικές δηλώσεις φυσικών προσώπων που είναι πιστωτικές ή μηδενικές ή χρεωστικές μέχρι 100 ευρώ, ισχύουν από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήτοι από 28/03/2022 (σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 92 του ιδίου νόμου), τα πρόστιμα του άρθρου 54 δεν επιβάλλονται σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου, από την οποία το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή, σε σχέση με την αρχική δήλωση, είναι έως 100 ευρώ.

Εβδομάδα εμποροπανήγυρης για την Άρτα. Πολλά τα έσοδα για τον Δήμο, διαμαρτυρίες για απώλεια εσόδων από τον Εμπορικό κόσμο της Άρτας ένα θέμα που η πανδημία το είχε λύσει. Σε κάθε περίπτωση καλή διασκέδαση για αυτούς που την περιμένουν τα τελευταία δυο χρόνια και σίγουρα θα πρέπει να βλέπουμε λίγο το μέλλον για την εξέλιξη αυτής της δράσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *